Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ - ΠΕΡΙ ''ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΥ'' ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Κύθηρα, εικοσαετία 1980 - 2000
Διαβάζοντας δύο τελευταίες αναρτήσεις του Δημάρχου μας, αισθάνομαι την υποχρέωση  κι εγώ να προσθέσω κάποια πράγματα.
Και στις δύο αναρτήσεις χρησιμοποιεί, ατυχώς κατά την άποψή μου την λέξη ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΣ που υπήρχε πριν τη ίδρυση του Δήμου. Δεν θέλω ούτε να κρίνω, ούτε να υποβαθμίσω, ούτε βέβαια και να επαινέσω τα τεκτενόμενα της εικοσαετίας του Δήμου, αλλά να αναφέρω και να επισημάνω και τα τεκτενόμενα την προηγούμενη περίοδο.
Μετά λοιπόν τις Κοινοτικές εκλογές του 1982, ανέρχεται στο προσκήνιο των Κυθηραϊκών δεδομένων, μια καινούρια γενιά τριαντάρηδων, με ιδέες, με αλληλεγγύη, με όραμα για την ανάπτυξη του νησιού μας. Οι Συχνές συναντήσεις των Κοινοταρχών γίνεται θεσμός. Οι συζητήσεις για θέματα που αφορούν τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, είναι συνεχείς και μεθοδευμένες και οι αποφάσεις που παίρνονται ομόφωνες. Εδώ βέβαια θα πρέπει να μνημονεύσω και το όνομα του μεγάλου αγωνιστή, συμπατριώτη και συμπαραστάτη ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΣΙΜΆΤΗ, που χωρίς τη συμμετοχή του ίσως ελάχιστα είχαν υλοποιηθεί.
Έτσι λοιπόν αρχίζει η μεγάλη κουβέντα για το λιμάνι. Απόφαση ομόφωνη είναι πως το λιμάνι πρέπει να είναι ΕΝΑ, όπου και αν είναι.
Δεν μπορώ να ξεχάσω τη μεγάλη λαϊκή συνέλευση και τον πανηγυρισμό στη Χώρα στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο, με την παρουσία του Γρηγόρη του Κασιμάτη, του Νομάρχη Παπαδόπουλου και τη λήψη ομόφωνες απόφασης για την κατασκευή του νέου λιμανιού στο Διακόφτι.
Δεν μπορώ να ξεχάσω τις συνεδριάσεις και τις ομόφωνες αποφάσεις για την παραχώρηση οικοπέδων για την επέκταση του αεροδρομίου.
Δεν μπορώ να ξεχάσω την ομόφωνη απόφαση της παραχώρησης της διαχείρισης του κάμπινγκ Καψαλίου στην Κοινότητα Κυθήρων για τη έστω και υποτυπώδη αναβάθμιση.
Δεν μπορώ να ξεχάσω την ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία του Θεάτρου Ποταμού, για την κα λήψη των πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού.
Δεν μπορώ να ξεχάσω τη συνεργασία των Αναπτυξιακών Συνδέσμων για κοινή διάνοιξη γεωτρήσεων, προς κα λήψη των αναγκών ολοκλήρου του νησιού. Δεν μπορώ βέβαια να ξεχάσω και τους κοινούς αγώνες για τη μεγάλη και ιστορική συνεργασία προς τακτοποίηση του χρονίζοντος  θέματος της Εγχώριας Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων.
Μην λοιπόν μεταφράζουμε και βαφτίζουμε το ενδιαφέρον, την αγάπη και αγωνία του κάθε Κοινοτάρχη, για τη διατήρηση του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής του, για τη διάνοιξη ενός αγροτικού δρόμου ή τέλος το κάθε μικροεργάκι που προσπαθούσε να πετύχει, σαν αντιπαλότητα η ακόμη περισσότερο σαν ΤΟΠΙΚΙΣΜΟ.
Ας καταλάβουμε πως η εικοσαετία εκείνη ήταν καθοριστική για τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα και ίσως έδωσε πιο πολλά και πιο σημαντικά πράγματα η έστω τις βάσεις για να είμαστε σήμερα εδώ που είμαστε.
Ας μου επιτραπεί τέλος, εδώ να αναφέρω μερικούς από αυτούς τους ανθρώπους που οραματίστηκαν στους δύσκολους αυτούς καιρούς την ανάπτυξη του νησιού μας είτε βρίσκονται σήμερα στη ζωή είτε όχι.
(Αρτέμης, Ψάλτης, Πιέρος, Κονόμος, Βύρων, Φάρος, Κυβερνήτης. Στρατης, Κατσανεβάκης και άλλοι)
Ας δείξουμε λίγο σεβασμό.

Με τιμή
ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ
Συντ/χος ΕΛΤΑ
Τέως Προεδρ. Κοινοτ. Μυρτιδίων

Φωτογραφία: Έλενα Κασιμάτη

1 σχόλιο: