Κυριακή 3 Απριλίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1.4.2016

Ολοκληρώθηκε ένα μεγάλης σημασίας έργο για το Δήμο μας, η πρώτη φάση της γενικής επισκευής, συντήρησης και ανακαίνισης των δεξαμενών, αντλιοστασίων και βανοστασίων του νησιού μας. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου σύμφωνα με τη μελέτη ήταν165.000€, ενώ με την έκπτωση που επιτεύχθηκε στη δημοπρασία, το έργο εκτελέστηκε με δαπάνη 101.508€ με το Φ.Π.Α.
Όπως είναι γνωστό το δαιδαλώδες δίκτυο ύδρευσης των Κυθήρων είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό του πεπαλαιωμένο και οι περισσότερες δεξαμενές και αντλιοστάσια έχουν κατασκευαστεί τις δεκαετίες 1980 και 1990 και παρουσίαζαν τεράστια προβλήματα συντήρησης και πολλές βλάβες λόγω παλαιότητας.
Δυστυχώς δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα ένα ανάλογο πρόγραμμα ριζικής συντήρησής τους με αποτέλεσμα τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών να είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της εγκατάλειψης αλλά και των πολύ σοβαρών παραλείψεων σειράς ετών, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα από την πλήρη φωτογραφική τεκμηρίωση που έγινε πριν και μετά τις εργασίες καθώς και από την σχετική τεχνική έκθεση του επιβλέποντος μηχανικού.
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι εντός των δεξαμενών ευρέθησαν μεγάλες συγκεντρώσεις ιζημάτων (λάσπης) και άλλων ξένων προς το δίκτυο ύδρευσης σωμάτων, ενώ τα οικοδομικά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν ήταν πολύ σοβαρά.
Κατά τη διάρκεια των επισκευών αντιμετωπίστηκαν και πάρα πολλά απρόβλεπτα προβλήματα, όπως για παράδειγμα η διαπίστωση ότι η δεξαμενή (υδατόπυργος) της Αγ. Κυριακής Αλεξανδράδων είναι κατεδαφιστέα (εντός του 2016 ο Δήμος θα δημοπρατήσει την κατασκευή νέου υδατόπυργου με προϋπολογισμό 60.000€), όπωςκατεδαφιστέα είναι και η ταράτσα της μεγάλης δεξαμενής που υδρεύει τη Χώρα, προβλήματα που επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω αδικαιολόγητης εγκατάλειψης. Ήδη με προσωπική εντολή του Δημάρχου συντάσσεται κατά προτεραιότητα η μελέτη για τη δεύτερη φάση του έργου που θα συμπεριλάβει τις ανάγκες επισκευών σε όλες τις δεξαμενές και αντλιοστάσια που λόγω μη ύπαρξης χρημάτων δεν μπόρεσαν να συμπεριληφθούν στην τρέχουσα εργολαβία.
Το έργο είναι μεγάλης σημασίας καθώς ευπρεπίζει και νοικοκυρεύει το δίκτυο ύδρευσης, ενώ λύνει δεκάδες προβλήματα πολλών ετών που ουδέποτε αντιμετωπίστηκαν με τόσο μεθοδικό και σωστό τρόπο (οικοδομικές συντηρήσεις, υδροβολές, καθαρισμοί, μονώσεις, θυρώματα και υαλοπίνακες, κλείδωμα δικτύου κ.λπ.).
Παράλληλα βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα του πόσιμου ύδατος καθώς όπως αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες η κατάσταση που επικρατούσε στο εσωτερικό όλων των δεξαμενών ήταν αντίθετη προς κάθε προδιαγραφή που πρέπει να ακολουθείται για τις σχετικές υποδομές.
Με την πρώτη φάση του έργου που ολοκληρώθηκε έγινε πλήρης συντήρηση και επισκευή στις εξής υποδομές:

1.       Δεξαμενές:
·         Καλοζούνι
·         Στραπόδι
·         Κουμάρος
·         Κοντολιάνικα
·         Καραβάς
·         Ποταμός
·         Γεωργά
·         Γωνία
·         Πλατειά Άμμος

2.       Αντλιοστάσια – Βανοστάσια:
·         Κούρτης
·         Κακή Μέλισσα 1
·         Κακή Μέλισσα 2
·         Κάλαμος
·         Κατελουζιάνικα
·         Λιναροβροχία
·         Χάλα
·         Μυλοπόταμος
·         Μαρτεσάκια Γεφύρι
·         Μαρτεσάκια Οινοποιείο
·         Μοσχάτο
·         Κουμέλια
·         Συνεταιρισμός
·         Άγιος Νικόλαος
·         Κρυόβρυση
·         Γήπεδο Ποταμού
·         Γωνία
·         Αραίοι
·         Φράτσια Λαγκάδι
·         Γεώτρηση Πετρουνίου
·         Δεξαμενή Πετρουνίου
·         Γουρία
·         Πλατειά Άμμος

Ανάδοχος του έργου μετά τον ανοικτό δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό που έγινε ήταν η εταιρεία ΑΙΓΕΥΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.


Δείτε τη σχετική Τεχνική Εκθεση εδώ

φωτογραφίες πριν τη συντήρηση:




μετά την συντήρηση:



Δελτίο Τύπου: kythira.gr
Φωτογραφίες: Στράτος Χαρχαλάκης (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου