Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Η ΈΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΙΩΝ ''Ο ΆΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝ'' ΈΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ 27/1


H Ένωση των Απανταχού Αντικυθηρίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝ», το πρωί της Κυριακής 27 Ιανουαρίου 2019, στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ της Περιφέρειας πραγματοποίησε την ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της και έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της.
Την κοπή της πίτας ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.κ. Σεραφείμ και παρέστησαν ο βουλευτής κ. Θεόδωρος Δρίτσας, η βουλευτής κ. Ελένη Σταματάκη, ο βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο συμπατριώτης μας Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο συμπατριώτης μας Πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Θεόδωρος Κατσανέβας, οι πολιτευτές κ.κ. Σπύρος Σπυρίδων, Ζωή Ρούσσου, Ιωάννης Σωτήρχος και Βασίλειος Μόσχου, αντιπροσωπία από την Κυθηραϊκή Αδελφότητα Πειραιώς και φυσικά πολλά μέλη και φίλοι της Ένωσης.
Ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης για έκτακτους λόγους δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση και έστειλε χαιρετισμό και τις ευχές του μέσω της παρακάτω επιστολής που διαβάστηκε στην συνέλευση:
Αγαπητές και αγαπητοί συμπατριώτες
Καλή Χρονιά!
Αν και είχα προγραμματίσει να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, αφενός οι αλλαγές των δρομολογίων λόγω του καιρού και αφετέρου μια ξαφνική ίωση που με ταλαιπωρεί από την Παρασκευή, δεν μου επέτρεψαν να ταξιδέψω για την Αθήνα. Σας στέλνω όμως ολόθερμες ευχές για το νέο έτος.
Πριν λίγες ημέρες υπογράψαμε με την Περιφερειάρχη κα. Δούρου την Προγραμματική Σύμβαση για τον περιφερειακό δρόμο του Ποταμού με προϋπολογισμό 285.000€ που θα δημοπρατηθεί στους επόμενους μήνες. Χρειάστηκαν, όμως, σχεδόν 5 χρόνια για να λάβουμε τις αδειοδοτήσεις επειδή το νησί ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA! 5 χρόνια για έναν δρόμο που υπάρχει εδώ και 3 δεκαετίες σε ένα νησί που σβήνει!
Αυτά τα αδειοδοτικά προβλήματα βρίσκουμε μπροστά μας και στην διαδικασία ήπιου εποικισμού του νησιού με πολύτεκνες οικογένειες, που όπως γνωρίζετε επεξεργάζονται εδώ και σχεδόν 1 χρόνο μια σειρά φορέων με επικεφαλής τη Μητρόπολη και το Δήμο. Ευελπιστώ στους επόμενους μήνες να έχουμε καλές εξελίξεις και παράλληλα να γίνει αντιληπτό από το σύνολο των Αντικυθηρίων ότι αν η προσπάθεια αυτή δεν τελεσφορήσει, το μέλλον του νησιού δεν θα έχει θετικό πρόσημο. Βέβαια ο εποικισμός θα πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις και όρους, πρέπει όμως να γίνει! Αλλιώς σε πολύ λίγα  χρόνια η πόρτα του νησιού θα κλείσει οριστικά όπως έγινε με άλλα μικρά νησιά.   
Μέσα στο 2019 όπως γνωρίζετε άνοιξε ξανά μετά από σχεδόν 30 χρόνια και το Δημοτικό μας Σχολείο. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην οικογένεια του Διονύση Ανδρόνικου και της Δέσποινας Κατσανεβάκη για την απόφασή τους αυτή. Τους διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό τους και πολύ σύντομα οι μηχανικοί θα εκπονήσουν τη μελέτη για την ανακαίνιση του Σχολείου που χρηματοδοτείται από το Δήμο μας. Ήδη ο Δήμος Καλλιθέας και άλλοι φορείς μας έστειλαν εκπαιδευτικό υλικό και τους ευχαριστούμε θερμά.  
Ελπίζω, τέλος, μέσα στο 2019 να ξεκινήσουν ξανά οι ενάλιες έρευνες στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, που διακόπηκαν το 2018 εξαιτίας εξωγενών παραγόντων. Στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, πριν λίγες ημέρες, δώσαμε μεγάλη μάχη προκειμένου τα πνευματικά δικαιώματα της έρευνας να μην δοθούν ξένους παράγοντες και προς το παρόν έχουμε τις πρώτες θετικές εξελίξεις. Αναμένουμε από το Υπουργείο την ανακοίνωση για την επανέναρξη των ερευνών, που όπως γνωρίζετε τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος στις 21 Μαΐου θα επισκεφθεί για δεύτερη φορά το νησί μας, με αφορμή την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων.
Με τις σκέψεις αυτές στέλνω τους θερμούς μου χαιρετισμούς σε όλο το Δ.Σ. της Ένωσης και εύχομαι σε όλους σας Καλή Χρονιά, με υγεία και κάθε καλό. 
Στράτος Χαρχαλάκης
Δήμαρχος
Το Διοικητικό Συμβούλιο ενημέρωσε τα μέλη για τα πεπραγμένα του έτους 2018, για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και για τα σχέδια για το 2019, με έμφαση στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων στον ανακαινισμένο χώρο των γραφείων της Ένωσης, ενώ έγινε και εκτενής ενημέρωση από τον κ. Χατζηπέρο και τον κ. Κατσανέβα για τις εξελίξεις και τα έργα που προγραμματίζονται στα Αντικύθηρα και ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Στην εκδήλωση τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην Ένωση παλαιά μέλη της Ένωσης που συμμετείχαν στο Δ.Σ. και στην ομάδα γυναικών στο παρελθόν και βραβεύτηκαν τα παιδιά από τα Αντικύθηρα για την είσοδό τους στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπως και για τις σχολικές τους επιδόσεις για την χρονιά που πέρασε και τους δόθηκαν αναμνηστικά δώρα
Μετά την κοπή της πίτας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, μοιράστηκαν κομμάτια σε όλους τους παρευρισκόμενους και προσφέρθηκε τσικουδιά και γλυκά.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ


Οι βραβεύσεις παλαιών μελών: 




οι βραβεύσεις Αντικυθηρίων νέων φοιτητών και αριστούχων μαθητών
























ΤΟ Δ.Σ.

Δελτίο Τύπου: Ένωση Απανταχού Αντικυθηρίων ''Ο ΆΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝ''
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής - TSIRIGO FM 105,6
Επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής - TSIRIGO FM 105,6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου