Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΜΕΓΑΛΗ ΈΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΟΚΣΜΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

Η Πολιτιστική Εταιρεία, σε συνεργασία με τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο, προγραμματίζει για τον Ιούλιο μεγάλη έκθεση με θέμα τη δραστηριότητα του Ολλανδού πολιτικού μηχανικού Γεωργίου Κόκσμα (J.M. Koksma, 1907-2004) και της ομάδας εθελοντών που εργάσθηκαν στα Κύθηρα τη δεκαετία 1960. Βασισμένη στο αρχείο που συνέταξε ο συνεργάτης του κ. Κόκσμα Jean Bingen, η έκθεση θα συμπεριλάβει έγχρωμες και μαυρόασπρες φωτογραφίες τόσο από τα μεγάλα έργα που ολοκληρώθηκαν τη δεκαετία εκείνη, αλλά και από τη ζωή των Κυθήρων στην τόσο σημαντική μεταβατική αυτή περίοδο της ιστορίας του νησιού. Εκτός από το φωτογραφικό υλικό, που επειδή αποτελείται κυρίως από αρνητικά και διαφάνειες απαιτεί εκτεταμένη επεξεργασία, η έκθεση στον Σύνδεσμο θα συμπεριλάβει σχέδια, σελίδες προσωπικών λευκωμάτων, επιστολές και άλλα έγγραφα. Παράλληλες δορυφορικές εκθέσεις θα διοργανωθούν στη γκαλλερί Follow Your Art στο Καψάλι και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη στα Κοντολιάνικα. 
Όπως σημειώναμε στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας, ο κ. Κόκσμα έφθασε στα Κύθηρα ως επίσημος απεσταλμένος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, κατόπιν αίτησης του Σεβασμιότατου Επισκόπου Μελετίου. Από τον Μάιο 1960 μέχρι τον Σεπτέμβριο 1971, ηγήθηκε ομάδας επαγγελματιών και εθελοντών, τόσο Ελλήνων όσο και ξένων, που με συχνά κοπιώδη προσωπική εργασία και με χρηματοδότηση από το Συμβούλιο Εκκλησιών και από εράνους και διάφορες δωρεές, σχεδίασαν και έφεραν εις πέρας σημαντικότατα κοινωνικά έργα όπως τη σκεπαστή αγορά του Ποταμού, την Oικοκυρική Σχολή Μυλοποτάμου, τα πρώτα λιμενικά έργα στο Καψάλι αλλά και πολύτιμα έργα υποδομής. 
Ελπίδα μας είναι το Αρχείο Koksma/Bingen να παραμείνει τελικά στα Κύθηρα και ενδεχομένως, εφόσον βρεθεί η κατάλληλη χρηματοδότηση, να αποτελέσει την απαραίτητη πρώτη ύλη για τη δημοσίευση τόσο εμπεριστατωμένης ιστορικής μελέτης όσο και αντίστοιχου φωτογραφικού λευκώματος.
 




Γιάννης Σταθάτος  
Πρόεδρος      
Πολιτιστική Εταιρεία Κυθήρων  

Μανώλης Χάρος
Πρόεδρος
Κυθηραϊκός Σύνδεσμος

Δελτίο τύπου, 3 Μαρτίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου