Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ 26.8.2016 (VIDEO - Δ.Τ.)

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο το απόγευμα της Παρασκευής 26 Αυγούστου στην 14η συνεδρίαση του για το 2016 υπό την προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν 11. 
Το Δ.Σ. αποδέχθηκε τις μελέτες για την Συντήρηση του Δημοτικού Σχολείου Χώρας (30.000€) και του Δημοτικού Σχολείου Ποταμού (20.000€) οι οποίες θα δημοπρατηθούν με τη διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού επιλύοντας σοβαρά χρονίζοντα προβλήματα στα 2 κτίρια. Επίσης παρέλαβε (κατά πλειοψηφία) την μελέτη για το έργο «Κατασκευή Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Αγίας Πελαγίας», η οποία εκπονήθηκε το 2003 με βάση σχετική σύμβαση των αναδόχων μελετητών με την τότε Δημοτική Αρχή και πλέον το έργο έχει ενταχθεί στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας με κόστος 3.100.000€. Το συγκεκριμένο έργο είχε υποβληθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για χρηματοδότηση σε πρόγραμμα του οποίου η ισχύς είχε λήξει (ΕΠΕΡΡΑΑ). Η συγκεκριμένη υδραυλική μελέτη προβλέπει νέα δίκτυα σε όλη την έκταση του οικισμού της Αγίας Πελαγίας βάσει των ρυμοτομικών γραμμών του ισχύοντος σχεδίου πόλης της περιοχής, ενώ σοβαρή εκκρεμότητα παραμένει η εξόφληση από πλευράς του Δήμου του συνόλου του κόστους των μελετών ύψους 88.000€ (οι αμοιβές των μελετών καθορίζονται από το Νόμο ανά τάξη Πτυχίου) που οι προηγούμενες δημοτικές αρχές άφησαν απλήρωτο.
Το Δ.Σ. ενέκρινε την δαπάνη για την εκτύπωση τουριστικών πληροφοριακών εντύπων για τα Κύθηρα σε 6 ξένες γλώσσες (Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Πολωνικά) με βάση τον προγραμματισμό του Δήμου για την παρουσία του σε ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις τουρισμού μέχρι την επόμενη άνοιξη (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βαρσοβία, Βιέννη, Ζυρίχη).
Το Δ.Σ. ενέκρινε την 2η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου η οποία προηγουμένως είχε εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή (σχετικό Δ.Τ. της 12/08) και την οποία καταψήφισε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας. Υπενθυμίζεται ότι πέραν των τυπικών διορθώσεων και των αλλαγών κωδικών σε συγκεκριμένους τίτλους έργων (που ζητήθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση), η 2η αναμόρφωση κρίθηκε απαραίτητη για μια σειρά σημαντικών λόγων και περιλαμβάνει τις εξής προβλέψεις:

1. Μεταφέρεται σε άλλο κωδικό η μισθοδοσία των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ του 2009, οι οποίοι πλέον θα μονιμοποιηθούν και ο Δήμος όφειλε να αλλάξει κωδικό στην μισθοδοσία τους σύμφωνα με εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών. 
2. Αυξάνεται η πίστωση για την ανάπλαση της Πλατείας Αγίου Ηλία σε 42.500€ καθώς η μελέτη της Περιφέρειας ολοκληρώθηκε και το έργο θα δημοπρατηθεί μετά την έγκριση της αναμόρφωσης. 
3. Αυξάνεται η πίστωση για την ανάπλαση των Σκλαβιανίκων σε 65.000€ και το έργο θα δημοπρατηθεί μετά την έγκριση της αναμόρφωσης, ικανοποιώντας ένα πολυετές αίτημα των κατοίκων της περιοχής. 
4. Αυξάνεται η πίστωση για την επισκευή του δρόμου προς την Καμαρέλα των Αντικυθήρων στα 50.000€ καθώς οι ζημιές που έχει υποστεί ο δρόμος από αυθαίρετες επεμβάσεις είναι τεράστιες. Η μελέτη έχει παραληφθεί και το έργο θα δημοπρατηθεί μόλις εγκριθεί η αναμόρφωση. Παράλληλα η πίστωση για την μελέτη αποκατάστασης της Γέφυρας στο Διακόφτι μεταφέρεται σε άλλο κωδικό εσόδων και πρόκειται να ανατεθεί άμεσα. 
5. Προβλέπονται νέοι κωδικοί στην υπηρεσία ύδρευσης με στόχο την αντιμετώπιση της λειψυδρίας όπως καθαρισμοί και εξυγίανση παλαιών γεωτρήσεων, μεταφορά νερού προς πλήρωση δεξαμενών κ.λπ. Για τις ανάγκες κάλυψης αυτών των εγγραφών διαγράφηκε το έργο των φίλτρων στα Μητάτα, μετά από σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινότητας, καθώς τα έργα ύδρευσης μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο από τα ανταποδοτικά έσοδα των τελών ύδρευσης.

Στο θέμα παρενέβησαν ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μητάτων κ. Γιώργος Σκλάβος καθώς και κάτοικοι της περιοχής των Σκλαβιανίκων, λέγοντας ότι το έργο της ανάπλασης των Σκλαβιανίκων που περιλαμβάνεται στην 2η αναμόρφωση το είχε υποσχεθεί επανειλημμένα η προηγούμενη Δημοτική Αρχή στους κατοίκους των Μητάτων και ουδέποτε το εκτέλεσε, ενώ τους είχε διαβεβαιώσει πολλάκις ότι η ανάπλαση της περιοχής συμπεριλαμβανόταν στο μεγάλο έργο της ανάπλασης του οικισμού που έχει ενταχθεί στο ΟΠΑΑΧ-ΕΣΠΑ, κάτι που όμως ήταν ψευδές. 

Τέλος το ΔΣ ενέκρινε τον τριμηνιαίο πίνακα εσόδων – εξόδων του Προϋπολογισμού του Δήμου για το Β΄ Τρίμηνο 2016, σύμφωνα με τον οποίον υπάρχει σημαντική υπέρβαση των στόχων στα έσοδα και κυρίως στις εισπράξεις δημοτικών τελών που είτε δεν είχαν βεβαιωθεί και βεβαιώθηκαν για πρώτη φορά είτε είχαν βεβαιωθεί αλλά δεν είχαν εισπραχθεί στο παρελθόν, ενώ η υλοποίηση των πληρωμών και εξόδων του Δήμου παρουσιάζεται 100% εντός των στόχων του Ολοκληρωμένου Πλαισίου παράλληλα με την υπογραφή πολλών συμβάσεων εκτέλεσης δημοτικών έργων καθώς το 2016 είναι για το Δήμο μας το έτος με τις περισσότερες δημοπρασίες των τελευταίων ετών.

Ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύσουν οι νέες αρμοδιότητες – καθήκοντα των υπαλλήλων του Δήμου και θα καλυφθεί η κενωθείσα θέση του γραμματέως του Δ.Σ. και της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ ευχαρίστησε δημόσια την συνταξιοδοτηθείσα υπάλληλο κα. Πόπη Σούγιαννη που καθ΄ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού παρείχε εθελοντικά γραμματειακή υποστήριξη προς το Δήμο και τα συλλογικά του όργανα διοίκησης.
Τέλος ο Αντιδήμαρχος κ. Κομηνός ευχαρίστησε το προσωπικό της καθαριότητας και της ύδρευσης για την τεράστια προσπάθειά τους (πέραν του ωραρίου) να διαχειριστούν την ζέουσα καθημερινότητα, με βάση και το γεγονός της τεράστιας αύξησης της τουριστικής κίνησης στο νησί μας, για την οποία ο Δήμος και το προσωπικό του υπήρξαν απόλυτα προετοιμασμένοι, κατά κοινή ομολογία των επιχειρηματιών του κλάδου.
και το video της συνεδρίασης:


Επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Κάμερα - Φωτογραφίες: Βαλέριος Καλοκαιρινός - PhotoCerigo
Δελτίο Τύπου: kythira.gr
Video: TSIRIGOTV.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου