Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25.7.2016 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΎΔΡΕΥΣΗ

Ο Δήμος Κυθήρων, αφού επιστήσει για πολλοστή φορά την προσοχή όλων στην ορθή χρήση του νερού του δικτύου ύδρευσης, ενημερώνει τους δημότες μας για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής κατά τους τελευταίους μήνες πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της ύδρευσηςκαι στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς λειψυδρίας.
1.       Ολοκλήρωση και αξιοποίηση Διερευνητικών Γεωτρήσεων. Ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2016 οι 4 νέες διερευνητικές γεωτρήσεις βάσει της διαδικασίας μελέτης και αδειοδότησης που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, μια διαδικασία επίπονη και πολυετής. Από τις 4 νέες γεωτρήσεις, ικανή ποσότητα νερού προς άντληση έδωσαν οι 2. Στον Κάλαμο δεν βρέθηκε νερό και στα Σύλακα η ποσότητα είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με το κόστος που απαιτείται για τη σύνδεση στο δίκτυο. Αποφασίστηκε η άμεση αξιοποίηση της γεώτρησης στα Σκουλαντριάνικα (Μυλοπόταμος) η οποία απέδωσε καλή ποσότητα νερού και έχει ήδη αποσυμφορήσει ένα μεγάλο μέρος της ευρύτερης περιοχής των Τοπικών Κοινοτήτων Καρβουνάδων και Κοντολιανίκων, όπου κάθε καλοκαίρι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα ομαλής υδροδότησης. Παράλληλα αναμένεται η μελέτη για την αξιοποίηση της νέας γεώτρησης που έγινε στη θέση «Κοκκινοχώραφα» η οποία θα συνδεθεί στο δίκτυο και θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης στο Διακόφτι. Το έργο θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2017 με εκτιμώμενο προϋπολογισμό άνω των150.000€. 
2.       Αξιοποίηση παλαιών γεωτρήσεων. Με τρόπο ταχύτατο καθαρίστηκαν και αξιοποιήθηκαν παλαιές γεωτρήσεις που επί χρόνια παρέμεναν ανενεργέςΑ) Έγινε αξιοποίηση της γεώτρησης στα Καλησπεριάνικα (10 χρόνια ανενεργή) που απέδωσε περίπου 10 κυβικά την ώρα και ήδη έχει συνδεθεί στο δίκτυο ενισχύοντας τις περιοχές του Δρυμώνα, των Καλοκαιρινών, των Κομηνιανίκων και του Πούρκου. Β) Αξιοποιήθηκε η 2η γεώτρηση στον Κάκαβο που είχε γίνει προ πολλών ετών από το ΙΓΜΕ και ήταν ανενεργή. Το δίκτυο είχε γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά δεν είχε συνδεθεί. Εκδόθηκαν οι άδειες χρήσης, έγινε ο οικίσκος και η ηλεκτροδότηση και συνδέθηκε ήδη στο δίκτυο ενισχύοντας την ευρύτερη περιοχή Φριλιγκιανίκων – Αλοιζιανίκων – Καστρισιανίκων καθώς και τα Αρωνιάδικα, Πιτσινάδες και Βαμβακαράδικα, περιοχές που εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζουν προβλήματα υδροδότησης κυρίως το καλοκαίρι. Επισημαίνεται ότι τα προβλήματα στις εν λόγω περιοχές δεν έχουν εξαλειφθεί καθώς η στάθμη και η απόδοση των γεωτρήσεων είναι εξαιρετικά χαμηλή λόγω της λειψυδρίας και θα πρέπει να παύσουν εντελώς οι μη επιτρεπόμενες χρήσεις του νερού ύδρευσης (άρδευση, πλυσίματα κ.λπ.). Γ) Αξιοποιήθηκε η γεώτρηση στα Πλακουτά που παρέμενε επί πολλά χρόνια ανενεργή. Έγινε καθαρισμός της γεώτρησης, τοποθετήθηκε νέα αντλία και αντλούνται περίπου 10 κυβικά την ώρα που αποσυμφορούν το δίκτυο του Ποταμού και των Λογοθετιανίκων. Δ)Καθαρίστηκε και αξιοποιήθηκε η γεώτρηση στη Μηλαπιδέα που ενισχύει το δίκτυο με περίπου 5 κυβικά την ώρα.
3.       Σημαντικά Δημοτικά Έργα Ύδρευσης. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα ολοκληρώθηκαν 3 πολύ σημαντικά έργα στον τομέα της ύδρευσης, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από ίδιους πόρους του Δήμου (ανταποδοτικά έσοδα). Α) Η επισκευή των δεξαμενών και αντλιοστασίων (Α΄ φάση) με τελική δαπάνη 101.508€ (έναντι αρχικού προϋπολογισμού μελέτης 160.000€). Έγινε γενική συντήρηση και ανακαίνιση 9 δεξαμενών και 23 αντλιοστασίων ύδρευσης, τα οποία προσαρμόστηκαν σε όλες τις απαιτήσεις υγιεινής που αφορούν το δίκτυο ύδρευσης (σχετικό Δ.Τ. του Δήμου στις 01/04/2016). Ήδη ο Δήμος παρέλαβε και τη μελέτη για την Β΄ φάση του έργου που περιλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες δεξαμενές και αντλιοστάσια με προϋπολογισμό 260.000€. Β) Η αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης με τελική δαπάνη 100.099€ (έναντι αρχικού προϋπολογισμού μελέτης 154.000€). Κατασκευάστηκε νέο δίκτυο ύδρευσης μήκους 3.215 μέτρων σε διάφορα σημεία του νησιού και κυρίως σε περιοχές όπου υπήρχαν συχνές βλάβες (σχετικό Δ.Τ. της 08/04/2016). Ανάλογο έργο θα προβλεφθεί και στον προϋπολογισμό του 2017. Γ) Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Καραβά με τελική δαπάνη 37.200€ (έναντι αρχικού προϋπολογισμού μελέτης 60.000€). Κατασκευάστηκαν 900 μέτρα νέου δικτύου ύδρευσης και αξιοποιήθηκε πλήρως η γεώτρηση στα Διακοπουλιάνικα που μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε ομαλότητα υδροδότησης ολόκληρη την περιοχή (σχετικό Δ.Τ. της 04/05/2016).
4.       Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία αδειοδότησης της αρδευτικής γεώτρησης στο Κατούνι η οποία παρέμενε κλειστή μετά από τις καταγγελίες γνωστού δικομανούς περιοίκου, για τον οποίον ο Δήμος έχει ήδη κινήσει την ποινική και αστική διαδικασία για την προστασία των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου απέναντι στις ανυπόστατες καταγγελίες του που επί χρόνια ταλαιπωρούν την τοπική κοινωνία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Ήδη αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απαραίτητη άδεια χρήσης (ΑΔΑ:ΩΟΔΔΟΡ1Κ-35Δ) και πλέον η γεώτρηση είναι σε χρήση με αποτέλεσμα την εξομάλυνση της κατάστασης σε όλη την περιοχή καθώς πλέον δεν θα σπαταλάται πολύτιμο νερό του δικτύου ύδρευσης για άρδευση. Για την αδειοδότηση της γεώτρησης καταβλήθηκε πολύς κόπος και πολύμηνη εργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, καθώς τα προαπαιτούμενα ήταν πάρα πολλά.
5.       Υπεγράφη η σύμβαση με τον υδρογεωλόγο κ. Μάρκο Μεγαλοοικονόμο για την μελέτη και αδειοδότηση πέντε (5) νέων δημοτικών υδρευτικών γεωτρήσεων.
6.       Ολοκληρώνεται η επικαιροποίηση και αδειοδότηση της μελέτης κατασκευής φράγματος (υδατοσυλλέκτη) στις Όχελλες προκειμένου το φθινόπωρο να προταθεί προς ένταξη στο ΠΕΠ Αττικής. Το έργο απαιτεί πολλές αδειοδοτήσεις και προσεκτικά βήματα για να ενταχθεί στο ΠΕΠ.
7.       Ο Δήμος ωριμάζει με δικές του δαπάνες τα 2 έργα αφαλάτωσης που έχουν ενταχθεί στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας με δαπάνη 1.000.000€. Τα έργα θα γίνουν στην Αγία Πελαγία και στο Διακόφτι. Για την αδειοδότησή τους απαιτείται μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία το βάρος της οποίας έχει αναλάβει ο Δήμος Κυθήρων.
8.       Έγινε επαγγελματική συντήρηση και καθαρισμός των φίλτρων στο δημοτικό δίκτυο ύδρευσης από ειδική εταιρεία που μετέβη στο νησί από την Αθήνα. Δυστυχώς τα φίλτρα θέλουν ειδική συντήρηση και οι βλάβες είναι συχνές.
9.       Η ετήσια εργολαβία στην αποκατάσταση των βλαβών της ύδρευσης απέδωσε σημαντικά αφού η επέμβαση σε όλες τις περιπτώσεις ήταν άμεση. Υπήρξαν βλάβες που δεν μπορούσαν να εντοπιστούν έγκαιρα καθώς μεγάλο μέρος του δικτύου βρίσκεται σε περιοχές δύσβατες ή δασεμένες. Ωστόσο η άριστη συνεργασία των ιδιωτών υδραυλικών με τους υπαλλήλους του Δήμου θα συνεχιστεί καθώς μέχρι σήμερα έχει λειτουργήσει εξαιρετικά καλά.
10.   Εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 3 δεξαμενές ένα πρωτοπόρο ηλεκτρονικό σύστημα τηλεπαρακολούθησης και τηλεελέγχου της πληρότητάς τους, το οποίο ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο (real time) την Τεχνική Υπηρεσία για την όποια απώλεια ύδατος. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα τοποθετηθεί και σε σειρά άλλων δεξαμενών στο προσεχές διάστημα.
11.   Έγινε έγκαιρη ενημέρωση των δημοτών μας ήδη από τον χειμώνα σχετικά με τη διαφαινόμενη λειψυδρία. Κανένας Δήμος δεν μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω από ό,τι μέχρι σήμερα έγινε και εξακολουθεί να γίνεται, καθώς πέραν των ανωτέρω, συνεχίζονται οι εργασίες «άμεσης επέμβασης» στο δίκτυο όπου απαιτείται (π.χ. μικρές παραλλαγές δικτύου, αντικαταστάσεις βανών και αντλιών, μεταφορά νερού με βυτία κ.λπ.). Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την μεγάλη ανάγκη οικονομίας στο νερό ήταν και είναι διαρκής σε όλα τα μέσα, ακόμα και με συνεχή ραδιοφωνικά μηνύματα στους τοπικούς σταθμούς. Η αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης, που στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου, θα αντιμετωπιστεί από το Δήμο με αυστηρότητα.
12.   Νέα έργα στην ύδρευση θα δημοπρατηθούν στο πλαίσιο υλοποίησης του προϋπολογισμού όπως το έργο της παραλλαγής δικτύου ύδρευσης στην περιοχή των Φρατσίων με δαπάνη 30.000€. Αναμένεται η μελέτη από την Περιφέρεια προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο.
Οι δυνατότητες παρέμβασης του Δήμου σε ένα τόσο απρόβλεπτο και σοβαρό θέμα όπως η λειψυδρία δεν είναι απεριόριστες, κυρίως υπό την πραγματικότητα της τεράστιας έλλειψης προσωπικού και πόρων. Δυστυχώς, σύμφωνα με τη Νομοθεσία, όλα τα έργα της ύδρευσης (όπως και της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού) πρέπει να καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από τα ανάλογα ανταποδοτικά έσοδα που εισπράττουν οι Δήμοι μέσα από τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Το Κράτος δεν επιτρέπει στους Δήμους να εκτελούν έργα στους τομείς αυτούς από χρήματα άλλης πηγής εσόδων (π.χ. από άλλα τέλη). Αυτό σημαίνει ότι «τα χέρια των Δήμων είναι δεμένα» και ήδη όλοι οι Δήμαρχοι των νησιών έχουν κάνει παρέμβαση στο αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αρθεί αυτή η παράλογη πρόβλεψη. Είναι προφανές ότι η μη κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων των δημοτών προς το Δήμο, στερεί το Δήμο μας από απαραίτητα έσοδα για την εκτέλεση σημαντικών έργων στον τομέα της ύδρευσης. Για αυτό το λόγο ο Δήμος θα εξαντλήσει τη νομιμότητα για τις περιπτώσεις εκείνες των οφειλετών που αποδεδειγμένα έχουν την οικονομική άνεση και δυνατότητα να είναι συνεπείς προς το Δήμο αλλά δεν το πράττουν και μάλιστα συστηματικά. Ήδη με προσωπική κατεπείγουσα εντολή του Δημάρχου ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τις κατασχέσεις χρηματικών ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς (κατάσχεση εις χείρας τρίτων) για τους μεγαλοοφειλέτες που σύμφωνα με την φορολογική τους δήλωση και την περιουσιακή τους κατάσταση δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία να είναι ασυνεπείς προς το Δήμο, και κατ΄ επέκταση να αδικούν με τη συμπεριφορά αυτή όλους τους υπόλοιπους συνδημότες μας που πασχίζουν υπό συνθήκες κρίσης να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα εκδόθηκαν ήδη οι πρώτες 30 εντολές διακοπής υδροδότησης για τις περιπτώσεις μεγάλης σπατάλης νερού σε αλλότριες χρήσεις (καθ΄ υπέρβασιν κατανάλωση, πότισμα κήπων και περιβολιών, πλυσίματα κ.λπ.) καθώς και για οφειλές πολλών ετών και άνω των 1.000€ ανά οφειλέτη που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι όλες ανεξαιρέτως οι γεωτρήσεις έχουν πολύ μειωμένη απόδοση, τόσο λόγω της μεγάλης και πρωτοφανούς λειψυδρίας, όσο και εξαιτίας της υπεράντλησης των προηγούμενων δεκαετιών, που έγινε άκριτα και χωρίς να ληφθεί μέριμνα εξοικονόμησης του ύδατος και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα. Συνεπώς, η απουσία βλαβών ή διακοπών υδροδότησης δεν είναι δεδομένη και εξασφαλισμένη καθώς δυστυχώς η υπερκατανάλωση, τα ποτίσματα και τα πλυσίματα δεν έχουν εξαλειφθεί με απότελεσμα να σπαταλάται πολύτιμο νερό ύδρευσης σε αλλότριες προς το σκοπό του χρήσεις. Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια οφείλουν να ενημερώνουν τους επισκέπτες σχετικά με την ανάγκη οικονομίας και περιορισμού της κατανάλωσης στο απολύτως απαραίτητο, κάτι που γίνεται απόλυτα κατανοητό και σεβαστό από τους ανθρώπους που επιλέγουν το νησί μας για τις διακοπές τους. Πολλοί τουριστικοί Δήμοι της Χώρας έχουν ήδη σοβαρά προβλήματα ομαλής υδροδότησης λόγω της λειψυδρίας και εφαρμόζουν ήδη αυστηρές περιοριστικές πολιτικές στη χρήση του νερού του δικτύου ύδρευσης επιβάλλοντας αυστηρότατα πρόστιμα στους παραβάτες. 
Τέλος πρέπει να γίνει ειδική μνεία στο ακάματο προσωπικό του Δήμου, στον Προϊστάμενο Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Κώστα Στάθη που επί 20 ώρες την ημέρα κοπιάζει για το νησί, στους υδρονομείς του Δήμου (μόνο 2 για όλο το νησί!), στους ιδιώτες υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους, στον συνταξιούχο υπάλληλο κ. Μανόλη Σοφίο (Τραυλό), στους Αντιδημάρχους κ. Κομηνό και κ. Αγγελιουδάκη και στους Δημοτικούς Συμβούλους Παναγιώτη Ζαντιώτη και Γιάννη Κατσανεβάκη που έχουν καταβάλει και καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την βελτίωση της καθημερινότητας και των προβλημάτων που συνεχώς ανακύπτουν.

Τονίζουμε για ακόμα μία φορά την τεράστια ανάγκη οικονομίας στο νερό προκειμένου το νησί μας να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες επισκέπτες, καθώς η φετινή σεζόν ξεκίνησε ενθαρρυντικά και φαίνεται ότι η στοχευμένη και μεθοδική τουριστική προβολή που έχει γίνει αποδίδει άκρως ικανοποιητικά.
Ας βοηθήσουμε όλοι γιατί η καλή εικόνα του τόπου μας αφορά όλους μας.

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου