Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΛΑΚΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ - Ο ''ΓΟΛΓΟΘΑΣ'' ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ

Μπαίνοντας στη Μεγάλη Εβδομάδα, στρέφουμε το βλέμμα μας στην πιο ταλαιπωρημένη το τελευταίο χρονικό διάστημα, περιοχή της Λακωνίας: τα Βάτικα.
Ο τόπος προσπαθεί να συνέλθει από την καταστροφική πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου του 2015, που άφησε πίσω της "κρανίου τόπο" και κατεστραμμένο το μεγαλύτερο μέρος της πρωτογενούς παραγωγής.
Παράλληλα, εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης "πειρατικής" αγκυροβολίας φορτηγών πλοίων, παρά τη μαζική συλλογική αντίδραση και παρά τις απτές, πλέον, δραματικές συνέπειες, όπως αυτές φάνηκαν μέσα από τη μελέτη που εκπόνησε το ΕΛΚΕΘΕ (καταστροφή της Ποσειδωνίας, βαρέα μέταλλα στον βυθό του όρμου, έλευση του τοξικού φύκους Caulerpa Taxifolia, κτλ).
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η χερσόνησος του Μαλέα και Βάτικα, "φορτώνονται", βάσει των σχεδίων του ΑΔΜΗΕ, το βάρος περίπου 200 πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Σχέδιο που εάν υλοποιηθεί, θρυμματίζει τις όποιες προσπάθειες να αναδειχθεί το πολιτισμικό και περιβαλλοντικό απόθεμα του τόπου, διαλύοντας τις όποιες προϋποθέσεις ανάπτυξής του. Γιατί, βεβαίως, αδυνατούμε να συλλάβουμε το πώς ακριβώς θα ωφεληθεί η τοπική κοινωνία από αυτό το έργο.
...Αυτό που "συλλαμβάνουμε", όμως, είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση ΚΑΙ αιολικών "πάρκων" από τον Καβομαλιά έως τη Μονεμβάσια.
...Κι όλα αυτά, ενώ δεν φαίνεται να προχωρούν ούτε η ανάδειξη και αξιοποίηση του Παυλοπετρίου, της αρχαιότερης βυθισμένης Πολιτείας στον κόσμο, ούτε ο ορισμός του Απολιθωμένου Δάσους της Αγίας Μαρίνας ως Φυσικού Μνημείου, πράγμα που θα οδηγούσε στην προστασία και ορθολογική του ανάδειξη, ώστε κι αυτό να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου.
...Ένας "Γολγοθάς", λοιπόν, για τα Βάτικα. Μακάρι σύντομα η "Ανάσταση".

Πηγή: Λακωνικό Δίκτυο (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου