Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΤΣΕΑΣ - ΤΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ

Αφού ευχηθώ σε όλους τους συμπατριώτες μου Κυθηρίους και Αντικυθηρίους καλή και ευλογημένη χρονιά θα ήθελα να προσθέσω μερικές σκέψεις μου για το φλέγον θέμα της ακτοπλοϊκής  σύνδεσης των νησιών μας.
Οι κινητοποιήσεις και η ανένδοτη στάση των κατοίκων των Κυθήρων και Αντικυθήρων έφεραν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Η νομική υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας απεφάνθη ότι δεν είναι δυνατή, νομικά, η λύση της Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου και ΛΑΝΈ. Αυτό ακριβώς υποστήριξα από την πρώτη στιγμή ότι δηλαδή δεν έχει δικαίωμα το Υπουργείο «κοινή συναινέσει» με την Εταιρεία ΛΑΝΕ να καταργήσουν τη σύμβαση. Η Σύμβαση αυτή δεν έγινε για να εξυπηρετήσει  το υπουργείο ή την εταιρεία. Η Σύμβαση έγινε για να προσφέρει στους κατοίκους των δύο απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων νησιών, Αντικυθήρων και Κυθήρων, το αγαθό που δικαιούνται, την δυνατότητα θαλάσσιας συγκοινωνίας και σύνδεσης με το Διοικητικό τους Κέντρο τον Πειραιά. Άρα η λύση μιας τέτοιας σύμβασης επ’ουδενί λόγω μπορεί να γίνει  μονομερώς με μόνη τη συμφωνία του Υπουργείου και της ΛΑΝΕ.  Απαιτεί αναγκαστικά τη συναίνεση των κατοίκων των δύο νησιών. Τέτοια συναίνεση, προφανώς, όχι μόνον δεν δίνουν οι κάτοικοι αλλά διαδηλώνουν και την αδιαπραγμάτευτη και ανένδοτη θέση τους να συνεχίσουν τα δρομολόγια να εκτελούνται όπως ακριβώς προβλέπει η Σύμβαση. Αν το Υπουργείο και η ΛΑΝΕ προχωρήσουν αυθαίρετα στη λύση της Σύμβασης, τότε τόσον οι κάτοικοι των δύο νησιών όσον και οι θεσμικοί φορείς  Δήμος, Εγχώριος Περιουσία, Σωματεία των Αθηνών και της Διασποράς και οποιοσδήποτε άλλος, θα έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη (ασφαλιστικά μέτρα, Συμβούλιο Επικρατείας, Ευρωπαϊκά Δικαστήρια). Και βέβαια οι επαγγελματίες οι οποίοι θίγονται οικονομικά νομιμοποιούνται να διεκδικήσουν τις ανάλογες αποζημιώσεις.
Είναι εξαιρετικά πιθανόν το Υπουργείο μη θέλοντας να υποστεί την παραπάνω εξέλιξη αλλά και το πολιτικό κόστος, να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για διακοπή των δρομολογίων. Τώρα αν η ΛΑΝΕ δείξει τάσεις αποχώρησης από μόνη της, τότε, ως γνωστόν, καταπίπτει η εγγυητική του 1,5 εκατομ. €, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα το επιχειρήσει.
Αυτά είναι τα νομικά ερείσματα που  διαθέτουμε για να διατηρήσουμε τη θαλάσσια σύνδεσή μας με το Διοικητικό μας Κέντρο τον Πειραιά και κατά συνέπεια με Γύθειο και Κρήτη, κάτι που αποτελεί κατά την εκτίμηση των περισσοτέρων ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και το μέλλον των νησιών μας.  Όλα τα άλλα, επιστολές φορέων, Σωματείων, Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, παραστάσεις Επιτροπών, κλπ. πετιούνται δυστυχώς στο καλάθι των αχρήστων. Ούτε καν ο εθνικός κίνδυνος που ανακύπτει από την πιθανή ερήμωση των Αντικυθήρων φαίνεται να απασχολεί κανέναν.
Το θέμα ωστόσο απαιτεί συστηματική μελέτη σε βάθος ώστε να βρεθεί μόνιμη και βιώσιμη λύση και για το απώτερο μέλλον.

Καλή χρονιά σε όλους
Δημήτρης Φατσέας

Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου