Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ΆΡΗΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΈΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Διένυσε δωδεκάμισι χιλιάδες χιλιόμετρα, διέσχισε έντεκα χώρες, ταξίδεψε δεκατρείς μήνες με μόνο μεταφορικό μέσο τη δύναμη της θέλησης και το ποδήλατό του. Είναι ο Άρης Αλεβιζόπουλος από τα Κύθηρα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που μοιράστηκε τις αναμνήσεις αυτού του ταξιδιού ζωής, μαζί μας.
Η αγάπη του για την περιπέτεια αλλά και για την φύση, τον έφεραν γρήγορα μακριά από την Ελλάδα, σε χώρες εξωτικές στις οποίες γνώρισε το ποδήλατο ως μέσο ταξιδίου. Εκεί δοκίμασε για πρώτη φορά τις δυνάμεις του, πραγματοποιώντας το γύρο της Νέας Ζηλανδίας. Η εμπειρία αυτή τον συγκλόνισε κι έτσι παρόλο που περνούσαν οι μήνες, το σαράκι του ταξιδιού και της απόλυτης ελευθερίας τον κρατούσε σε εγρήγορση. Σύντομα ξεκίνησε να οργανώνει ένα νέο ταξίδι, αυτή τη φορά σε πιο οικείο περιβάλλον, στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να βάλει εύκολα στον εαυτό του. Στόχος του ήταν να ταξιδέψει σε όσες περισσότερες χώρες μπορούσε, με το ποδήλατό του, ξεκινώντας από την ιδιαίτερη πατρίδα του τα Κύθηρα. Πλέον πιο έμπειρος και τεχνικά ενημερωμένος ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου του 2014 για ένα ταξίδι που στόχο είχε μόνο το ταξίδι.
Μέχρι να βγει από τα σύνορα της Ελλάδας και να μπει στην Αλβανία ήταν πλέον πεπεισμένος πως αυτή η νέα του περιπέτεια θα τον οδηγούσε μακριά και θα κρατούσε για αρκετό χρονικό διάστημα. Μετά την Αλβανία, ακολούθησαν το Μαυροβούνιο, η Βοσνία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Ιταλία, η Γαλλία, το Μονακό, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Φυσικό όριο προς την Δύση αποτέλεσε ο Ατλαντικός Ωκεανός. 

Δεκατρείς μήνες περιπλάνησης, αναζήτησης και έντονων βιωματικών καταστάσεων πέρασαν χωρίς να το καταλάβει. Η σωματική κούραση και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που συνάντησε δεν τον κατέβαλαν. Αντίθετα η δύναμη της θέλησής του, η φιλοξενία των ανθρώπων σε πολλές περιοχές της Ευρώπης αλλά και η αδρεναλίνη της περιπέτειας, του έδιναν ώθηση να συνεχίσει. Αποκομμένος από τον πολιτισμό και τις ευκολίες που έχουμε στην καθημερινότητά μας, μένοντας σε μια σκηνή που είχε μαζί του και μαγειρεύοντας στη φύση, βρήκε χρόνο να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, ενώ παράλληλα δεν έχασε την δημιουργηκότητά του. Στον ελεύθερο χρόνο του εμπνευσμένος από έναν άλλο ταξιδιώτη του κόσμου κι εκείνος με ποδήλατο, άρχισε να κατασκευάζει χειροποίητα κοσμήματα από ξύλο. Επίσης το διάβασμα του έδιωχνε τη μοναξιά τα βράδια ενώ δεν έχανε ευκαιρία να απολαμβάνει τους περιπάτους σε δάση αλλά και το μπάνιο του στη θάλασσα όποτε του το επέτρεπαν το πρόγραμμα και οι καιρικές συνθήκες.
Από τις χώρες που πέρασε τον κέρδισαν η Πορτογαλία, κυρίως με τις γεύσεις της και η Γαλλία με τη φυσική της ομορφιά, στην οποία τελικά επέστρεψε για να κάνει ένα διάλειμμα στο πολύμηνο ταξίδι του. Από το Παρίσι, τον Ιούλιο του 2015, γύρισε στην Ελλάδα με αεροπλάνο, το ποδήλατο το άφησε εκεί να τον περιμένει για την συνέχεια της ποδηλατικής του περιπλάνησης.
Ο Άρης τον τελευταίο ένα χρόνο απολαμβάνει τη ζωή του στα Κύθηρα κοντά στην οικογένειά του, αδημονώντας για την επιστροφή στο ταξίδι με το ποδήλατό του, που άφησε στη μέση.
Εμείς τον ευχαριστούμε πολύ που μας προσέφερε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε μαζί του, έστω και νοερά σε αυτό το ταξίδι ζωής που έχει ξεκινήσει και περιμένουμε την πρώτη carte postale από τη συνέχεια του ταξιδιού του, όποτε αυτό συμβεί με το moto του ζωγραφισμένο: ''Ζωή Ποδήλατο''!


Ακούστε τη συνέντευξη του Άρη Αλεβιζόπουλου στον Παναγιώτη Μπαχτή και τον TSIRIGO FM 105,6 (Τετάρτη 6.4.2016):


Στιγμές ταξιδιού:























































Το Γιβραλτάρ







Επιμέλεια δημοσίευσης - κείμενο - συνέντευξη: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφίες: Από προσωπικό αρχείο Άρη Αλεβιζόπουλου
Πηγή συνέντευξης: ΤSIRIGO FM 105,6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου