Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΜΑΝΩΛΗ ΧΑΡΟΥ

Όλοι οι Τσιριγώτες, όλοι όσοι αγαπούν και ενδιαφέρονται για αυτόν τον τόπο, με αγωνία παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στις παραμονές των δημοτικών εκλογών. Οι εκλογές πλησιάζουν, και στο πολιτικό τοπίο του νησιού εμφανίζονται δηλώσεις και διακηρύξεις που καταμαρτυρούν πολλά για την κακοδαιμονία του τόπου μας. Όσοι αμφιβάλλουν για την αγωνία αυτή, δεν έχουν παρά να στραφούν σε όσους και εμείς ρωτήσαμε.

  • Ρωτήστε τους τόσους νέους και άνεργους που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, ή αυτούς που άνεργοι και απελπισμένοι έρχονται στο νησί από τα μεγάλα αστικά κέντρα προσβλέποντας σε μια καλύτερη ζωή. Στο Τσιρίγο, ένα νησί που βρίσκεται σε διαρκή ύφεση από το 2010, το εισόδημα της Κυθηραϊκής οικογένειας ολοένα μειώνεται, ενώ ουδέποτε καταρτίστηκε κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο ικανό να προσφέρει εναλλακτική λύση για διέξοδο και ανάκαμψη. 
  • Ρωτήστε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς για την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζονται η αγροτική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.
  • Ρωτήστε τους κτηνοτρόφους τι μέλλον βλέπουν για τα ζώα που εκτρέφουν στο νησί, με τις συνθήκες και τις τιμές που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια.
  • Ρωτήστε τους επιχειρηματίες, νέους και παλαιούς, για τη ζούγκλα στην αγορά που δημιουργεί η απουσία αναπτυξιακού σχεδιασμού.
  • Ρωτήστε για την Αναπτυξιακή Εταιρεία την οποία τόσο χρειαζόμαστε για το μέλλον του νησιού και την οποία ουδέποτε αξιοποίησαν.
  • Ρωτήστε τους νοικοκυραίους να σας πουν για την εγκληματική αδιαφορία στο θέμα του χαρατσιού της Δ.Ε.Η., αδιαφορία που οδηγεί σε απόγνωση δεκάδες Κυθήριους ιδιοκτήτες, μόνιμους, ομογενείς και ξένους. 
  • Ρωτήστε τους λογιστές να σας πουν για τη χλιαρή αντίδραση στο κλείσιμο της Δ.Ο.Υ, αφήνοντας τους Κυθήριους επιχειρηματίες και πολίτες εκτεθειμένους απέναντι στο κράτος.
  • Ρωτήστε τους οικοδόμους και μηχανικούς πώς η αδιαφορία για τη δημιουργία γραφείου πολεοδομίας στο νησί κατέστρεψε τον κλάδος της οικοδομής.
  • Ρωτήστε γιατί μέσα σε μια ολόκληρη εφταετία, ούτε καν φαντάστηκε κανείς να προωθήσει το χωροταξικό του νησιού, ώστε να οριστούν χρήσεις και να δημιουργηθούν υπεραξίες γης στο Δήμο μας.
  • Ρωτήστε τα Τσιριγώτικα Ιδρύματα που κοπιάζουν σε προγράμματα χωρίς βοήθεια, ούτε δεκάρα τσακιστή, όπως το πρόγραμμα για την ανάπτυξη δικτύου μονοπατιών που αποτελεί σήμερα μίας από τις σημαντικότερες τουριστικές προτάσεις του νησιού. 
  • Ρωτήστε κάθε νέο στο νησί τι σκέφτεται για όσους περηφανεύονται για οικονομικό ταμειακό υπόλοιπο, μιμούμενοι την κεντρική πολιτική σκηνή και το πλεόνασμα, όταν γύρω μας θερίζει η ανεργία και οι νέοι γίνονται μετανάστες. Θα ακούσετε πως «όταν θα μας διώξουν όλους, ας μείνουν να μετράνε το ταμείο τους».
  • Ρωτήστε κάθε Τσιριγώτη και κυρίως κάθε Αντικυθήριο τι σκέφτονται για τις “πολιτικές” προσπάθειες να πεισθεί ο Βαρβιτσιώτης να κάνει πίσω στο θέμα του καραβιού, όταν όλο το νησί είχε ξεσηκωθεί ενάντια στο κούρεμα της άγονης γραμμής μας. 
Καθένας μπορεί να λέει για τη φθαρμένη ξύλινη γλώσσα του χθες, επαναλαμβάνοντας παλιά πράγματα με δήθεν νέο τρόπο. Όμως δεν μας φταίει η γλώσσα όταν δεν έχουμε τι να πούμε - φταίει το μυαλό που δεν αντιλαμβάνεται πως

 ...“οι καιροί αλλάξαν”.... (B.D.)

Είμαστε Τσιριγώτες, με πλούσιο βιογραφικό, εθελοντές και οραματιστές. Είμαστε ομάδα που διαθέτει πλούσιο βιογραφικό και πετυχημένη έκθεση στην ελληνική κοινωνία. Με δοκιμασμένη συμμετοχή στα κοινά, με παιδεία, συγκρότηση και ευρωπαϊκή πνοή, με επαγγελματική ανεξαρτησία, με πείρα και ικανότητα, με ήθος και εντιμότητα. 

Άνθρωποι του οράματος, της υπευθυνότητας, του εθελοντισμού, δεν γνωρίζουμε κομματισμό, πολιτικό κόστος, ευκολίες, αναβολές και επιταγές. Έχουμε τις γνώσεις, τα επιχειρήματα, το όραμα, τον πατριωτισμό και τη συλλογική συνείδηση για να καταθέσουμε τη δική μας, διαφορετική πολιτική πρόταση για το μέλλον του Τσιρίγου. Γι’ αυτό ζητάμε τη ψήφο του κάθε Τσιριγώτη.

Το δικό μας όραμα

Στην επόμενη πενταετία θα επεξεργασθούμε και θα προωθήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης: δυναμικό, εξωστρεφές, αειφόρο, Ευρωπαϊκό. Θέλουμε ένα ξεχωριστό, πρωτοποριακό, δικό μας μοντέλο ανάπτυξης, που θα σέβεται την ιστορία, τα ήθη και έθιμα και το περιβάλλον του τόπου μας, αλλά και που θα αντλεί από όλες τις καλές ιδέες και πρακτικές που έχουν αναπτύξει άλλοι Δήμοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό. . 

  • Θα ασχοληθούμε με τις υποδομές με έμφαση στην επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν και οξύνονται όπως την ύδρευση, την καθαριότητα, την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, τη διαχείριση απορριμάτων. Θα επικεντρωθούμε στην άμεση προώθηση 3-4 βαλτωμένων έργων υψηλής προτεραιότητας όπως το πρόβλημα του νερού, και στην εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020. 
  • Κεντρική προτεραιότητά είναι οι κοινωφελείς δράσεις, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεματικά συνέδρια, εκδόσεις, ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων, κ.λπ. 
  • Θα δώσουμε ώθηση στην επιχειρηματικότητα, τόσο στον πρωτογενή τομέα, με την ανάδειξη των μοναδικών προϊόντων της Κυθηραϊκής γης, όσο και στις υπηρεσίες. 
  • Θέλουμε τον απαιτητικό, ποιοτικό και θεματικό τουρισμό: συνειδητοποιημένους επισκέπτες που στο δικό τους «ταξίδι στα Κύθηρα» θα γνωρίσουν την ιστορία και τις παραδόσεις μέσα από θεματικές εκδηλώσεις, θα αναζητήσουν την επαφή με τη φύση και θα εξοικειωθούν με εναλλακτικές δράσεις, όπως η αναρρίχηση, η πεζοπορία, η διάβαση φαραγγιών και οι καταδύσεις. 
  • Η δημιουργία κύματος ποιοτικών επισκεπτών δεν ωφελεί μόνο τον τουρισμό, αλλά έχει προεκτάσεις και σε άλλους κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της οικοδομής, του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών, με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική οικονομία και με δημιουργία δεκάδων θέσεων εργασίας.
  • Το Τσιρίγο πρέπει να προστεθεί στα ραντάρ της διεθνούς κρουαζιέρας. Ποιος ξένος επισκέπτης της χώρας μας, θαυμαστής της ιστορίας μας, δεν θα ήθελε να ακολουθήσει το ταξίδι του Οδυσσέα. 

Έτσι θα θέσουμε τις βάσεις για τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας: στα επόμενα 10 χρόνια το Τσιρίγο πρέπει να αναδειχθεί σε τόπο αναφοράς με διεθνή ακτινοβολία: για τον πολιτισμό και την ιστορία του, για τις φυσικές του ομορφιές, για τις προκλήσεις στον παγκόσμιο τουρισμό. 

Αυτό είναι το όραμά μας. Έχουμε τις γνώσεις, την πείρα, τη διάθεση και το πείσμα για να το πετύχουμε. Με το βλέμμα λοιπόν απ’ το Τσιρίγο, το μήνυμά μας προς τους όπου γης ενεργούς Τσιριγώτες: εμείς, μια μικρή ομάδα ανθρώπων σκεπτόμενων και αφοσιωμένων στον σκοπό τους, μπορούμε και θέλουμε να μεταμορφώσουμε το Τσιρίγο.

Το νέο μοντέλο: δουλειές, δουλειές, δουλειές...

Ο Δήμος δεν έχει ούτε λεφτά, ούτε αξιοπιστία, ούτε όραμα –και γι’ αυτό δεν φταίνε, ούτε η Κυβέρνηση, ούτε οι Ευρωπαίοι. Φταίνε όλα τα κακά που χαρακτήρισαν τα τελευταία χρόνια την κοινωνία μας. Χρειάζεται λοιπόν να ανακτήσουμε αξιοπιστία στον Δήμο, όχι απλώς κλείνοντας τρύπες χρεών και ελλειμμάτων, αλλά διορθώνοντας τον παραγωγικό ιστό: ψάχνοντας σε ποιους τομείς ανάπτυξης διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, πού θα βρούμε τους πόρους για να επενδύσουμε σε αυτούς τους τομείς, πώς θα συμπράξουμε με ιδιώτες βάσει κοινών σχεδίων και γνώσεων,, και κυρίως πώς θα υλοποιήσουμε με συνέπεια και σύστημα τις αποφάσεις μας. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, τώρα, χθες.

  • Ο Δήμος θα διασφαλίσει την ύπαρξη ανοικτού διαύλου με την εκάστοτε κυβέρνηση, ενημερώνοντας και υποβάλλοντας προτάσεις σε σημαντικά θέματα (συγκοινωνίες, συνεργασία με οργανισμούς και φορείς για την προώθηση δράσεων, προβολή τουριστικού προϊόντος, κ.λπ.). 
  • Ο Δήμος θα αναπτύξει γραμμές επικοινωνίας και με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ενισχύοντας τις δυνατότητες χρηματοδότησης από την ΕΕ, τόσο μέσα από το Σ.Ε.Σ όσο και από άλλες Ευρωπαϊκές πολιτικές (Περιβάλλον, Έρευνα και Καινοτομία, κ.ο.κ).
  • Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο και μέσο επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θα δημιουργούν υποδομές και υπηρεσίες σχετικές με τον τουρισμό υγείας, τον θρησκευτικό τουρισμό, τον γαστρονομικό τουρισμό, τον αθλητικό τουρισμό, τον οικοτουρισμό και τον αγροτοτουρισμό. Έτσι θα ανταποκριθούμε στη διεθνή τάση για διεύρυνση και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, πέρα από το τρίπτυχο ήλιος, θάλασσα, φιλοξενία. Τα Κύθηρα μπορούν και πρέπει να προσφέρουν πληθώρα τέτοιων εμπειριών. 
Με τη στήριξη επενδυτικών σχεδίων και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας θέλουμε να μετατρέψουμε τον πλούτο των Κυθήρων σε πρότυπα, μοναδικά τουριστικά προϊόντα και να δημιουργήσουμε σταθερές πηγές εσόδων και απασχόλησης.

Ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό

Η ανάπτυξη, οικιστική και τουριστική, ανεξαρτήτως της οικονομοτεχνικής της αξίας, έχει όρια. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε ένα ανεπανόρθωτο οικολογικό αποτύπωμα, το οποίο δεν θα εναρμονίζεται με το Κυθηραϊκό τοπίο, ούτε με το πολιτιστικό περιβάλλον, και δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις αξίες των Τσιριγωτών. Το φυσικό περιβάλλον έχει δικαιώματα: είναι τα δικαιώματα που έχουν οι ενεργοί πολίτες του Τσιρίγου που αγαπούν τον τόπο τους και την κληρονομιά τους, είναι τα δικαιώματα που έχουν τα παιδιά μας σ’ αυτό που παραλάβαμε από τους παππούδες μας.

Επενδύουμε σε ανθρώπους με θετικές αξίες: διαφάνεια, εντιμότητα, συλλογικότητα 

Αρκεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης; Ξεκάθαρα όχι. Πρέπει απαραίτητα να πλαισιώνεται από τις ανθρώπινες αξίες. Τέρμα στους άγραφους κώδικες του ευκαιριακού κέρδους της συμψηφιστικής ανομίας, της συγκάλυψης και της ατιμωρησίας. Απορρίπτουμε τη μυστικοπάθεια, τις συκοφαντίες, την προχειρότητα, τις έριδες, την απουσία ατομικής ευθύνης. Χρειάζονται θετικές αξίες συνεργασίας και ειλικρινούς διαλόγου με επιχειρήματα. Θα επενδύσουμε λοιπόν σε όλους αυτούς τους άξιους ανθρώπους που συντάσσονται μαζί μας και μοιράζονται τις αξίες αυτές.

Μην περιμένουμε από την Κεντρική Διοίκηση.

Ένα είναι δεδομένο: Ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης του καθενός μας, οι πολιτικές λιτότητας φαίνονται αναπόφευκτες για τα επόμενα χρόνια. Η λειτουργία του κράτους και οι δημόσιες δαπάνες πρέπει πλέον να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τα έσοδα του κράτους. Γι’ αυτό, οι εκάστοτε Κυβερνήσεις θα λειτουργούν με εταιρική νοοτροπία που θα προσανατολίζεται στην επιβολή πειθαρχίας. Ρεαλιστικά, οι Δήμοι δεν θα μπορούν να στηρίζονται στην απρόσκοπτη μεταφορά πόρων απο την κεντρική Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων τους.
Αντίθετα θα πρέπει να επικεντρωθούν στίς δράσεις αυτές που θα μεγιστοποιούν τη συνεισφορά πόρων.

Η αλλαγή πολιτικής είναι το μεγάλο ζητούμενο. 

Γι’ αυτό ακριβώς επείγει η διαμόρφωση μιας μεγάλης αναπτυξιακής πρωτοβουλίας του Δήμου, ώστε να υπάρξουν (α) ενεργοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων και (β) στενή συνεργασία των ιδιωτών με τον Δήμο και την Κεντρική Διοίκηση,έτσι, να ενισχυθούν η παραγωγή, η επιχειρηματικότητα και η εξωστρέφεια, να δημιουργηθεί πλούτος στον τόπο και να αυξηθεί η απασχόληση. Και τίποτα απο αυτά δεν συμβαίνει χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό. 

Ζητείται συναίνεση – θέλουμε την ευαισθητοποίηση ΟΛΩΝ των Τσιριγωτών

Υπάρχει ανάγκη ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλων των Τσιριγωτών με την έννοια, ότι ο πολίτης δεν έχει μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Ο υπεύθυνος πολίτης πρέπει να ενδιαφέρεται για τον δημόσιο χώρο και τους άλλους πολίτες γύρω του, όσο ενδιαφέρεται και για τον εαυτό του. 

Γι’ εμάς, η πολιτική θα είναι λιγότερο άσκηση εξουσίας και περισσότερο συμμετοχή στα κοινά. Τα συλλογικά σχέδια δεν υπηρετούνται από άκαμπτες προσωπικές στρατηγικές. Υπηρετούνται από την ευπρεπή στάση του καθενός με βάση το πάθος, τον προγραμματισμό, την επιμονή και υπομονή, τη συνέπεια και τη συνείδηση συλλογικής παραγωγής έργου.

Σήμερα που η Ελλάδα αγωνίζεται για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την ευημερία, εμείς ξεκινάμε το δικό μας ταξίδι προς τη δημιουργία και την πρωτοπορία.

Οφείλουμε να επιχειρήσουμε τον αγώνα μας και να πετύχουμε: το οφείλουμε στις επερχόμενες γενιές και στην ιστορία του Τσιρίγου. 

Η ψήφος όλων πρέπει να είναι θετική, ειλικρινής και ορθολογική. Η επιλογή στις εκλογές της 18ης Μαΐου πρέπει να είναι ισχυρή, βαθιά και αναμφισβήτητη. 

Τη Δευτέρα 19 Μαΐου θα είμαστε στη θέση μας, ενωμένοι και μακριά από συμφέροντα.


Το Μέλλον μας Ανήκει. 

Απόφαση Ευθύνης και Ποιοτική Ανανέωση τώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου