Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΥΘΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ



Επειδή το θέμα με τις ανεμογεννήτριες δείχνει να ξεφεύγει, θέλω να καταστήσω απολύτως σαφή τα εξής:
1. Τα όσα αναφέρονται περί εκατοντάδων ανεμογεννητριών (120, 240, 300 και άλλα τέτοια) είναι εκτός πραγματικότητας και παντελώς ΑΝΕΥΘΥΝΑ. Το ίδιο ΑΝΕΥΘΥΝΑ είναι και δημοσιεύματα με φωτορεαλιστικές δήθεν απεικονίσεις ανεμογεννητριών στο μισό Τσιρίγο. Πρόκειται για αποκυήματα φαντασίας και παρακαλώ να σταματήσουν τώρα.
2. Θυμίζω ότι την απόφαση της ΡΑΕ την δημοσιοποίησα πρώτος ΕΓΩ και ήμουν ο ΠΡΩΤΟΣ που εξέφρασε δημοσίως τις αντιρρήσεις του Δήμου ζητώντας συγκεκριμένες εξηγήσεις από την ΡΑΕ. Η επιστολή μου είναι σαφέστατη και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας αναφορικά με τις προθέσεις του Δήμου.
3. Στην παρούσα φάση η μόνη ενέργεια που θα γίνει θα είναι η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής που δεν θα λέει τίποτε περισσότερο από όσα έχω ήδη εκθέσει αναλυτικά στην επιστολή μου προς τη ΡΑΕ. Ο λόγος της ενδικοφανούς προσφυγής είναι τυπικός: είναι προϋπόθεση για να μπορούμε να ασκήσουμε στο μέλλον νομικά δικαιώματα σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας.
4. Η καταστροφολογία, η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος και η διάδοση ανεύθυνων φημών δεν προσφέρουν τίποτε και δεν με βρίσκουν σύμφωνο.
5. Το Δ.Σ. θα ενημερωθεί αναλυτικά από εμένα και το νομικό σύμβουλο του Δήμου μόνο όταν η ΡΑΕ απαντήσει στα ερωτήματα που έχουμε θέσει. Η έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. είναι άνευ ουσίας εάν πρώτα δεν έχουμε στα χέρια μας όλα τα δεδομένα. Τί ακριβώς θα συζητήσουμε όταν έχουμε στα χέρια μας μόνο μία απόφαση της ΡΑΕ; Ναι στην ενημέρωση του Δ.Σ. (θα το κάνουμε έτσι και αλλιώς και χωρίς έξωθεν πίεση) αλλά με ΟΛΑ τα στοιχεία στα χέρια μας και με σοβαρή νομική αξιολόγηση. Όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού και σπασμωδικές αντιδράσεις.
6. Έχω ήδη επικοινωνήσει με όλους τους αρμόδιους φορείς (επαναλαμβάνω, πολύ πριν "ανακαλύψουν" το θέμα όσοι σήμερα εύλογα αντιδρούν) και κυρίως με την δικηγόρο της Ορνιθολογικής Εταιρείας που γνωρίζει άριστα τα ζητήματα αυτά γιατί τα έχουν αντιμετωπίσει σε δεκάδες περιοχές. Οι συγκεκριμένες άδειες της ΡΑΕ δεν είναι τίποτε παραπάνω παρά βεβαιώσεις δέσμευσης μιας περιοχής αναφορικά με τη διαθεσιμότητα του αιολικού ενεργειακού δυναμικού της. Δεν εξετάζουν στην παρούσα φάση ούτε το ιδιοκτησιακό, ούτε τίποτε άλλο παρά μόνο το αιολικό δυναμικό της περιοχής. Η διαδικασία αδειοδότησης ΕΠΕΤΑΙ και διαρκεί από 2 μέχρι 10 χρόνια, αναλόγως της περιοχής και των ενστάσεων.
Συνεπώς: κανένας λόγος κινητοποιήσεων στην παρούσα φαση, αν πρώτα δεν έχουμε στα χέρια μας όλα τα δεδομένα που ζητήσαμε από τη ΡΑΕ ώστε να προχωρήσουμε σε σοβαρή νομική αξιολόγησή τους. Μόνο τότε θα ενημερωθεί το Δ.Σ. ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα και να αποφασιστούν περαιτέρω ενέργειες. Οι σπασμωδικές αντιδράσεις, όταν αγνοούν όλες τις προεκτάσεις ενός θέματος, είναι συνήθως ανούσιες και αναλώνουν το δυναμισμό των κατοίκων χωρίς αποτέλεσμα.
Θα αναμένουμε απαντήσεις από τη ΡΑΕ και θα κινηθούμε αναλόγως.

Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης
Φωτογραφία αρχείου: kythira.gr

1 σχόλιο: