Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ''ΦΑΝΤΑΣΜΑ'' ΤΟΥ ΛΙΒΑΔΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

Ένας τόπος χαράς, παιχνιδιού κι ανεμελιάς στο Λιβάδι Κυθήρων, έχει μετατραπεί σε κατεστραμμένο τοπίο γεμάτο σκουπίδια και εγκατάλειψη.
Πριν από κάποια χρόνια ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδίου ''ΓΕΦΥΡΑ'', ο οποίος τώρα είναι ανενεργός, επί προεδρίας του κ. Παναγιώτη Φατσέα (Φαλίντα) είχε κινητοποιήσει τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του οικισμού για να δημιουργήσουν μια σύγχρονη παιδική χαρά. Έτσι μαζί και με την αμέριστη συνδρομή της τοπικής ενορίας, που παραχώρησε ως προς τη χρήση, ένα τμήμα γης από ιδιοκτησίες που ανήκουν στην Παναγία την Κοντελετού δημιουργήθηκε η παιδική χαρά. Παράλληλα το Τοπικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τον Δήμο είχαν ηλεκτροδοτήσει την παιδική χαρά. Λίγα χρόνια αργότερα, φτάνοντας στο σήμερα όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν, ο χώρος είναι εγκαταλελειμμένος, με διαλυμένα και σκουριασμένα παιχνίδια, γεμάτος σκουπίδια, εντελώς ακατάλληλος να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από παιδιά αλλά από τον οποιονδήποτε.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον τοπικό πρόεδρο κ. Νίκο Βάρδα μας ενημέρωσε πως γνωρίζει το θέμα και το έχει μεταφέρει και στον νέο Δήμαρχο, ωστόσο την ιδιοκτησία και την ευθύνη για την λειτουργία της παιδικής χαράς την έχουν ο Εξωραϊστικός Σύλλογος και η τοπική ενορία. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί για λόγους ασφαλείας και παρότι είναι ένα σημαντικό θέμα - πρόβλημα, η Τοπική Κοινότητα και κατ' επέκταση ο Δήμος δεν μπορούν να επέμβουν καθώς δεν έχουν καμία δικαιοδοσία εκεί.
Το σίγουρο είναι πως ο η παιδική χαρά ως έχει δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι προσβάσιμη στο κοινό καθώς είναι άκρως επικίνδυνη. Πρέπει είτε να καθαριστεί και να φτιαχτεί από την αρχή με νέα παιχνίδια βάση των κανόνων ασφαλείας που ορίζει η νομοθεσία, είτε να απομακρυνθούν τα ήδη υπάρχοντα σκουριασμένα παιχνίδια και ο χώρος να καθαριστεί και να επιστραφεί καθαρός στην ενορία.

Ακολουθούν χαρακτηριστικές φωτογραφίες (Τραβήχτηκαν την Τετάρτη 4/3/2015)
Δίπλα στην είσοδο της παιδικής χαράς έχει τοποθετηθεί ένα ''αλυσιδάκι'' του Δήμου Κυθήρων προκειμένου να συγκεντρώνονται εκεί μεγάλα αντικείμενα που είναι για πέταμα από τους κατοίκους 
Απ την πρώτη στιγμή είναι εμφανής η εγκατάλειψη του χώρου 
Τα παιχνίδια που υπάρχουν στο χώρο είναι κατεστραμμένα, σκουριασμένα και άκρως επικίνδυνα στη χρήση.
Διαλυμένες κούνιες
Σπασμένη και σκουριασμένη η τσουλήθρα



ο αυτοκινούμενος μύλος με διαλυμένο το τιμόνι και σκουριασμένος 
σε κακή κατάσταση και οι κούνιες που έχουν απομείνει στη θέση τους
Σκουριά παντού... 
Η ξύλινη τραμπάλα διαβρωμένη και χωρίς το ένα χερούλι


Σπασμένο και πεταμένο στο χώμα το κάθισμα ασφαλείας της κούνιας για νήπια 
Ένας άδειος και βρώμικος κάδος πεταμένος στο χώμα εντός της παιδικής χαράς


παντού σκουπίδια ανάμεσα στα χόρτα  
σπασμένο γυάλινο μπουκάλι άκρως επικίνδυνο να τραυματιστεί κανείς 



Ανακατεμένα σκουπίδια μαζί με λάστιχα πεταμένα. Κάποτε υπήρχε αυτόματο πότισμα στα δέντρα


κι άλλα γυαλιά σπασμένα από μπουκάλι στη βάση της κούνιας
Διαβρωμένα και σπασμένα φωτιστικά σώματα. Έχει υπάρξει διακοπή της ηλεκτροδότησης για λόγους ασφαλείας

Παλιά συρματοπλέγματα οριοθετούν τον χώρο που κάποτε ήταν παιδική χαρά για παιδιά

Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής
Πηγή: ΤΣΙΡΙΓΟ FM 105,6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου