Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

''ΓΙΟΡΤΗ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ'' - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Έπειτα από τέσσερις επιτυχημένες διοργανώσεις της «Γιορτής του Βατικιώτικου Κρεμμυδιού» (2014-15-16-17), μια ιδέα η οποία είχε ως στόχο να στηρίξει τη θεσμοθέτηση του προϊόντος ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) η πλειοψηφία των συλλόγων και των φορέων που συμμετείχαμε στη διοργάνωση της θεωρούμε ότι για να μην εκφυλιστεί η Γιορτή σε ένα ακόμη γλέντι του Αυγούστου πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές.
Οι αλλαγές θα πρέπει να είναι οι εξής:
1) Ο χρόνος διεξαγωγής της εκδήλωσης θα πρέπει να συμπίπτει με τον χρόνο παραγωγής του κρεμμυδιού, όπως συμβαίνει με όλες τις αντίστοιχες Γιορτές προϊόντων ανά την Ελλάδα. Στην περίπτωσή μας, η Γιορτή του Βατικιώτικου Κρεμμυδιού θα πρέπει να διεξάγεται κατά τους μήνες Μάιο – Ιούνιο. Η αλλαγή αυτή, συν τοις άλλοις, θα συμβάλλει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου στα Βάτικα, ενώ θα αποτελέσει μια εκδήλωση που θα λαμβάνει της προσοχής που της αρμόζει, δίχως να «στριμώχνεται» στις δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις του Αυγούστου.
2) Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή στη διοργάνωση των άμεσα ενδιαφερομένων για την θεσμοθέτηση του βατικιώτικου κρεμμυδιού ως ΠΟΠ, δηλαδή των συγκεκριμένων παραγωγών.
3) Τη διοργάνωση της Γιορτής θα πρέπει να την αναλάβει ο Δήμος Μονεμβασίας με τη στήριξή μας. Όλοι οι σύλλογοι και φορείς που συνδιοργανώσαμε επί τέσσερα χρόνια τη Γιορτή του Βατικιώτικου Κρεμμυδιού βασιστήκαμε στην εθελοντική συμμετοχή των μελών μας και την προσφορά των Βατικιωτών (παραγωγών, επαγγελματιών σίτισης και εστίασης, κρεοπωλών, κτλ) και τη στήριξη του Δήμου Μονεμβασίας. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα ο Δήμος Μονεμβασίας να παραλάβει μια επιτυχημένη εκδήλωση –που τείνει να γίνει Θεσμός- και να αναλάβει τη διοργάνωσή της, με τη στήριξη όλων μας. Ούτως ώστε να την εμπλουτίσει και να της προσδώσει μεγαλύτερη αίγλη και δημοσιότητα.
4) Τέλος, θεωρούμε ότι η «Γιορτή του Βατικιώτικου Κρεμμυδιού» θα πρέπει να αποτελέσει την «πύλη» μέσα από την οποία θα πρέπει να προβάλονται και άλλα παραδοσιακά βατικιώτικα προϊόντα.
Ελπίζουμε η αρχή που έχει γίνει για την προβολή του βατικιώτικου κρεμμυδιού, αυτό του μοναδικού προϊόντος του τόπου μας, να έχει τη συνέχεια που της αξίζει. Από την πλευρά μας δηλώνουμε πρόθυμοι να είμαστε παρόντες σε οποιαδήποτε προσπάθεια, αρκεί να πληρούνται οι άνωθεν προϋποθέσεις.
Ευχόμαστε να γιορτάσουμε όλοι μαζί την «5η Γιορτή του Βατικιώτικου Κρεμμυδιού» κατά την ημερομηνία που θα επιλεγεί, τον προσεχή Μάιο ή Ιούνιο.

Οι υπογράφοντες:
1) Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων "ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ"
2) Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική
3) Σύλλογος «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ»
4) Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων
5) Πολιτιστικός Σύλλογος Βατίκων

Πηγή: Δέσποινα Βεγγελόγλου (facebook)
Φωτογραφία αρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου