Τρίτη 19 Απριλίου 2016

ΈΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΙΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18.4.2016

Την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 διεξήχθη με επιτυχία στη Βρετανική Σχολή Αθηνών Αρχαιολογική Συνάντηση με θέμα «ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» που διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Συστηματικής Ανασκαφής «Κάστρου» Αντικυθήρων με επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής τον κ. Άρη Τσαραβόπουλο, υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων.
Τις εργασίες παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης κ.κ. Διονύσιος Ανδρόνικος και Βασίλειος Αλοΐζος και κατά την έναρξη ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ευχαριστώντας τον κ. Τσαραβόπουλο και την ομάδα του για τη διοργάνωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Αντικυθήρων.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. επισήμανε την παγκόσμια προβολή που έχουν αποκτήσει τα Αντικύθηρα μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα και τις σχετικές ανακοινώσεις και ότι θα πρέπει οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει τόσο στη στεριά όσα και στη θάλασσα να ολοκληρωθούν και να δημιουργηθεί και στα Αντικύθηρα η υποδομή για την επιτόπια προβολή των ευρημάτων έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας πόλος έλξης για τους επισκέπτες του νησιού μας, ενώ τόνισε την συνδρομή των κατοίκων του νησιού στις ανασκαφές και τη βοήθεια που έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια στην ανασκαφική ομάδα και ευχήθηκε η δημοσιότητα που έχει δοθεί στα Αντικύθηρα μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα να προσφέρει στους ακρίτες που συνεχίζουν να ζούν στο νησί και αγωνίζονται να το κρατήσουν ζωντανό, την αναγνώριση και την ανταπόδοση που τους αξίζει με τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης και απεύθυναν χαιρετισμούς ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος και ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, με τους οποίους ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου είχε σύντομη συνομιλία. Ο κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης στα πλαίσια των εργασιών της συνάντησης ανέπτυξε την εργασία «Η ιστορία της λατρείας και του ναού του Αγίου Μύρωνος στα Αντικύθηρα. Προεκτάσεις της βυζαντινής και νεότερης ιστορίας του νησιού», ενώ στη συνάντηση παρέστησαν σημαντικοί επιστήμονες και άνθρωποι των γραμμάτων, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους και στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα των ευρημάτων τόσο των επίγειων όσο και των ενάλιων ερευνών, ανέπτυξαν το ιστορικό των εργασιών και τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και υπογράμμισαν και αυτοί την ανάγκη μέσα από τις εργασίες και την ανάδειξη της πολιτιστικής ιστορίας των Αντικυθήρων να δημιουργηθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη του νησιού και την ανάσχεση της ερήμωσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.





Πηγή: Ένωση Απανταχού Αντικυθηρίων ''Ο ΆΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝ''
Φωτογραφίες: Διονύσης Ανδρόνικος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου