Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΚΡΗΤΗΣ 25/7 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε.ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016 στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης ο ΑΔΜΗΕ παρουσίασε την πρόταση ηλεκτρικής διασύνδεσης Πελοποννήσου – Κρήτης. Βασικοί εισηγητές της πρότασης ήταν ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Μανώλης Κορωνιωτάκης και ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Δημοσθένης Παπασταμόπουλος. Επίσης στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο βουλευτής Λακωνίας κ. Σταύρος Αραχωβίτης. 
Η πρόταση του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει, τουλάχιστον όσον άφορα τον δήμο Μονεμβάσιας, υπογειοποίηση από την περιοχή κοντά στον Κόρακα ή τον Προφήτη Ηλία μέχρι την περιοχή Μανωλαριάνικα, βόρεια των Αγίων Αποστόλων. Από εκείνο το σημείο και μέχρι τον υποσταθμό των Μολάων, το καλώδιο θα συνεχιστεί μέσω υπέργειου δικτύου. Στην εκδήλωση συμμετείχε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις πλήθος κατοίκων του Δήμου Μονεμβασίας, δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος που προκαλεί το ζήτημα στην τοπική κοινωνία. Ο κ. Κορωνιωτάκης επισήμανε ότι εξετάζεται τεχνικά η περίπτωση προσαιγιάλωσης του υποθαλάσσιου καλωδίου κοντά στη Νεάπολη κι όχι στις παραπάνω περιοχές του Κόρακα ή του Προφήτη Ηλία, οπότε εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια και βελτιώσεις μετά από προτάσεις που κατατέθηκαν από τους παριστάμενους φορείς και κατοίκους.
Ο ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε στην επιτακτική αναγκαιότητα πραγματοποίησης του έργου, καθώς το 2019 η Κρήτη θα αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα με την ενεργειακή της επάρκεια. Επίσης, τόσο απ’ την πλευρά του Υπουργείου όσο και του ΑΔΜΗΕ διαβεβαιώθηκε πως το έργο διασύνδεσης Πελοποννήσου – Κρήτης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ζήτημα των ανεμογεννητριών, καθώς τεχνικά δεν δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης του καλωδίου με αυτές. Συγκεκριμένα, στο καλώδιο δεν «χωράει» να φορτωθεί επιπλέον ενέργεια από άλλες πηγές και κυρίως μπορεί να απορροφήσει μόλις το 1/3 της ήδη αδειοδοτημένης για παραγωγή ενέργειας της μονάδας Μεγαλόπολης. Γενικότερα πάντως, και προς απάντηση των ερωτημάτων για το ζήτημα των ΑΠΕ, ο κ. Παπασταμόπουλος αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο που θα κατατεθεί και θα βάζει τάξη στην μέχρι τώρα άναρχη αδειοδότηση και «υπόγεια συναλλαγή» των ΑΠΕ. 
Κλείνοντας, ο Δήμαρχος κ. Ηρακλής Τριχείλης και μέλη του δημοτικού συμβουλίου εξέφρασαν την άποψη ότι θα μελετήσουν την πρόταση και ανάλογα θα τοποθετηθούν.

Πηγή: Σοφία Δουμάνη (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου