Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ - κ. ΣΟΥΡΗ, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ!

Για εμάς ήταν σαφές πως ο κ. Σουρής δεν γνωρίζει τα της διοίκησης, αποδεικνύεται όμως πλέον πως ούτε στα έδρανα της μειοψηφίας είναι επαρκής. Η εμμονή του να ασχολείται με τα διάφορα ζητήματα μόνο για λόγους μικροπολιτικής και στείρας αντιπολίτευσης, έχοντας επιδερμική μόνο γνώση και αγνοώντας την ουσία, τον εκθέτει ανεπανόρθωτα στους Κυθήριους. Τρανό παράδειγμα το ζήτημα του Τριφυλλείου Ιδρύματος, για το οποίο ο κ. Σουρής εξέδωσε νέα ανακοίνωση, προσπαθώντας «να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα», μη μπορώντας φυσικά να αντιπαρατεθεί ούτε σε ένα σημείο από την τεκμηριωμένη απάντησή μας, για την οποία δεκάδες συμπολίτες μας αλλά και θεσμικοί συνεχίζουν να εκφράζονται θετικά. Στο ζήτημα δεν θα επανέλθουμε, η τοποθέτησή μας ήταν σαφέστατη.

Δεν θα επανέλθουμε επίσης στη γνωστή διχαστική και τοπικιστική παραφιλολογία περί «εγκατάλειψης του βορείου τμήματος των Κυθήρων» γιατί έχουμε απαντήσει με το Κυριακάτικο μήνυμα του Δημάρχου στις 21/01/2024. Σε αυτό αναφέρονται αναλυτικότατα όλα τα έργα, οι δράσεις και ο προγραμματισμός της Δημοτικής Αρχής για τις Κοινότητες του βορείου τμήματος των Κυθήρων, καταρρίπτοντας ένα πολυπαιγμένο μύθο που έχει υπερβεί τα όρια του γραφικού. Και όταν στην πολιτική γίνεσαι γραφικός, τότε εξασφαλίζεις μετά βεβαιότητος την απόλυτη λήθη για το όνομά σου και την όποια δημόσια πορεία σου.

Για δε το θέμα της παρέλασης και της δήθεν κατάργησής της στον Ποταμό, ό,τι και να πούμε για τη στάση εν γένει της Αντιπολίτευσης είναι λίγο. Βιαστικά, ενεργώντας με τακτικισμό και με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο, χωρίς να ερευνήσουν τί όντως ισχύει, έδωσαν απλόχερα την ευκαιρία σε τοπικιστικές αντιλήψεις να βρεθούν από την αφάνεια στο προσκήνιο. Η ανακοίνωση τόσο του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων όσο και του Δήμου είναι σαφέσταση και κάθε περαιτέρω συζήτηση παρέλκει. Δημιουργούνται, όμως, και κάποια ερωτηματικά: πώς γίνεται ορισμένοι υποστηρικτές του κ. Σουρή που διαχρονικά για λόγους ιδεολογίας και κομματικής προέλευσης τάσσονται κατά των παρελάσεων, τώρα να τις υποστηρίζουν; Ανάγκη δήλωσης παρουσίας ή απλή κωλοτούμπα;

Ας δούμε, όμως, συνοπτικά και ορισμένα άλλα ζητήματα που έμπλεξε ο κ. Σουρής μεταξύ τους, σε μια προσπάθεια να δηλώσει ότι είναι «παρών» στα προβλήματα του τόπου.

1. Οδικό δίκτυο: ΟΧΙ κ. Σουρή! Δεν έχει «τα ίδια χάλια» με πέρσι! Διότι από πέρσι ολοκληρώθηκαν σημαντικά οδικά έργα όπως ο Χαλκός και ο Μόρμορης, ολοκληρώνεται ο Μάκρωνας, δημοπρατήσαμε το δρόμο Διακοπουλιάνικα – Καραβάς και ολοκληρώνουμε τη μελέτη για το δρόμο των Φούρνων. Προγραμματίζουμε μια μεγάλη μελέτη για την αναβάθμιση της οδοποιίας σε όλο το νησί και έχουμε ζητήσει 450.000€ από την Περιφέρεια για την επικαιροποίηση των μελετών του κεντρικού δρόμου (το μελετητικό κόστος έργων οδοποιίας είναι 12.000€/χλμ +ΦΠΑ). Τα έργα γίνονται με βάση την ωριμότητα των μελετών και την διαθεσιμότητα των πηγών χρηματοδότησης και όχι με μαγικά ραβδάκια και θεωρίες.

2. Νοσοκομείο: ο κ. Σουρής πρέπει να απευθυνθεί στο αρμόδιο Υπουργείο και τη ΔΥΠΕ, προφανώς και στον κ. Διοικητή, και όχι στο Δήμο. Όταν κάποιος αναγάγει κάθε πρόβλημα στο πρόσωπο του Δημάρχου, τότε εκτός από λαϊκιστής κινδυνεύει να αποτύχει παταγωδώς στο δημόσιο ρόλο που τον έταξαν οι πολίτες. Πάντως η πρόσφατη προκήρυξη 5 θέσεων μόνιμων γιατρών στο Νοσοκομείο μόνο τυχαία δεν προέκυψε.

3. ΕΛΤΑ/Τράπεζες: ΟΧΙ κ. Σουρή! Δεν είναι αρμοδιότητα των Δήμων ούτε το άνοιγμά τους ούτε το κλείσιμό τους, είναι ιδιωτικοί οργανισμοί, όχι ΝΠΔΔ του Δήμου! Στην εποχή της ψηφιοποίησης των πάντων και της ΑΙ, πρέπει να συνηθίσουμε ότι όλες οι συναλλαγές θα γίνονται ηλεκτρονικά, ακόμα και με το Δημόσιο και δεν θα απαιτείται η φυσική μας παρουσία. Ο,τιδήποτε άλλο είναι λαϊκισμός και τοπικισμός μαζί. Και ίσως πρέπει να θυμίσουμε στον κ. Σουρή ότι το ισόγειο του Δημαρχείου Ποταμού που στεγαζόταν η ΕΤΕ, εμείς το αξιοποιήσαμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο: δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο ΚΕΠ και έναν εκθεσιακό χώρο – σημείο αναφοράς για τον Ποταμό (αλήθεια, ο κ. Σουρής έχει επισκεφθεί την Έκθεση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων;). Πάντως ούτε το Λιβάδι και η Καρβουνάδα (τυχαίο το παράδειγμα) διαθέτουν τράπεζα και ταχυδρομείο, αλλά αυτό ουδόλως εμποδίζει την ανάπτυξή τους ως εμπορικών κέντρων.

4. Αποχετευτικό: τα έχουμε πει. Όσοι επένδυσαν πολιτικά στην ακύρωση του έργου της αποχέτευσης του νοτίου τμήματος, απέτυχαν παταγωδώς. Όσοι έχαιραν με τις προσφυγές συγκεκριμένων κατασκευαστικών εταιρειών ξαφνικά σώπασαν. Όσοι διέδιδαν ότι το έργο είναι παράνομο και λοιπές ασυναρτησίες, έχουν κρυφτεί. Στην φράση λοιπόν του κ. Σουρή «τα της αποχέτευσης τα ξέρετε» απαντάμε: Εμείς τα ξέρουμε! Εσείς;

5. Για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Είμαστε η Δημοτική Αρχή που μέσω του προγράμματος LEADER ενίσχυσε ουσιαστικά την ελαιοκομία στο νησί με αποτέλεσμα τον εκ βάθρων εκσυγχρονισμό των ελαιουργικών συνεταιρισμών. Με το ίδιο πρόγραμμα συνέρρευσαν στο νησί σχεδόν 7.000.000€ δημόσιας δαπάνης σε περίπου 55 επενδύσεις του πρωτογενούς τομέα, της εστίασης, των υπηρεσιών και του τουρισμού. Ίσως πρέπει να απολογηθούμε για τη μειωμένη ελαιοπαραγωγή και για την κλιματική κρίση, πάντα βέβαια κατά τον κ. Σουρή που μέσα στην ένδεια επιχειρημάτων μπλέκει ένα σωρό ζητήματα μεταξύ τους νομίζοντας ότι έτσι επιτελεί το ρόλο του.

Αφήνουμε τελευταίο το θράσος με το οποίο ο κ. Σουρής αναφέρεται στον Αντιδήμαρχο κ. Γ. Στρατηγό και το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ι. Κασιμάτη. Τούτο έχει να κάνει με την προφανή απώλεια μνήμης που έχει ο κ. Σουρής. Διότι κατά τα έτη που εκείνος ήταν δημοτικός σύμβουλος (πάλι στα έδρανα της Αντιπολίτευσης), ήτοι την περίοδο 2015-2019, ήταν παρών σε 25 συνεδριάσεις του ΔΣ και απών σε 74! Σε 74! Η λαϊκή παροιμία λέει ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί», όμως, εμείς θα μπούμε και στην ουσία. Καταρχήν, για να μην αιωρούνται σκιές, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ουδέν θεσμικό - νομικό κώλυμα υφίσταται ως προς την κατοικία, τόσο των δημοτικών συμβούλων, όσο και των αντιδημάρχων. Ουδέν! Άλλωστε, ο κ. Κασιμάτης και ο κ. Στρατηγός τηρούν στο έπακρο τις υποχρεώσεις τους, όπως ορίζεται στο νόμο, αλλά και όπως επιβάλλεται από το καθήκον εξυπηρέτησης των συμφερόντων των δημοτών και του τόπου μας, παρίστανται κανονικά στα ΔΣ, εισηγούνται με πληρότητα τα θέματα αρμοδιότητάς τους, απαντούν με σαφήνεια σε κάθε ερώτημα.

Όλοι γνωρίζουν (ασφαλώς θα πρέπει και ο κ. Σουρής να το γνωρίζει) ότι το μεγαλύτερο μέρος των σημαντικών τρεχουσών υποθέσεων του Δήμου ανάγεται στην Αθήνα και στις εκεί υπηρεσίες και δημόσιες αρχές. Είναι συνεπώς ανάγκη και υποχρέωσή μας να έχουμε θεσμικό εκπρόσωπο του Δήμου μας στην Αττική για να εκπροσωπεί το Δήμο όποτε και όπου απαιτείται, με βάση τις οδηγίες του Δημάρχου. Εξάλλου, ο κοινός νους επιβάλλει στον πιο απομακρυσμένο Δήμο της Αττικής να διαθέτει εκπροσώπους του στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ώστε να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο τα συμφέροντα του τόπου μας.

Κλείνοντας, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε πως προϊόντος του χρόνου, αποδεικνύεται ότι ο αντιπολιτευτικός λόγος του κ Σουρή και της παράταξής του στερείται ουσίας αλλά και στοιχειώδους σοβαρότητας. Πολλά ζητήματα μαζί, τα μισά αρμοδιότητες του Δήμου, τα άλλα μισά όχι, επιδερμικές αναφορές, έλλειψη γνώσης ουσιαστικών θεμάτων, επαναλαμβανόμενες στερεοτυπικές αντιπολιτευτικές εκφράσεις που βρίσκει κανείς κατά δεκάδες στο διαδίκτυο, λόγια, λόγια, λόγια, καμία υλοποιήσιμη πρόταση. Τον ευχαριστούμε ωστόσο γιατί έτσι μας βοηθάει να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την υλοποίηση του προγράμματός μας, το οποίο εγκρίθηκε στις εκλογές από τους πολίτες, από τους ίδιους πολίτες που απέρριψαν διά της ψήφου τους τις δικές του τακτικές και πρακτικές.

Καληνύχτα κ. Σουρή…

Πηγή: Ευστράτιος Χαρχαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου