Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο Δήμαρχος Κυθήρων κατά την μετάβασή του στην Αθήνα, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, κατά τις οποίες αναδείχθηκε το νέο ΔΣ του ανώτατου δευτεροβάθμιου οργάνου των Δήμων της Χώρας, είχε τις παρακάτω επαφές και συναντήσεις:

  1. Με τα στελέχη της Κτηριακές Υποδομές ΑΕ (πρώην ΟΣΚ) που τον ενημέρωσαν για την πορεία εκπόνησης των μελετών για το έργο «Προσθήκη αιθουσών στο Γυμνάσιο – Λύκειο Κυθήρων», που εκπονούνται με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Αττικής. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Κώστας Στάθης και οι εκπρόσωποι των μελετητών από την ανάδοχο κοινοπραξία «Αρώνης – Δρέττας – Καρλαύτης». Έγινε παρουσίαση των σχεδίων για το νέο κτήριο που θα κατασκευαστεί στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου και θα περιλαμβάνει 4 νέες ευρύχωρες αίθουσες διδασκαλίας, χώρο πολλαπλών χρήσεων και εκδηλώσεων, κυλικείο και χώρους υγιεινής. Δόθηκαν οδηγίες και επισημάνσεις εκ μέρους του Δημάρχου και θα υπάρξει νέα σύσκεψη πριν την οριστικοποίηση των μελετών.
  2. Με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιο για τη φορολογική πολιτική κ. Χάρη Θεοχάρη. Στη συνάντηση μετείχε και ο οικονομικός σύμβουλος του Υφυπουργού και Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας στο Δήμο Κυθήρων κ. Γιάννης Κασιμάτης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συζήτηση για τη θέσπιση ειδικών φορολογικώνω κινήτρων και απαλλαγών από την Κυβέρνηση ώστε να υποστηριχθεί και να ενισχυθεί το «νησιωτικό επιχειρείν», δηλαδή η ίδρυση, λειτουργία και βιωσιμότητα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στα νησιά. Παράλληλα, ο Δήμαρχος ζήτησε την θέσπιση μηδενικού ΕΝΦΙΑ για όλα τα πολύ μικρά νησιά, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής τους θέσης, καθώς με το άρθρο 29 του Ν.4726/2020 ο ΕΝΦΙΑ έχει καταργηθεί μόνο για τα ακριτικά νησιά μέχρι 1.200 κατοίκους με αποτέλεσμα να μην επωφελούνται τα μικρά νησιά που δεν βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα της Χώρας (π.χ. Αντικύθηρα, Κάλαμος, Καστός, Ελαφόνησος, Αγκίστρι κ.λπ.).
  3. Με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά, με τον οποίο συζήτησε όλες τις παραμέτρους του πρόσφατου ακτοπλοϊκού ατυχήματος με το πλοίο AQUA JEWEL στα Κύθηρα, ζητώντας την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με Πειραιά, Γύθειο και Κίσαμο. Επιπλέον υπήρξε διεξοδική συζήτηση για ζητήματα νησιωτικότητας καθώς και για την χρηματοδότηση λιμενικών έργων μέσω του προγράμματος «ΝΕΑΡΧΟΣ» του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ο Δήμαρχος παρέδωσε στον Υφυπουργό αίτημα χρηματοδότησης έργων ύδρευσης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
  4. Με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο κ. Θεόδωρο Βάγια και τον Υπαρχηγό, Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο Ρουμελιώτη, παρουσία και του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννη Κατσανεβάκη. Έγινε αναλυτική επισκόπηση όλων των δράσεων πολιτικής προστασίας του Δήμου Κυθήρων και δόθηκε έμφαση στην πυροπροστασία ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου 2024. Τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των μέτρων πυρασφάλειας εκ μέρους των πολιτών καθώς με τη νέα νομοθεσία η πρόκληση πυρκαγιάς ακόμα και από αμέλεια έχει μετατραπεί σε κακούργημα και προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα και ποινές, που έχουν ήδη επιβληθεί σε διάφορα περιστατικά ανά την Ελλάδα. Συζητήθηκε επίσης η διαδικασία εύρεσης κατάλληλου χώρου για την ανέγερση νέου σύγχρονου κτιρίου στέγασης του ΠΚ Κυθήρων.
  5. Με διευθυντικά στελέχη της AEGEAN AIRLINES, παρουσία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Τουρισμού κ. Γεωργίου Στρατηγού. Μετείχαν η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων κα. Μαρίνα Σπυριδάκη, ο Διευθυντής Ανάπτυξης Δικτύου κ. Ιωάννης Ρασόγλου και ο Διευθυντής Πτητικής Λειτουργίας της OLYMPIC AIR Cpt. Βασίλειος Κλουδάς. Συζητήθηκε όλο το πλέγμα της δραστηριοποίησης της AEGEAN στα Κύθηρα, προτάθηκε η αύξηση των δρομολογίων κατά τους χειμερινούς μήνες και εξετάστηκε η αιτούμενη αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Κυθήρων, που ενώ προκηρύχθηκε ως επιδοτούμενη γραμμή δημόσιας υπηρεσίας μετά από πολυετείς επίμονες ενέργειες της Δημοτικής μας Αρχής (για 3 δρομολόγια/εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους) δυστυχώς δεν αναλήφθηκε από καμία αεροπορική εταιρεία καθώς η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) τη συνδύασε με ενδιάμεση προσέγγιση στην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα να καθίσταται ασύμφορη και άνευ αντικειμένου. Το αναθεωρημένο τεύχος της εκ νέου προκήρυξης του διαγωνισμού (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η Καλαμάτα), αναμένεται να εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο με τη Δημοτική Αρχή να παρακολουθεί στενά το ζήτημα.

Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης θα συμμετάσχει από την Τρίτη 5 μέχρι την Πέμπτη 7 Μαρτίου στην Διάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Βουκουρέστι, ως μέλος της ομάδας του ΕΛΚ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, όπου θα λάβουν μέρος Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων Κρατών-Μελών της ΕΕ καθώς και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου