Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΔΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΥΤΥ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Λίγες ώρες μετά την επίσκεψή της στα Κύθηρα και ύστερα από διαρκή πολύμηνη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, η Περιφερειάρχης Αττικής κα. Ρένα Δούρου υπέγραψε την προώθηση της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ Λαχνού και Αντικυθήρων, την δημιουργία 2 σύγχρονων ΧΥΤΥ καθώς και τα συνοδευτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού πλέον των 6.500.000€. 
Οι σχετικές μελέτες εκπονήθηκαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή (με την παροχή τεχνικής βοήθειας) και απετέλεσαν εξαρχής προτεραιότητα και αίτημα της παρούσας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Παράλληλα, η νέα Δημοτική Αρχή έχει ζητήσει από την Περιφέρεια την έγκριση στο ίδιο έργο της προμήθειας 2 νέων απορριμματοφόρων καθώς και άλλων μηχανημάτων, κυρίως φόρτωσης, που δεν περιλαμβάνονται στην αρχική μελέτη, διαδικασία που προωθείται ήδη από τον Τεχνικό Σύμβουλο του Δήμου Κυθήρων.
Ο Δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, με αφορμή την χθεσινή υπογραφή της κας. Περιφερειάρχου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Η συνεργασία του Δήμου μας με την Περιφέρεια αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Περιφερειακής και της Δημοτικής Αρχής, η κα. Περιφερειάρχης προώθησε με χθεσινή υπογραφή της - λίγες μόνο ώρες μετά την επιστροφή της από τα Κύθηρα και Αντικύθηρα - την άμεση υλοποίηση του μεγάλου έργου αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στον Λαχνό Κυθήρων και στα Αντικύθηρα, έργου που θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Αττικής, αποδεικνύοντας ότι η προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος βρίσκεται στο επίκεντρο της Περιφέρειας και του Δήμου. Επιθυμώ να ευχαριστήσω προσωπικά την κα. Δούρου και τον κ. Χατζηπέρο, καθώς και τους συνεργάτες τους, γιατί με την ουσιαστική μας συνεργασία - που δεν εξαντλείται σε ευχολόγια και τυπικότητες αλλά έχει ουσία και βάθος - ξεκινάμε την υλοποίηση ενός απαραίτητου έργου για το Δήμο μας, ενός έργου που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο διαχείρισης απορριμμάτων για όλα τα νησιά της Ελλάδας. Είμαι βέβαιος ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στηρίζει ουσιαστικά τους μικρούς νησιωτικούς της Δήμους, οι ανάγκες των οποίων της είναι γνωστές μέσα από τα υπομνήματά μας αλλά και τη διαρκή προσωπική επαφή που από την αρχή επιδιώξαμε και συνεχίζουμε".



Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής (03/03/2015) από τον επίσημο ιστότοπό της. 
Με απόφαση της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, προωθείται άμεσα η αποκατάσταση ΧΑΔΑ και η δημιουργία ΧΥΤΥ και συνοδών έργων στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, ικανοποιώντας πάγιο σχετικό αίτημα των κατοίκων των νησιών καθώς και του Δήμου, που δεν διαθέτει τη σχετική διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση του έργου και προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή προστίμου από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο υλοποιείται έτσι από την Περιφέρεια Αττικής με την επείγουσα ένταξή του στο τρέχον Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2007-2013, καθώς τα έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ δεν είναι επιλέξιμα στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020. Τα συγκεκριμένα έργα εμπίπτουν στη 2η Διαχειριστική Ενότητα, δεν επηρεάζουν ούτε εξαρτώνται άμεσα από τον υπό αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ και εντάσσονται στον άξονα προτεραιότητας 2, σχετικά με την «Αειφόρο Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής», κωδικός θεματικής προτεραιότητας (44) – Διαχείριση οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων του ΠΕΠ «Αττική 2007 – 2013».


Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου