Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ - Η ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ ΛΑΤΡΕΥΟΤΑΝ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

Στη Θεά Αθηνά ανήκει το ιερό της κορυφής στο Παλιόκαστρο Κυθήρων, όπως αποκάλυψε στην διάλεξη που έδωσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, την Παρασκευή 30/10 (βλ. ΕΔΩ), ο συμπατριώτης μας αρχαιολόγος Καθηγητής κ. Ιωάννης Πετρόχειλος.
Η ενδιαφέρουσα ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Παλιόκαστρο Κυθήρων από το 1998 έως το 2011, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έφερε στο φως πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία και ευρήματα για την ζωή και την ιστορία των Κυθήρων στην προκλασική και στην κλασική αρχαιότητα, χωρίς ωστόσο να είναι δυνατό μέχρι τώρα να τεκμηριωθεί επιστημονικά η θεότητα που λατρευόταν στο ιερό της κορυφής.
Απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδωσε μια επιγραφική μαρτυρία επί λίθου, που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια στο κτίριο K3 στον χώρο της ανασκαφής.
Με τον καθαρισμό της πλάκας και την βοήθεια της τεχνολογίας, διαβάστηκε επάνω της η επιγραφή, γραμμένη στην Δωρική κοινή διάλεκτο: ''Αθαναία ανέθηκε'' δηλαδή η αφιέρωση έγινε στην Θεά Αθηνά χωρίς να είναι δυνατή η ανάγνωση περαιτέρω στοιχείων λόγω διάβρωσης. Η αφιερωματική επιγραφή δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για την Θεότητα που ανήκει το ιερό της κορυφής.
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ανακάλυψη που ανοίγει νέους ορίζοντες στην αρχαιολογική έρευνα αλλά ταυτόχρονα βάζει κι ένα τέλος στις εικασίες ότι το ιερό ήταν αφιερωμένο στην Θεά Αφροδίτη.
Παρά την μέχρι τώρα έλλειψη αποδείξεων, υπήρχαν ενδείξεις που συνηγορούσαν στο γεγονός ότι το ιερό της κορυφής ήταν αφιερωμένο στην Θεά Αθηνά. Τα Κύθηρα βρίσκονταν στην σφαίρα επιρροής των Δωριέων και μάλιστα οι Κυθήριοι χαρακτηρίζονται  από τον σπουδαίο Έλληνα ιστορικό Θουκυδίδη ως ''Περίοικοι Λακεδαιμωνίων''. Επίσης όπως μας ανέλυσε ο καθηγητής κ. Πετρόχειλος, η λατρεία της Θεάς Αθηνάς συναντάται κατά κύριο λόγο σε Ακροπόλεις και σε κορυφές, πράγμα καθόλου τυχαίο για την σημειολογία και την φύση της Θεάς καθώς όπως μας εξήγησε και η ίδια η Αθηνά γεννήθηκε από την κορυφή του πατέρα της (από το κεφάλι του) και βασιλιά των Θεών, Δία. Παράλληλα στον χώρο του ιερού βρέθηκαν πολλά αφιερώματα από χαλκό, υλικό που χρησιμοποιείτο στον πόλεμο και φυσικά ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολεμική φύση των Λακεδαιμωνίων και της πανίσχυρης Θεάς της σοφίας και του πολέμου Αθηνάς.
Ο κ. Πετρόχειλος ανακοίνωσε την έκθεση ευρημάτων από τις ανασκαφές στο Παλιόκαστρο, στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Κυθήρων που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του εντός του 2016.
Το επόμενο διάστημα αναμένονται επιστημονικές ανακοινώσεις για τα νέα ευρήματα και περισσότερα στοιχεία από τις έρευνες. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι ανασκαφές έχουν παγώσει λόγω έλλειψης χρημάτων.
Την διάλεξη του κ. Πετρόχειλου παρακολούθησε αρκετός κόσμος, ενώ στο τέλος της υπήρξαν ερωτήσεις και διάλογος με το κοινό.
Υποστηρικτής της εκδήλωσης ήταν η Κυθηραϊκή Αδελφότητα Πειραιώς, μέλη της οποίας στο τέλος, προσέφεραν κεράσματα στον κόσμο.
ο Αρχαιολόγος Καθηγητής κ. Ιωάννης Πετρόχειλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του
παρουσίαση ευρημάτων και νέων στοιχείων από τις ανασκαφές





Ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Γ.Λεοντσίνης απευθύνει ερώτηση στον Καθηγητή κ. Ι.Πετρόχειλο μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας 

Το ειδώλιο της Θεάς Αθηνάς από το Παλιόκαστρο Κυθήρων 
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Μπαχτής - TSIRIGO FM 105,6
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής - Μαρία Πετροχείλου

1 σχόλιο: