Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

ΛΑΜΠΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΩΝΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ 16 & 17.8.2016

Το νησί των Αντικύθηρων – το μικρό αυτό κομμάτι γης ανάμεσα στα Κύθηρα και τη Δυτική Κρήτη που έμελλε να γίνει παγκοσμίως γνωστό λόγω του περίφημο αρχαίου Ναυαγίου – εόρτασε και φέτος με λαμπρότητα και κατάνυξη τον Προστάτη, Πολιούχο και Έφορό του Άγιο Μύρωνα τον Ιερομάρτυρα του 3ου αιώνος και Θαυματουργό, του οποίου η Εικόνα ανευρέθη στη νήσο προ πολλών αιώνων από Κρήτες της επαρχίας Κισσάμου. 
Το μικρό παλαιό Μοναστήρι του Αγίου, ευπρεπισμένο από την αγάπη και τον κόπο των κατοίκων του νησιού και των προσκυνητών, υποδέχθηκε και φέτος εκατοντάδες επισκέπτες από τη Λακωνία, τα Κύθηρα και την Κρήτη. Στις Ιερές Ακολουθίες που τελέστηκαν χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ενώ έψαλλε για 16η συνεχή χρονιά χορός Ιεροψαλτών από την Αθήνα υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Χοράρχου κ. Ιωάννη Τσούνη. Παρέστη ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Ματθαίος Αγγελιουδάκης, ο Πρόεδρος με Μέλη του Δ.Σ., οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Καραβά Κυθήρων Γιώργος Τσάκος και Μητάτων Κυθήρων Γιώργος Σκλάβος, ο Διοικητής της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης ΛΣ-ΕΛΛΑΚΤ (Πάτρα) Αρχιπλοίαρχος κ. Καλογείτων Σταμάτιος, ο Λιμενάρχης Νεάπολης Αντιπλοίαρχος κ. Σκαλίμης Ευστάθιος, ο Διοικητής του Α.Τ. Κυθήρων Υπαστυνόμος κ. Τιακούδας Δημήτριος, ο Διοικητής του Α.Σ. Αντικυθηρων κ. Χαρ. Γιαννοπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης με τα μέλη του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Ενώσεως των Απανταχού Αντικυθηρίων «Ο Άγιος Μύρων» κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου με τους συνεργάτες του και πλήθος Αντικυθήριων από την Ελλάδα και την Αυστραλία. Τα πλοία της γραμμής εξυπηρέτησαν τον κόσμο μεταφέροντας στο νησί εκατοντάδες προσκυνητές από τη Νεάπολη, τα Κύθηρα και την Κρήτη, που ευλαβούνται ιδιαίτερα τον Άγιο. 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τηρήθηκε το έθιμο με το πατροπαράδοτο κρητικό γλέντι στον αύλειο χώρο του Ναού και την προσφορά αιγοπρόβειου κρέατος προς όλους τους προσκυνητές όπως απαιτεί η παράδοση. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε την ανάγκη μίμησης του αγωνιστικού φρονήματος του Αγίου Μύρωνος που δεν δειλίασε μπροστά στις απειλές και τα βασανιστήρια και έδωσε την ίδια του τη ζωή για την αγάπη του Χριστού. Παράλληλα επαίνεσε και ευχαρίστησε δημόσια τον επί 33 έτη σεβάσμιο Ιερέα του ακριτικού νησιού π. Αντώνιο Λιγοψυχάκη και το περί αυτόν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την πιστή τήρηση των παραδόσεων και τον διαρκή ευπρεπισμό του Ναού του Αγίου που τα τελευταία έτη έχει ανακαινιστεί σημαντικά, ενώ δημόσια ευχαρίστησε τον Αντικυθηραϊκής καταγωγής Δήμαρχο Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη για την ανύστακτη φροντίδα του προς το μικρό νησί και τους λιγοστούς κατά το χειμώνα κατοίκους του. Ο Δήμαρχος καλωσόρισε όλους τους προσκυνητές και τις Αρχές και ιδιαίτερα τους εκ Κισσάμου της Κρήτης προερχομένους, οι οποίοι διατηρούν μακραίωνη σχέση με το νησί και τον Άγιο καθώς οι πρόγονοί τους ανεύρον την Ιερά του Εικόνα και εποίκισαν τα Αντικύθηρα στα τέλη του 18ου αιώνα. 
Ο τιμώμενος στα Αντικύθηρα Άγιος Μύρων είναι ο Πρεσβύτερος της Κορίνθου που μαρτύρησε στον διωγμό του Δεκίου τον 3ο μ.Χ. αιώνα και ο οποίος τιμάται εξόχως στην Δυτική Κρήτη, στα Κύθηρα και σε πολλά νησιά του Αιγαίου (Σκύρος, Πάρος, Νάξος κ.λπ.) με μεγάλα τοπικά πανηγύρια.
Ευχή του Σεβασμιωτάτου και όλων των Αντικυθηρίων είναι η διατήρηση του εθίμου και του παραδοσιακού εορτασμού του Αγίου Μύρωνος και η αποτροπή – με τις ευχές του Αγίου – του ορατού κινδύνου ερήμωσης του νησιού, αφού οι μόνιμοι κάτοικοι κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν υπερβαίνουν τους είκοσι.









Ρεπορτάζ: romfea.gr
Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου