Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΠΩΛΗΣΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΕΩΣ ΤΙΣ 30/9 - ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΛΟΓΩ ΑΤΤΙΚΗΣ



Στην τακτική Συνεδρίαση της, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στις 6 Αυγούστου 2018, πήρε απόφαση και γνωμοδότησε, για την επιβολή ανώτατων τιµών πώλησης πετρελαιοειδών προϊόντων στον καταναλωτή, για την περίοδο έως 30 Σεπτεμβρίου 2018 (βλ. ΕΔΩ).
Δυστυχώς τα Κύθηρα όπως βλέπουμε στους πίνακες που αναρτήθηκαν, μένουν εκτός της επιβολής ανώτατων τιμών, μάλλον λόγω του ότι ανήκουν στην Αττική.
Το γεγονός αυτό είναι άδικο, καθώς οι καταναλωτές στα Κύθηρα πληρώνουν τη βενζίνη γύρω στα 0,40€/λίτρο, πάνω απ' ότι οι καταναλωτές στην Αττική, που ανήκει το νησί διοικητικά.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να κινηθεί η Περιφέρεια και κυρίως ο Δήμος Κυθήρων και να ενημερώσουν επίσημα την ΡΑΕ, προκειμένου αν αυτό το μέτρο υλοποιηθεί να συμπεριληφθούν και περιοχές όπως τα Κύθηρα.
Αλήθεια θα πάρει την πολιτική απόφαση η Κυβέρνηση να εφαρμόσει τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ;

Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ του Θοδωρή Παναγούλη, απ' το energypress.gr για το θέμα:
Όλη τη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών για τον ορισμό Ανώτατων Τιμών Καταναλωτή στην αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων, αποκαλύπτει σήμερα το Energypress.
Το καινούργιο στοιχείο, σε σχέση με το χθεσινό αποκαλυπτικόδημοσίευμα του Energypress, είναι πως η ΡΑΕ προτείνει την άμεση εφαρμογή του πλαφόν σε 17 νομούς της χώρας. Σε αυτούς από το 70% και πάνω των πρατηρίων ανά περιοχή έχει ξεπεράσει την εύλογη τιμή, όπως την έχει υπολογίσει η Αρχή. Για την ακρίβεια συστήνει με μαθηματικό τύπο τον υπολογισμό της θεωρητικής τιμής, η οποία αυτόματα θα μετατρέπεται σε «πλαφόν», όταν επτά στα δέκα πρατήρια υγρών καυσίμων της περιοχής την ξεπερνούν.
Οι νομοί αυτοί είναι:
Γρεβενών,
Ευρυτανίας,
Κεφαλλονιάς,
Φωκίδας,
Ρεθύμνου,
Κέρκυρας,
Λευκάδας,
Κιλκίς,
Ζακύνθου,
Θεσπρωτίας,
Σάμου,
Κυκλάδων,
Χίου,
Δωδεκανήσου,
Αρκαδίας,
Ροδόπης και
Καστοριάς.
Όπως φαίνεται και από το επισυναπτόμενο αρχείο της εισήγησης της ΡΑΕ, υπολογίζεται ανά νομό θεωρητική Ανώτατη Τιμή Καταναλωτή στην απλή αμόλυβδη βενζίνη (ευρώ ανά λίτρο).  Αυτή προκύπτει με μαθηματικό τύπο που λαμβάνει υπόψη τη διάμεσο τιμή λιανικής των τελευταίων τεσσάρων εργάσιμων ημερών στην περιοχή της Νομαρχίας Αττικής, τον ΦΠΑ, το μέγιστο διαφορικό κόστος νομού. Αυτό η Αρχή το ορίζει από τη διαφορά ανάμεσα στη μέγιστη τιμή χονδρεμπορικής του νομού για τουλάχιστον 45 ημέρες και τη διάμεσο τιμή χονδρικής της Νομαρχίας Αθηνών.
Η ΡΑΕ γνωμοδοτεί στα συναρμόδια υπουργεία το μέτρο του ελέγχου των τιμών και των πρατηρίων να ισχύσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2018.
Επίσης κατά την πρώτη εφαρμογή του μηχανισμού και του πλαφόν στους 17 νομούς, οι ανώτατες τιμές θα ισχύουν από τη μέρα που θα ορίζει η απόφαση των υπουργείων μέχρι και την αμέσως επόμενη Κυριακή. Το πλαφόν θα επαναϋπολογίζεται κάθε Παρασκευής και θα ισχύει έως την αμέσως επόμενη Δευτέρα.
Τέλος η Αρχή δεν διαπιστώνει πρόβλημα στις τιμές διύλισης και χονδρεμπορικής και καλεί τους αρμόδιους φορείς να κάνουν ανάλογους ελέγχους με την προτεινόμενη μεθοδολογία και στα καύσιμα του πετρελαίου κίνησης και του υγραερίου κίνησης.

Πηγή: energypress.gr
Επιμέλεια δημοσίευσης εισαγωγικό κείμενο Παναγιώτης Μπαχτής
TSIRIGO FM 105,6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου