Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΟΝ ΜΑΛΕΑ

Στο πλαίσιο της προστασίας και της θεσμικής "θωράκισης" του τόπου μας, της Χερσονήσου του Μαλέα, ο κάθε Βατικιώτης, ο κάθε σύλλογος και φορέας, καλείται να υπογράψει το παρακάτω κείμενο. Αυτό μπορεί να το κάνει είτε στα Βάτικα, στο "Μουσικό Καφενείο" του Σωτήρη του Χαραμή, είτε στα γραφεία της εφημερίδας "ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ", είτε στο κείμενο που κυκλοφορεί στα βατικιώτικα χωριά.
Επίσης, το κείμενο μπορεί να υπογραφεί και ηλεκτρονικά, στέλνοντάς το με το όνομα, το πατρώνυμο και το τηλέφωνο του καθενός μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας "ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ", batikanews@gmail.com.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ
"Τα θεμέλιά μου στα βουνά
και τα βουνά σηκώνουν
οι λαοί στον ώμο τους
και πάνω τους η μνήμη καίει
άκαυτη βάτος"
Οδυσσέας Ελύτης - ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ.

Στις 18 Οκτωβρίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανακοίνωσε τη χορήγηση άδειας παραγωγής σε 8 αιολικά "πάρκα" στη Δημοτική Ενότητα Βοιών. Μεταξύ των θέσεων που έχουν επιλεγεί για την εγκατάσταση των 8 συγκεκριμένων αιολικών είναι η Βαβύλα, η Κριθίνα και η Αγία Κυριακή στα Βελανίδια.
Προκειμένου να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, που βρίσκει διαχρονικά αντίθετη τη βατικιώτικη κοινωνία, επείγει η θεσμική "θωράκιση" του τόπου μας, ενός τόπου που βρίθει πολιτισμικών, αρχαιολογικών και γεωλογικών "θησαυρών".
Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε:
α) Την άμεση υπογραφή από τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας του αναθεωρηθέντος Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Πελοποννήσου, στο οποίο η Χερσόνησος του Μαλέα και, βεβαίως, η Κριθίνα και η Βαβύλα, περιγράφονται ως Περιφερειακό Πάρκο και Τοπία Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους Διεθνούς Εμβέλειας.
β) Την άμεση έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασίας του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού Βοιών (ΓΠΣ Βοιών), στον οποίον Κριθίνα και Βαβύλα προτείνονται ως Περιοχές Απολύτου Προστασίας και την άμεση αποστολή του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου
γ) Την υποβολή ένστασης από τον Δήμο Μονεμβασίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις 8 συγκεκριμένες άδειες παραγωγής που δόθηκαν από τη ΡΑΕ εντός 30 ημερών από την ανακοίνωσή τους, όπως ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει νόμιμο δικαίωμα.
Σημειώνουμε επίσης ότι οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι περιοχές στις οποίες δίνεται άδεια παραγωγής σε αιολικά έχουν κριθεί αναδασωτέες μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2015 και, άρα, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών επιτρέπεται "μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό αυστηρές προϋποθέσεις", όπως έχει αποφανθεί η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 2499/2012 απόφασή της.
Το θρυλικό ακρωτήρι των προγόνων μας, το "Μικρό Άγιο Όρος", ο δικός μας Καβομαλιάς, ο Καβομαλιάς που ύμνησαν ο Όμηρος, ο Λαμαρτίνος και ο Καρκαβίτσας, για πρώτη φορά μέσα στους αιώνες κινδυνεύει να καταστραφεί για πάντα!
Όσοι αντιτίθενται σε αυτό, καλούνται να υπογράψουν το παρόν κείμενο"

Πηγή: Καλλιόπη Λιβανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου