Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Ο MAD MAX ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ - ΤΖΟΡΤΖ ΜΙΛΕΡ Ο ΈΛΛΗΝΑΣ ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ

Στην κορυφή του Χόλιγουντ με ρίζες από το Τσιρίγο...
Ο Τζορτζ Μίλερ κάθισε στα έδρανα της Ιατρικής, εργάστηκε στα επείγοντα, αλλά τελικά γνώρισε τη διεθνή καταξίωση μέσα από την τριλογία του «Mad Max». Μια καριέρα γεμάτη λάμψη, βραβεία, μεταξύ αυτών και ένα Οσκαρ, καλλιτεχνική αποδοχή και εισπρακτικές επιτυχίες. Ωστόσο, πίσω από την αίγλη της κινηματογραφικής βιομηχανίας και τη διεθνή καταξίωση ανακαλύπτει κανείς την ευαισθησία για την πατρίδα, το φως των προγόνων και τον νόστο για έναν τόπο που (αν και δεν γεννήθηκε εκεί) θεωρεί τη δική του Ιθάκη, δηλαδή τα Κύθηρα.
Ο Τζορτζ Μίλερ απολαμβάνει την επιτυχία της νέας του ταινίας «Mad Max ο δρόμος της οργής», η οποία έκανε προχθές παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κανών και συγχρόνως στις κινηματογραφικές αίθουσες όλου του κόσμου.

Ως σκηνοθέτης και παραγωγός επαναφέρει, έπειτα από πολλά χρόνια προετοιμασίας, στο προσκήνιο τον μύθο ο οποίος άλλαξε σελίδα στις ταινίες δράσης και εγκαινίασε ένα νέο είδος κινηματογράφου. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι πίσω από τον δημοφιλή παραγωγό και σκηνοθέτη από την Αυστραλία συνυπάρχει ο γιος του μετανάστη από τα Κύθηρα, απόγονος του ιερέα στα Μητάτα, συνδεδεμένος με την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του.
«Εις υγείαν» αναφωνεί ο Τζορτζ Μίλερ σε γλέντι στα Κύθηρα ανάμεσα σε συγγενείς, θείους και ξαδέλφια.

Ελληνας δεύτερης γενιάς, ο Τζορτζ Μίλερ μετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Αδελφότητα των Κυθηρίων στην Αυστραλία και συμβάλλει στις δράσεις της, ενώ παράλληλα διατηρεί ακατάλυτους δεσμούς με το χωριό απ' όπου ξεκίνησε ο πατέρας του. Σημείο αναφοράς αποτελεί το παλαιό προγονικό σπίτι της οικογένειας, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε σύγχρονο ξενώνα. Εκεί κοντά στους συγγενείς απολαμβάνει την αίσθηση της πατρίδας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Γιώργου Αποστολίδη στο ethnos.gr

1 σχόλιο: