Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΜΕ ΤΟ Ε/Γ- Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ Ο ΙΑΤΡΟΣ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ - Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΠΕΡΑΙΤΈΡΩ

Εδώ και δέκα ημέρες λόγω της μηχανικής βλάβης που παρουσιάστηκε στο Ε/Γ-Ο/Γ Β.ΚΟΡΝΑΡΟΣ, τα Αντικύθηρα συνδέονται μόνο με το ένα επιδοτούμενο δρομολόγιο εβδομαδιαίως από το Ε/Γ- Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ, που εξυπηρετεί την τοπική ακτοπλοϊκή γραμμή από και προς τη Νεάπολη Βοιών.
Το Ε/Γ-Ο/Γ ΠΡΕΒΕΛΗΣ που εκτάκτως ήρθε προς αντικατάσταση του Β.ΚΟΡΝΑΡΟΣ, λόγω μεγέθους, δεν μπορεί να προσεγγίσει στο λιμάνι των Αντικυθήρων. Έτσι οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού, αν κι έχουμε φτάσει σχεδόν στο καλοκαίρι, βιώνουν μία ακόμη δοκιμασία αποκλεισμού κι εγκατάλειψης καθώς η περιφερειακή ακτοπλοϊκή σύνδεση από τον Πειραιά και την Κρήτη, για πολλοστή φορά φέτος, δεν εκτελείται όπως προβλέπεται στη σύμβαση. Εκτός από την προβληματική συγκοινωνία, οι ακρίτες κάτοικοι αντιμετωπίζουν ακόμη το πρόβλημα της απουσίας μόνιμου ιατρού από το νησί με αποτέλεσμα σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα ιατρός από το γενικό νοσοκομείο Κυθήρων, να επισκέπτεται τα Αντικύθηρα με το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ, να εξετάζει τα περιστατικά που παρουσιάζονται και με το ίδιο δρομολόγιο να επιστρέφει στα Κύθηρα. Αυτό συνέβη, όπως πληροφορηθήκαμε και την περασμένη Δευτέρα 11/5 όταν παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τη θαλασσοταραχή που επικρατούσε στα Αντικύθηρα, το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ στο προγραμματισμένο του δρομολόγιο, μετέφερε ιατρό για ένα περιστατικό στο ακριτικό νησί και παρέμεινε για πάνω από μία ώρα στο δύσκολο λιμάνι των Αντικυθήρων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξέταση του ασθενούς και ο γιατρός να επιστρέψει με το ίδιο πλοίο στα Κύθηρα.
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, ούτε τα νησιά μας να μένουν αποκλεισμένα όταν κάτι στραβώσει με το πλοίο της περιφερειακής γραμμής. Δεν μπορούμε να θυμόμαστε μόνο στα δύσκολα ότι υπάρχει το τοπικό πλοίο (ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ) ή να στηριζόμαστε πάντα στο φιλότιμο και τη ναυτοσύνη του πλοιάρχου του πληρώματος και πάνω απ' όλα των πλοιοκτητών του, που το κρατάνε παρά τις δυσκολίες στην περιοχή μας. Η ανάπτυξη των νησιών μας και η καλή τους συγκοινωνία θα επιτευχθεί με την αρμονική λειτουργία και των δύο γραμμών, ωστόσο η τοπική γραμμή στη νέα δρομολογιακή περίοδο, πρέπει να στηριχθεί έμπρακτα από την πολιτεία καθώς μέχρι στιγμής είναι η μόνη (εκ του αποτελέσματος) αξιόπιστη λύση, ασφαλής διέξοδος και επιλογή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών μας.

Κείμενο: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφία: Κοινότητα Αντικυθήρων (marine traffic)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου