Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

ΜΕ ΤΗΝ ''ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΘΗΡΙΑ ΤΡΟΦΟ'' ΑΛΛΑ ΜΕ ΛΙΓΟ ''ΣΥΓΧΡΟΝΟ'' ΚΟΣΜΟ Η 6η ΑΝΤΑΜΩΣΗ TOY ΚΥΘΗΡΑΪΣΜΟΥ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ 20.8.2018

Με ενδιαφέροντα θέματα αλλά και μικρή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ''6η Αντάμωση του Κυθηραϊσμού'', στο Ιερό Προσκύνημα των Μυρτιδίων στα Κύθηρα, τη Δευτέρα 20/8.
Το πρόγραμμα της φετινής ''Αντάμωσης'' περιελάμβανε δύο βασικές ομιλίες κι ένα μουσικό μέρος. Τα θέματα των ομιλιών ήταν η ''Άνώνυμη Ελληνίδα'' και η ''Άνώνυμη Τσιριγώτισσα''. Στο πρώτο θέμα, η Καθηγήτρια Φιλόλογος κα. Μαλάνου, έκανε μια συνοπτική κι εμπεριστατωμένη παρουσίαση της θέσης και του ρόλου της γυναίκας, στον Ελλαδικό χώρο, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Στο δεύτερο θέμα, το οποίο παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ινστιντούτου Κυθηραϊσμού κ. Ηλίας Μαρσέλλος, έγινε μια εκτενής αναφορά στην πολύχρονη δράση και προσφορά της ''Συντροφιάς των Κυθηρίων Κυριών'' των Αθηνών. Πολύ σωστά έγινε αυτή η αναφορά, ωστόσο σε αυτό το θέμα, περιμέναμε να ακούσουμε απ' τον ομιλητή κυρίως για τις χιλιάδες ''ανώνυμες'' Τσιριγώτισσες μητέρες, γιαγιάδες, αδελφές, γυναίκες, κόρες, που είναι οι αφανείς ήρωες της Κυθηραϊκής οικογένειας και το σημείο αναφοράς της Κυθηραϊκής κοινωνίας. Εκείνες που γέννησαν, μεγάλωσαν και γαλούχησαν τους μεγάλους Κυθηρίους.
Στη συνέχεια ο κ. Μαρσέλλος αναφέρθηκε σε μια σπουδαία ανακάλυψη, σχετικά με μια Κυθήρια γυναίκα τροφό, την Μαλίχα την Κυθηρία, που έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ. στην αρχαία Αθήνα. Σημαντικό εύρημα και βάση της έρευνας αυτής, αποτελεί η επιτύμβια πλάκα που υπάρχει στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, η οποία αν και σπασμένη, μας προσφέρει σημαντικές πληροφορίες. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μαρσέλλος, η έρευνα συνεχίζεται και το επόμενο διάστημα θα έρθουν στο φως κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, περιελάμβανε ψαλμούς για την Παναγία μας, από χορωδία Κυθηρίων ψαλτών.
Πριν από την εκδήλωση τελέστηκε Παράκληση, στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας μας Μυρτιδιώτισσας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μικρή και η φετινή διοργάνωση, φτωχότερη σε σχέση με προηγούμενες. Από τους αιρετούς του Δήμου Κυθήρων, το παρών έδωσε μόνο ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Φατσέας, ενώ παράλληλα αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απουσία όλως των υπολοίπων, ειδικά των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας, που ασχολούνται με θέματα της ομογένειας.
Αναφορά έγινε και στο 8ο Διεθνές Συμπόσιο του Κυθηραϊσμού, που θα πραγματοποιηθεί 22 - 25 Νοεμβρίου 2018 στο Brisbane της Αυστραλίας, αλλά και στην προσπάθεια του Ινστιτούτου για τον εντοπισμό, την καταγραφή και την δικτύωση, όλων των Κυθηρίων που ζουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν κεράσματα στους παρευρισκομένους.
Ακολουθεί φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση:




















Ρεπορτάζ - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής - TSIRIGO FM 105,6
Πηγή: TSIRIGO FM 105,6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου