Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ - ΑΦΗΣΤΕ ΉΣΥΧΟ ΤΟ ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ ΊΔΡΥΜΑ κ. ΣΟΥΡΗ!

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ., αλλά και στο πρόσφατο Δελτίο Τύπου της παράταξής του, ο κ. Ζαχαρίας Σουρής, μεταξύ πολλών ασύνδετων μεταξύ τους ζητημάτων (για την πλειονότητα των οποίων έχουμε ήδη απαντήσει), καταπιάνεται με την προσφάτως ανακύψασα διένεξη μεταξύ του Τριφυλλείου Ιδρύματος και του Δήμου Αλίμου, αναφορικά με την αξιοποίηση του οικοδομικού τετραγώνου πλησίον του Ι. Ν. Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης επί της Λ. Κυθηρίων στον Άλιμο.

Ο κ. Σουρής και οι άφρονες υποβολείς του, φαίνεται να αγνοούν βασικές έννοιες αλλά και παραμέτρους του εν λόγω ζητήματος, ενώ η προτροπή τους να βρεθεί «μια λύση που και την βιωσιμότητα του Γηροκομείου να εξασφαλίζει, αλλά και τις ανησυχίες των συμπατριωτών μας του Αλίμου να λαμβάνει υπόψη», αποδεικνύει περίτρανα ότι για κάποιον που είναι στην αντιπολίτευση είναι όλα εύκολα, όλα μπορούν να γίνουν, όλα επιτυγχάνονται! Δεν είναι, όμως, καθόλου έτσι. Μας θυμίζει η προτροπή αυτή το γνωστό «βρείτε λύση» που με ευκολία κάθε αντιπολίτευση λέει και γράφει στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι είναι παρούσα ενώπιον κάθε προβλήματος.

Το Τριφύλλειο είναι Κοινωφελές Ίδρυμα υπό τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), πλήρως αυτοτελές και αυτοδιοικούμενο, το οποίο διοικείται από Δ.Σ. που εκλέγεται από εκλεκτορικό σώμα, σύμφωνα με τον Οργανισμό του (Π.Δ. της 4/5/2023/ΦΕΚ Β΄/2956/2023), και ελέγχεται με πολύ αυστηρότητα από τα αρμόδια κρατικά όργανα (Υπ. Οικονομικών/Διεύθυνση Κληροδοτημάτων το Ίδρυμα και Αποκεντρωμένη Διοίκηση το Γηροκομείο), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4182/2013.

Ο Δήμος Κυθήρων δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα ανάμιξης στη λειτουργία του Ιδρύματος, όποτε, όμως, του ζητηθεί είναι πρόθυμος να συνδράμει μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα και χρησιμότητα του Ιδρύματος αυτού στα Κύθηρα, καθώς, εκτός των άλλων, διοικεί και καθορίζει τη λειτουργία του Γηροκομείου Κυθήρων, το οποίο προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στην τρίτη ηλικία κάτι το οποίο ουδέποτε έπραξε το επίσημο κράτος, τουλάχιστον στο νησί μας.

Όσον αφορά την πρόσφατη διαφορά-διένεξη του Τριφυλλείου Ιδρύματος με τον Δήμο Αλίμου, ο Δήμος μας δεν έχει ΚΑΜΙΑ απολύτως αρμοδιότητα ευθείας παρέμβασης, αφού το επίδικο ακίνητο ευρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αλίμου. Παρά ταύτα, ο Δήμαρχος Κυθήρων ευρίσκεται εδώ και χρόνια σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το Ίδρυμα και έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή για την ανακύψασα διένεξη με το Δήμο Αλίμου, έχοντας ήδη εκφραστεί δημοσίως με την με αρ. πρωτ. 196/18-01-2024 επιστολή του προς το Ίδρυμα. Επιπλέον, κατά τους τελευταίους 2 μήνες προσπάθησε να μεσολαβήσει προκειμένου να υπάρξει προσπάθεια αποκλιμάκωσης και κοινή συνάντηση των εμπλεκομένων μερών, χωρίς όμως αποτέλεσμα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Κυθήρων και ο Δήμαρχος Αλίμου, που αμφότεροι εκπροσωπούν την χώρα μας στην Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ, συναντώνται συχνά στις Βρυξέλλες και το επίμαχο ζήτημα έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ τους, χωρίς όμως ο Δήμαρχός μας να μπορεί να πράξει τίποτε άλλο πέραν μιας παραίνεσης προς εκτόνωση της τεταμένης κατάστασης. Η συναδελφική ηθική που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των Δημάρχων (και δη 2 Δημάρχων που οι Δήμοι τους έχουν αδελφοποιηθεί), δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση σε ένα Δήμαρχο να υποδείξει σε ένα άλλο Δήμαρχο το τί πρέπει να κάνει με ένα ζήτημα δικής του χωρικής αρμοδιότητας. Αλήθεια, αν ο κ. Σουρής διοικούσε το Δήμο Κυθήρων, θα υπεδείκνυε στον κ. Κονδύλη το τί πρέπει ή δεν πρέπει να πράξει για την αξιοποίηση ενός οικοδομικού τετραγώνου στον Άλιμο; Αστειότητες...

Όσον αφορά την ουσία του ζητήματος φαίνεται καθαρά ότι η μείζων μειοψηφία δεν έχει καμία γνώση του θέματος (όπως δυστυχώς και πολλών άλλων θεμάτων με τα οποία μόνο επιδερμικά ασχολείται), το οποίο όντως απαιτεί εξειδικευμένη γνώση νομικών και πολεοδομικών θεμάτων, ζητήματα τα οποία εκκρεμούν ενώπιον των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών έπειτα από προσφυγή του Δήμου Αλίμου και, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ενημέρωσης των δύο πλευρών, επόμενη οδός είναι η Δικαιοσύνη, είναι δε αυτονόητο ότι ο Δήμος μας δεν έχει την παραμικρή αρμοδιότητα και δυνατότητα παρέμβασης και στα δύο αυτά στάδια.

Και σε αυτό το θέμα, όμως, έχει καταστεί γνωστόν και με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Δήμο μας στις 18-01-2024 ότι, σε περίπτωση που ζητηθεί από το Τριφύλλειο είναι πρόθυμος να παράσχει τις καλές του υπηρεσίες αναγνωρίζοντας τη σημασία του Γηροκομείου για την τοπική κοινωνία.

Όσον αφορά την απαίτηση του κ. Σουρή για την παροχή ενημέρωσης και λογοδοσίας εκ μέρους του Τριφυλλείου προς το Δήμο, αυτό είναι παντελώς ανάρμοστο και εξωθεσμικό καθώς ο Δήμος μας δεν έχει καμία αρμοδιότητα και εμπλοκή στα ζητήματα διαχείρισης και διοίκησης ενός ΝΠΙΔ. Εξάλλου, τα Δελτία Τύπου του Ιδρύματος είναι πολύ κατατοπιστικά και αναλυτικά, η δε ετήσια λογοδοσία του για την οικονομική του διαχείριση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του με τρεις λογιστικές καταστάσεις, τις οποίες δημοσιοποιεί κάθε χρόνο και απεικονίζουν την οικονομική του διαχείριση, ώστε να μπορεί ο καθένας να τη διαβάσει, να την αναλύσει και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Τα πάντα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, την οποία καταφανώς ο κ. Σουρής δεν έκανε τον κόπο να επισκεφθεί βασιζόμενος αποκλειστικά για τις δημόσιες τοποθετήσεις του σε ό,τι του μεταφέρουν ή του λένε τρίτοι και οπωσδήποτε παντελώς ανίδεοι περί του ζητήματος.

Ειδικότερα, για τα οικονομικά του Γηροκομείου, πρόσφατη είναι η εκτενής ανάλυση του οικονομολόγου, μέλους του Δ.Σ. και Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Ι. Κασιμάτη, η οποία πιθανόν να έχει διαφύγει της προσοχής της μείζονος.

Τέλος, έχει γίνει απόλυτα σαφές ότι μέχρι το Μάιο του 2023, οπότε δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νέος οργανισμός λειτουργίας του Τριφυλλείου Ιδρύματος, δεν ήταν δυνατή η κατάθεση υποψηφιότητος και εκλογή μονίμων κατοίκων των Κυθήρων στη διοίκησή του, λόγω νομικών εμποδίων, για τα οποία δεν επέτρεπε η ελέγχουσα το Ίδρυμα κρατική αρχή να ζητήσει τη μεταβολή, κάτι το οποίο με το νέο οργανισμό επιτρέπεται. Όλα αυτά προκύπτουν και από πολύ πρόσφατες ενημερώσεις τις οποίες φαίνεται να μην έχει λάβει υπ’ όψιν του ο συντάκτης της ανακοίνωσης του κ. Σουρή.

Η μοναδική κόκκινη γραμμή για το Δήμο μας είναι η απρόσκοπτη λειτουργία του Γηροκομείου Κυθήρων. Και προσωπικά εμπιστεύομαι ΑΠΟΛΥΤΑ τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος που είμαι βέβαιος πως και το καθήκον τους πράττουν αναφορικά με τη διαχείριση της εμπιστευθείσας σε αυτούς περιουσίας, και τα συμφέροντα των Κυθηρίων υπηρετούν μέσω των ποικίλλων κοινωφελών δράσεων του Ιδρύματος με σημαντικότερη εξ αυτών την υποδειγματική λειτουργία του Γηροκομείου Κυθήρων.

Κάθε προσπάθεια άσκησης αντιπολίτευσης προς τη Δημοτική Αρχή για ζητήματα που δεν εμπίπτουν καν στις αρμοδιότητές της αποδεικνύει περίτρανα ότι η ένδεια επιχειρημάτων για τα τοπικά ζητήματα και κυρίως η παντελής αδυναμία άρθρωσης σοβαρών, εφικτών και εφαρμόσιμων προτάσεων και πολιτικών, οδηγεί τον κ. Σουρή και την παράταξή του σε επικίνδυνες ατραπούς, στις οποίες ούτε εμείς πρόκειται να τον ακολουθήσουμε, ούτε και η μεγάλη πλειοψηφία των Κυθηρίων.

Το Τριφύλλειο Ίδρυμα ούτε από υποβολείς έχει ανάγκη, ούτε από όψιμους προστάτες!

Πηγή: Ευστράτιος Χαρχαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου