Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΈΘΕΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Τ.Σ. ΚΟΙΝ. ΠΟΤΑΜΟΥ 2/10

Την πρώτη γνωριμία με τους κατοίκους της Αγίας Πελαγίας, πραγματοποίησε το νέο Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Ποταμού, στο ξενοδοχείο ''ANESIS'' στην Αγία Πελαγία Κυθήρων, το απόγευμα της Τετάρτης 2/10.
Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του νέου Συμβουλίου γεμίζοντας την αίθουσα του ξενοδοχείου. Αντίθετα μικρή συμμετοχή υπήρξε από επαγγελματίες της περιοχής, με την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στο νησί, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά.
Εκτός από τους κατοίκους το παρών έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Κυθήρων κ. Χαράλαμπος Σούγιαννης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Ζαντιώτης Παναγιώτης, κ. Καψάλης Κώστας και κ.Γιώργος Διδυμιώτης. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απουσία του τέως Προέδρου της Κοινότητας Ποταμού και νυν Δημοτικού Συμβούλου της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Στέλιου Μεγαλοκονόμου κι από τις δύο ανοιχτές συγκεντρώσεις που διοργάνωσε το νέο τοπικό Συμβόυλιο. Η παρουσία του σε αυτές θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς το νέο Συμβούλιο κλήθηκε να αντιμετωπίσει αντιδράσεις και ερωτήματα για όσα έγιναν και για όσα δεν έγιναν στην περιοχή, την περασμένη Δημοτική περίοδο.
Σε αντίθεση με τη συγκέντρωση στον Ποταμό, η συζήτηση στην Αγία Πελαγία είχε περισσότερη ένταση κι αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής. Εκτός των άλλων ο Δημοτικός Σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Διδυμιώτης, στην τοποθέτησή του άφησε αιχμές για το γεγονός οτι απαντούσαν στους κατοίκους κυρίως ο Αντιδήμαρχος κ. Σούγιαννης και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής κ. Ζαντιώτης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αισθάνομαι ότι ήρθα σε μία πρόωρη προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού της Δημοτικής Αρχής. Μονωπολούν τη συζήτηση ο κ. Σούγιαννης και ο κ. Ζαντιώτης και δεν ακούμε το τοπικό Συμβούλιο».
Ενδεικτικά τα θέματα που τέθηκαν και συζητήθηκαν:
1) Η διαχείριση των σκουπιδιών καθώς και των ογκωδών αντικειμένων στην Αγία Πελαγία. Ήταν το πρώτο θέμα που τέθηκε και μονοπώλησε για μία ολόκληρη ώρα τη συζήτηση.
2) Η Ύδρευση. Φέτος δεν υπήρχε πρόβλημα με την επάρκεια του νερού, αλλά ακούστηκαν παράπονα από τους κατοίκους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το νερό ήταν θολό. Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ζαντιώτης ήταν καθησυχαστικός τονίζοντας πως το νερό δεν είναι κακό αλλά έχει άλατα και τόνισε πως θα μπεί και δεύτερο φίλτρο στη στην Κρυόβρυση.
3) Η Αποχέτευση. Έχει αρχίσει η διαδικασία εκπόνησης προκαταρτικής μελέτης για την εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού.
4) Ρυμοτομικό Σχέδιο της Αγίας Πελαγίας. Είναι παλιό και δημιουργούνται προβλήματα. Πρέπει να αποτυπωθούν τα ρέματα με συμπληρωματική μελέτη, κάτι το οποίο θα προχωρήσει.
5) Η κακή κατάσταση των δρόμων στην Αγία Πελαγία και η ανάγκη διάνοιξης περιφερειακού δρόμου.
6) Ο δημοτικός παραλιακός φωτισμός στην πλευρά του ''Νέου Κόσμου''. Η κα. Σοφίου πρότεινε τη δημιουργία φωτομακέτας πριν γίνει το έργο. Ο κ. Διδυμιώτης πρότεινε να γίνει συνάντηση για το έργο αυτό. Ο κ. Παναγιώτης Ζαντιώτης ενημέρωσε πως το έργο έχει δημοπρατηθεί. Θα τοποθετηθούν ιστοί ανά 25-30μ κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, θα έχουν ύψος 3 μέτρα (ο ιστός) και οι λάμπες θα έχουν θερμό φώς. Το έργο είναι δρομολογημένο.
7) Η αναγκαιότητα εκβάθυνσης στο λιμανάκι της Αγίας Πελαγίας. Ο κ. Παναγιώτης Ζαντιώτης ενημέρωσε πως λόγω καταγγελιών σταμάτησε το έργο. Σε ένα μήνα αναμένεται η χερσαία ζώνη λιμένος και μετά θα γίνει το έργο.
8) Τι θα γίνει με το παλιό Τελωνείο. Υπήρξε ενημέρωση πως ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών και παρά την πρόταση προς την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου να παραχωρηθεί στο Δήμο Κυθήρων, δεν έχει προχωρήσει ακόμα το θέμα.
9) Κατολίσθηση στη Γαλανη. Ο δρόμος είναι ασφαλής. Χρειάζονται μελέτες από εξειδικευμένους επιστήμονες, για την αποκατάσταση ευρύτερα της περιοχής.
10) Αφαλατώσεις. Θα δημιουργηθούν δύο μονάδες αφαλάτωσης στην Αγία Πατρικία
11) Καλύτερη σήμανση στους δρόμους
12) Ανάπλαση της περιοχής του Τελωνείου
13) Δημόσιες Τουαλέτες. Έκλεισαν μετά από βανδαλισμούς.
14) Έχει δρομολογηθεί η τοποθέτηση ράμπας για ΑμΕΑ, στην παραλία της Αγίας Πελαγίας
15) Ανάπλαση της πλατείας της Αγίας Πελαγίας
16) Να γίνει ενημέρωση των κατοίκων για την ανακύκλωση
17) Κλαδέματα δένδρων
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ιωάννης Χλαμπέας όπως και τα Μέλη που ήταν στη συγκέντρωση κ. Ανδρόνικος Κωνσταντίνος, κ. Ζαντιώτης Θανάσης και η κα. Φατσέα Αντωνία, κατέγραψαν τα θέματα και τις προτάσεις των κατοίκων, ενώ συχνές θα είναι από δω και πέρα οι ανοιχτές συζητήσεις με τους κατοίκους, για τα θέματα της περιοχής.
Κλείνοντας πρέπει να αναφέρουμε και την άψογη φιλοξενία του επιχειρηματία κ. Αριστοτέλη (Τέλη) Πρινέα στο ξενοδοχείο ''ANESIS'', ο οποίος εκτός από την παραχώρηση του χώρου, για τη συγκέντρωση, πρόσφερε κεράσματα στους παρευρισκομένους.






















Ρεπορτάζ - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής
Πηγή: TSIRIGO FM 105,6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου