Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΙΚΑΡΗ ΣΤΟΝ ΤΣΙΡΙΓΟ FM 105,6 KAI TON ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΑΧΤΗ

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014, βρεθήκαμε στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Νήσων στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Κατσικάρη. Εκεί ο Αντιπεριφερειάρχης μίλησε στον Παναγιώτη Μπαχτή για το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται από την προωθούμενη (κυβερνητικά - επιχειρηματικά) κατάργηση της άγονης γραμμής Πειραιάς - Κύθηρα - Αντικύθηρα - Κρήτη, για τα έργα και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων στην Περιφέρεια, καθώς και για τις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές και για το τι σκέφτεται ο ίδιος να πράξει.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη καθώς και οπτικοακουστικό υλικό απ' αυτήν:

Δημοσιογράφος: Κυριές και Κύριοι καλησπέρα σας, βρισκόμαστε στo γραφείο της Αντιπεριφέρειας Νήσων  και κοντά μας έχουμε τον Ατιπεριφερειάρχη κ. Δημήτρη Κατσικάρη. κ. Αντιπεριφερειαρχη Χρόνια Πολλά Καλή Χρονιά!

Αντιπεριφερειάρχης: Καλή Χρονιά σε εσάς και σ’ όλους τους τσιριγώτες, χαίρομαι που είστε μαζί μας, (και) για να μιλήσουμε για τα Κύθηρα και τ’ Αντικύθηρα, για τα προβλήματα και τις λύσεις και για την ανάγκη ενωμένοι να δώσουμε μάχες δημιουργικές και νικηφόρες επ’ ωφελεία των πολιτών.

Δ:  Ακριβώς. Συνήθως έρχεστε εσείς και επισκέπτεστε συχνά την περιοχή μας, αυτή τη φορά ήρθαμε εμείς για τονίσουμε τη σημαντικότητα, ότι εδώ είναι το διοικητικό μας κέντρο το οποίο φυσικά και δεν θέλουμε ν’ αλλάξει. (θα τα πούμε όμως και στη συνέχεια αυτά).

Άγονη Γραμμή: Πειραιάς – Κύθηρα – Αντικύθηρα – Κρήτη


Δ: Θέλω να ξεκινήσουμε με το φλέγον θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες και δεν είναι άλλο από την άγονη γραμμή, από τον Πειραιά προς τα Κύθηρα τα Αντικύθηρα και την Κρήτη. Την προηγούμενη βδομάδα έγινε το Περιφερειακό συμβούλιο με δική σας προτροπή και πρωτοβουλία και είχε μια πολύ έτσι θετική ανταπόκριση από τους συναδέλφους σας με την ψήφιση ενός ομόφωνου ψηφίσματος.

Α: Κοιτάξτε, με δική μου εισήγηση το Περιφερειακό συμβούλιο εξέδωσε μια ομόφωνη απόφαση τελικά, ήταν μια απόφαση η οποία είναι μια οφειλόμενη κίνηση και μια οφειλόμενη συνεισφορά και συμπαράταξη, με τα δίκαια αιτήματα των Κυθηρίων και των Αντικυθηρίων και όλων εκείνων που αγαπούν τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Θεωρώ και θεωρούμε και ο Περιφερειάρχης ο Γιάννης ο Σγουρός κι εγώ και μαζί μας συντάχθηκε όλο το Περιφερειακό συμβούλιο, ότι είναι αδιανόητο εν έτη 2014 που προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανές τις μικρές μας πατρίδες τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα και όλα τα άλλα τα νησιά,(που) προσπαθούμε να δώσουμε μια ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη μέσα από την διαφήμιση, μέσα από την επικοινωνία, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες και κυρίως όμως να κρατηθούμε, να συγκρατήσουμε την όποια κατρακύλα και να αναδυθούμε προς τη θάλασσα, ψηλά και να μην μείνουμε στον βυθό, θεωρούμε αδιανόητο και κόλαφο για το σύγχρονο πολιτισμό μας, να γίνονται συζητήσεις ότι μπορεί να διακοπεί η σύνδεση των Κυθήρων και των Αντικυθήρων με το διοικητικό κέντρο αλλά και με το Γύθειο και κυρίως την Κρήτη με την οποία τα νησιά αυτά έχουν δεσμούς εκατονταετιών θα μου επιτρέψετε να πω αιώνων. Άρα ήταν μια οφειλόμενη δική μας κίνηση, ήταν μια κίνηση που ήρθε στο τέλος μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από μένα πριν από ενάμισι μήνα επικοινωνίας με το(ν) Υπουργείο (Υπουργό) Ναυτιλίας και Αιγαίου τον κ. Βαρβιτσιώτη, είχα κάνει 9/12 (2013) μια σκληρή επιστολή η οποία δυστυχώς δεν απαντήθηκε ποτέ και θέλω εδώ να πω ότι επανήλθαμε και ζητήσαμε ραντεβού πλέον εγώ επίσημα εκ μέρους όλης της Περιφέρειας και του Περιφερειακού συμβουλίου. Ο κ. Βαρβιτσιώτης λείπει (όταν) θα έρθει πιστεύω θα μας δεχθεί και του καταστήσαμε σαφές ότι δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση, είναι μία παράνομη απόφαση πριν συζητήσει με μας αλλά και πριν κοιταχτεί ο ίδιος και όλο το πολιτικό σύστημα με τον καθρέφτη και κατανοήσουν ότι υπάρχουν όρια σε κάποια πράγματα. Το όριο λοιπόν είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών, η υπεράσπιση της νησιωτικότητας όπως λέει το Σύνταγμα και οι διεθνείς συνθήκες δεν μπορεί να κάνει κανένας τίποτα.

Δ:  Έχετε απόλυτο δίκιο και θέλω να σταθώ στα λεγόμενά σας καθώς είσαστε από τους κορυφαίους πολιτικούς αιρετούς άρχοντες της Περιφέρειάς μας και είναι αδιανόητο να μην έχετε ερωτηθεί. Εσείς προσωπικά πότε το μάθατε για το αίτημα αποδρομολόγησης και την πρόθεση από το Υπουργείο να αποδεχθεί αυτή την πρόταση και να διακοπεί η γραμμή;

Α: Κοιτάξτε, εγώ το έμαθα κυρίως από κάποιους φίλους Κυθηρίους και από τον πρόεδρο της Εγχωρίου Περιουσίας τον κ. Χαρχαλάκη με τον οποίο είχαμε και σήμερα μια συνάντηση πριν από λίγο, ότι υπάρχει αυτό το θέμα. Μετά ως δημοσιογράφος έκανα ένα ρεπορτάζ θα μου επιτρέψετε να πω με κάποιους συναδέλφους και μου είπαν ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο γύρω απ αυτό, γι’ αυτό κι έκανα και την επιστολή επίσημα στον κ. Βαρβιτσιώτη 9 Δεκεμβρίου. Την επομένη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σ’ ένα ρεπορτάζ όπου μπήκε η επιστολή μου προς τον κ. Βαρβιτσιώτη, κύκλοι του Υπουργείου και συνεργάτες του κ. Βαρβιτσιώτη περίπου έλεγαν ότι δεν ξέρω τι μου γίνεται, απεδείχθη σε ένα μήνα ότι ήξερα πολύ καλά τι μου γινόταν και οι ίδιοι ξέρουν πολύ καλά τι γίνεται  διότι γνώριζαν ότι προ εξαμήνου υπήρξε αίτημα αποδρομολόγησης από το «Βιτσέντζος Κορνάρος».

Δ:  Από τις 2 Ιουνίου


Α: Το οποίο απεκρύβει απ’ όλους.

Δ: Κάνει αίσθηση και θέλω να σταθούμε σε αυτό, διότι και επίσημα τουλάχιστον ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Κουκούλης δήλωσε στο σταθμό μας ότι δεν γνώριζε τίποτα μέχρι πρόσφατα και εσείς τώρα δεν γνωρίζατε που είσαστε Αντιπεριφερειάρχης στην περιφέρειά μας.

Α: Βεβαίως

Δ: και από εκεί και πέρα αρχίζουμε και αναρωτιόμαστε τελικά τι συμβαίνει με το Υπουργείο και με την εταιρεία.

Α: Όλα αυτά θα μου επιτρέψετε να πω, όλα αυτά δεν μου αρέσουν καθόλου εμένα, δεν αρέσουν σε κανένα νοήμονα άνθρωπο γιατί πρέπει το παιχνίδι να γίνεται με ανοιχτά χαρτιά και πάνω από το τραπέζι. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ελπίζω και πιστεύω και δεν θέλω να επεκταθώ σ’ αυτό ότι ο υπουργός θα κατανοήσει ότι πρόκειται για κολοσσιαίο λάθος και κόλαφο κυρίως όμως για μια παράνομη ενέργεια, δεδομένου ότι υπάρχει συμβατική υποχρέωση του πλοίου μέχρι το 2016. (έτσι) Αν έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους κάνουνε πελώριο/κολωσασιαίο λάθος και μέσα από το βήμα του φιλόξενου σταθμού σας καλώ και τον κ. Αρβανιτόπουλο κυρίως και τον κ. Κατσαφάδο, τους κυβερνητικούς βουλευτές κι όλους τους άλλους, να πάρουν θέση. Δεν είναι ο ρόλος ενός βουλευτή κι ενός Υπουργού να κλείνει ραντεβού στον Δήμαρχο με τον Υπουργό. Εγώ δεν ζητώ κανένας να κλείσει ραντεβού εκ μέρους μου, εγώ ο ίδιος τα ζητάω τα ραντεβού. Δεν είναι ο ρόλος του και δεν εξαντλείτε ο ρόλος του και το χρέος του, η ευθύνη του απέναντι στους πολίτες, να κλείνει ραντεβού. Ο ρόλος του είναι να πει «no pas arrant» όπως λέμε «Δεν θα περάσει»

Κι αυτό λέω κι εγώ


Δ: Έχετε απόλυτο δίκιο, και σε αυτή την άποψη νομίζω συστρατεύεται σύσσωμος ο Κυθηραϊκός και Αντικυθηραϊκός λαός και με τις συγκεντρώσεις που έκανε και με το ψήφισμα που εξέδωσε.

Α: Ξέρετε γιατί συστρατεύεται; Διότι  στα μεγάλα προβλήματα δεν μπορεί και δεν πρέπει και δεν επιτρέπετε να υπάρχουν χρώματα και κόμματα και δεύτερες/ύστερες σκέψεις, κομματισμοί κι όλα αυτά τα πράγματα που υπήρξαν στο παρελθόν. Κάποιοι έκαναν  τον πολίτη πελάτη κι έρχεται η ώρα να απολογηθούν γι αυτό και κυρίως έρχεται η ώρα ν’ αλλάξουμε μυαλά όλοι. Εγώ πιστεύω ότι αυτό το θέμα η κυβέρνηση, ξεφεύγω κι από τον Υπουργό οφείλει και πρέπει να το λήξει. Δεν νοείτε κάτι άλλο. Σε λίγες μέρες το «Βιτσέντζος Κορνάρος» οφείλει να κάνει τα δρομολόγιά του.

Δ: 28 Ιανουαρίου πρέπει να επιστρέψει

Α: Τελειώνει η δίμηνη αργία του, προκειμένου να κάνει όλα αυτά τα πράγματα που έκανε. Αν θέλουν να βρουν μια λύση εγώ θα σας έλεγα για να μην είμαι δογματικός, ότι αν υπήρχε ένα άλλο πλοίο, ας άλλαζαν το πλοίο, δεν με αφορά κυρίως όμως να υπάρχουν, να τηρούνται οι συμβατικές υποχρεώσεις ελπίζω έστω τώρα αργά, ο κ. Βαρβιτιώτης να το καταλάβει. Κι εμείς εδώ είμαστε για να υπηρετούμε τους πολίτες κι όχι οποιονδήποτε επιχειρηματία, είμαστε υπέρ του επιχειρείν κυρίως όμως υπέρ των πολιτών και του δικαιώματός τους να έχουν ελεύθερη πρόσβαση, να έχουν τη δυνατότητα, είναι δημόσιο αγαθό ξέρετε η συγκοινωνία η ακτοπλοϊκή, δεν είναι μια υποκειμενική έννοια.
Κλείνω με αυτό και σας λέω ότι εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της διεκδίκησης, γιατί δεν είναι καν διεκδίκηση, είναι διεκδίκηση του αυτονόητου, και της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων.

Δ: κ. Κατσικάρη σε περίπτωση που ο Υπουργός κατά τη συνάντησή σας δείξει ανένδοτος όπως έχει κάνει μέχρι τώρα και όπως το δήλωσε και από πριν μια, μιάμιση εβδομάδα από το βήμα της Βουλής. Μάλιστα ήτανε αυτός ο χαρακτηρισμός που έδωσε στη άγονη γραμμή

Α: Ένα ακριβό σπορ

Δ: Ένα πολύ ακριβό σπορ το οποίο δεν εκτιμούν και οι ίδιοι οι κάτοικοι…

Α: Αυτό κατ’ αρχήν είναι ψευδέστατο σε δυο επίπεδα. Το πρώτο είναι ότι «δεν το εκτιμούν οι ίδιοι οι κάτοικοι», δεν ξέρω τι εννοεί και το δεύτερο ότι είναι λιγότεροι επιβάτες κτλ. Ακούστε έχω μια άποψη η οποία είναι πολιτική και ιδεολογική, κυρίως ανθρώπινου επιπέδου. Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν οι άνθρωποι, δεν μας κυβερνούν οι αριθμοί αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Τα Κύθηρα δικαιούνται να είναι επιδοτούμενη γραμμή και δεν θα επιτρέψουμε τα Κύθηρα και κυρίως τα Αντικύθηρα να είναι μια ακόμη βραχονησίδα. Αν θέλετε να σας πω και κάτι είναι και εθνικό θέμα αυτό. Δεν θέλω όμως να μπω στα θέματα της κυριαρχίας που μπορεί να λένε οι Τούρκοι και κάποιοι άλλοι για τα Ατντικύθηρα και το αρχιπέλαγος εκεί, αλλά ελπίζω και πιστεύω ο κ. Βαρβιτσιώτης να το καταλάβει και κλείνω εδώ. Αν δεν το καταλάβει μου λέτε και είναι ανένδοτος…

Δ: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω. Σε περίπτωση που δεν ενστερνιστεί τις απόψεις σας γιατί αποκλείεται να μην το έχει καταλάβει

Α: Δεν δικαιούται να μην το καταλάβει, δεν δικαιούται. Όταν η κυβέρνηση ανέλαβε, δεν υπήρχε πουθενά στο πρόγραμμα της και το κατανοώ γιατί δεν υπήρχε γιατί ήταν αυτονόητο ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της ότι θα αλλάξουν τέτοια θεμελιώδη ζητήματα. Δεν πρόκειται για κάτι που θα μας έλεγαν ότι ρε παιδιά κάνει τέσσερα δρομολόγια να τα κάνουμε τρία ας πούμε.

Δ: Είναι πολύ διαφορετικό να το πούμε αυτό από το να πούμε την καταργούμε

Α: Ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν έχει δικαίωμα. Όταν είναι κάποιος Υπουργός δεν σημαίνει ότι κάνει ότι του κατέβει σημαίνει ότι τηρεί κάποιους νόμους και κανόνες. Εμείς δεν ζητούμε από τον κ. Βαρβιτσιώτη ν’ αλλάξει μια άποψη, ζητούμε να τηρήσει το νόμο, είναι πολύ θεμελιώδες αυτό.

Δ: Είσαστε υπέρ μιας δικαστικής διεκδίκησης από μεριάς Κυθηρίων και Αντικυθηρίων σε περίπτωση που φτάσουμε στο απροχώρητο;

Α: Είμαι υπέρ οποιασδήποτε νομικής και κυρίως πολιτικής και διεκδικητικής ενέργειας και θα είμαι στην πρώτη γραμμή σε αυτά. Στην πρώτη γραμμή γιατί έχω χρέος και ευθύνη. Ξέρετε τα Κύθηρα τα εκπροσωπούν οι βουλευτές σε επίπεδο Βουλής και κυβέρνησης ενδεχομένως, η Περιφέρεια και υπάρχουν δυο άνθρωποι που τα εκπροσωπούν ο Περιφερειάρχης για όλη την Αττική και ο Αντιπεριφερειάρχης για τα Κύθηρα και την Περιφερειακή Ενότητα (Νήσων)

Δ: Ακόμα περισσότερο γιατί εσείς είσαστε ακριβώς γι’ αυτή την περιοχή

Α: Και υπάρχει και ο Δήμος, ο Δήμαρχος, τρία επίπεδα διοίκησης. Εκπροσωπώ κι εγώ τα Κύθηρα κι έχω χρέος μ’ εχουν ψηφίσει, εδώ που είμαι που με βρίσκεται δεν με έστειλε κάποιος ούτε με διόρισε, ψηφίστηκα εκπροσωπώ τα Κύθηρα σε δεύτερο βαθμό, άρα όλα τα νομικά μέσα κυρίως όμως θα μου επιτρέψετε να πω τα πολιτικά. Διότι αν ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν καταλαβαίνει, εγώ έχω απαίτηση να καταλάβει ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Ο κ. Βαρβιτσιώτης ξέρετε είναι διορισμένος Υπουργός. Είναι εκλεγμένος βουλευτής απευθείας από τον λαό, πολύ σαφές και τιμητικό αλλά ως Υπουργός είναι μέρος του υπουργικού συμβουλίου επειδή τον επέλεξε ο Πρωθυπουργός , άρα εμείς το ζήτημα και εγώ προσωπικά το μεταβάλλω και το μεταθέτω στο υψηλότερο επίπεδο που είναι ο Πρωθυπουργός και νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και όλοι θα κατανοήσουν ότι αυτό είναι πραξικόπημα για μένα το να παραβιαστεί η ισχύουσα σύμβαση. Είναι πραξικοπηματική ενέργεια και την χαρακτηρίζω απευθείας πραξικοπηματική για να το ξέρει κι ο κ. Βαρβιτσιώτης κι αν χρειαστεί θα συγκρουστούμε επ’ αυτού.
Τον εκτιμώ, τον αγαπώ να ξέρετε είναι φίλος μου πάρα πολλά χρόνια και ελπίζω και πιστεύω ότι στο τέλος θα κατανοήσει ότι έχουμε δίκιο.

Δ: Έχετε απόλυτα δίκιο γιατί όταν παρατηρεί κανείς τον προϋπολογισμό για τις άγονες την περασμένη χρονιά και τον προϋπολογισμό για τη φετινή χρονιά, το κενό που υπάρχει προς τα κάτω (η μείωση) είναι από την αφαίρεση της άγονης (γραμμής) των Κυθήρων και των Αντικυθήρων. Και μένουν ερωτήματα στον κόσμο.


Α: Ξέρετε κάτι δεν είμαι της άποψης αν εγώ δεν έχω κατσίκα να πεθάνει η κατσίκα του διπλανού, δηλαδή να πω γιατί δεν το κάνεις εδώ δεν το κάνεις εκεί, για μένα δεν πρέπει να το κάνει πουθενά η Ελλάδα είναι και τα νησιά της, υπάρχει εθνική κυριαρχία, υπάρχει νησιωτικότητα, υπάρχει  η πατρίδα και η μικρές πατρίδες που είναι τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα, οι Λειψοί, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, η Γαύδος κυρίως όλα αυτά, είναι σαν τα δάχτυλα όποιο και να κόψεις πονάνε το ίδιο, όχι ότι εγώ εκπροσωπώ τα Κύθηρα-Αντικύθηρα και τα άλλα εκπροσωπώ, από την Ένωση Περιφερειών μιλάω και για λογαριασμό των άλλων νησιών, δεν θα μας βάλουν στο τρυπάκι να λέμε κόψτε απ’ αλλού, όχι θα τηρήσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις, ας κόψουν απ’ όπου θέλουν και ισοδύναμα ας βρουν απ’ οπουδήποτε. Τα Κύθηρα θα έχουν συγκοινωνία.

Δ: Στην επιστολή που στείλατε πριν από κάποιο διάστημα που είπατε ότι ήσασταν πολύ αιχμηρός αναφέρετε χαρακτηριστικά ότι θα γυρίσουμε εξήντα χρόνια πίσω και ότι είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν το αρκείται μόνο στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα αλλά παρατηρείται, η φυγή ναυτιλιακών εταιρειών  και από άλλα νησιά της Περιφέρειά σας που το αποδίδεται αυτό;

Α: Βεβαίως. Το αποδίδω στα προβλήματα που έχουν οι ακτοπλόοι οι οποίοι δεν κάναν καλά τη δουλειά τους και δεν διοίκησαν σωστά τις επιχειρήσεις τους γιατί πρόκειται για επιχείρηση.

Δ:  Άρα τα λεφτά των αγόνων γραμμών δεν αξιοποιήθηκαν όπου έπρεπε(;)

Α: Όχι κοιτάξτε, το ότι αυτή τη στιγμή το «Βιτσέντζος Κορνάρος» κάνει την άγονη γραμμή μέχρι τώρα που μιλάμε, δεν με απασχολεί τι κάνει στην επιχείρησή του, με ενδιαφέρει να τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Το ότι όμως δεν έχει σωστή συγκοινωνία ο Πόρος, τα Μέθανα, συμβατικό πλοίο η Ύδρα, οι Σπέτσες είναι ένα θέμα για μένα αντίστοιχο των Κυθήρων άλλης εμβέλειας αλλά μεγάλης σημασίας. Μιλούμε για το σεβασμό του κράτους προς τον πολίτη. Δεν μπορεί το κράτος να ζητάει απ’ τους πολίτες να είναι εντάξει και το ίδιο να μην είναι εντάξει. Στο τέλος-τέλος εμείς είμαστε το κράτος και το διαμορφώνουμε δεν είναι ο κ. Βαρβιτσιώτης κι εγώ είστε κι εσείς είναι και όλοι οι άλλοι. Εμείς εδώ είμαστε υπηρέτες των πολιτών δεν είμαστε για να κουνάμε το δάχτυλο στον πολίτη, είμαστε για να τον υπηρετούμε, να τον πείθουμε, να συνδιαλλεγόμεθα, να κάνουμε διάλογο και να καταλήγουμε σε κοινά αποδεκτές λύσεις. Σε αυτό υπάρχει μια κόκκινη γραμμή κι επειδή πολλοί βάζουν κόκκινες γραμμές και τις παραβιάζουν σας λέω ότι η δική μου προσωπική κόκκινη γραμμή σε αυτά τα θέματα δεν είναι από κιμωλία για να σβήνει, είναι αδιαπραγμάτευτη αυτή η θέση για τον Περιφερειάρχη και για μένα και για το Περιφερειακό συμβούλιο. Και δεν καταλαβαίνω ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ποιόν εκπροσωπεί σε αυτή την ιστορία; Αυτό είναι το ερώτημά μου.
Εκπροσωπεί ποιόν; Το κόμμα του, το οποίο προχθές στο Περιφερειακό συμβούλιο ο κ. Κικίλιας και ο κ. Σπυρίδων όλοι συντάχθηκαν μαζί με μας; Γιατί συντάχθηκαν; Συντάχθηκαν με την κοινή λογική δεν συντάχθηκαν με μας, συντάχθηκαν αυτοί με μας κι εμείς αυτούς, γιατί δεν είναι θέμα αυτό αντιπαράθεσης, είναι θέμα αυτονόητης πραγματικότητας και δέσμευσης και σας το λέω για να μην το λέμε συνέχει ότι περιμένω, πιστεύω, ελπίζω ο κ. Βαρβιτσιώτης να κατανοήσει ότι πρέπει τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα πέρα από τις συμβάσεις να εξυπηρετούνται για λόγους αναπτυξιακούς και κυρίως –Εθνικούς. Αυτό δεν θα μπορέσει να το σταματήσει κανένας Υπουργός.

Δ: Σας έχουν προσδιορίσει το χρονικό όριο στο οποίο θα συναντηθείτε γιατί την επόμενη εβδομάδα λήγει η παράταση όπως είπαμε και πριν του «Β.Κορνάρος» και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει.

Α: Θεωρώ απολύτως σαφές ότι το «Β.Κορνάρος» θα καταπλεύσει και ο Υπουργός λείπει στο εξωτερικό και θα τηρήσει το πρόγραμμά του και θα μας δεχθεί, ως τότε δεν διανοούμαι – δεν διανοούμε ότι μπορεί να υπάρξει κάτι διαφορετικό. Δεν διανοούμαι, εγώ προσωπικά είμαι έτοιμος να κάνω και κατάληψη στο Υπουργείο σας το λέω αν έρθουν και κάποιοι Κυθήριοι. Θα πάω κι ας μας πάρουν και τα ΜΑΤ.

Δ: Είμαστε όλοι πρόθυμοι να διαδηλώσουμε βέβαια νόμιμα και στο υπουργείο απ’ έξω είναι διατεθειμένοι όλοι οι Κυθήριοι αλλά και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί για να μην χαθεί αυτή η γραμμή.

Α: Και σας λέω για τελευταία φορά για να φύγουμε απ’ αυτό το θέμα γιατί δεν έχει νόημα, ότι καλώ τον κ. Αρβανιτόππουλο και τον κ. Κατσαφάδο  κυρίως και όλους όσοι εμπλέκονται να πάρουν καθαρή θέση, δεν μου αρκεί να κλείνω ραντεβού με τον κ. Βαρβιτσιώτη, θέλω το μάξιμουμ.

Δ: Και όλου τους υπόλοιπους βουλευτές βέβαια της Περιφέρειας.

Α: Βεβαίως και το Δήμο και το Δήμαρχο και τους πάντες κι όπως εμείς και οι πάντες το κάνουν με τρόπο που το κάνει ο καθένας. Έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία σε αυτό και δεν υπήρξε, αλλά θα μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ γιατί δεν θέλω να κάνω… θέλω να βλέπω το δάσος κι όχι το δέντρο.

Δ: κ. Κατσικάρη έγιναν μέχρι σήμερα δύο Παγκυθηραϊκές συνελεύσεις, η μια στα Κύθηρα στη Μονή Μυρτιδίων πριν από μιάμιση εβδομάδα και μια προχθές Κυριακή εδώ στον Άλιμο, που τελικά δεν έγινε συζήτηση, έγινε απλά η ανάγνωση του ψηφίσματος. Πολλοί έκαναν λόγω για την απουσία σας από την Παγκυθηραϊκή συνέλευση στα Κύθηρα. Άλλοι έκαναν λόγω ότι υπήρξε μια κακή οργάνωση και δεν προσκληθήκατε. Αληθεύει αυτό;

Α: Αυτή είναι η αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι δεν με κάλεσαν αλλά να σας πω κάτι; Δεν έχουν σημασία όλα αυτά. Εμείς, ο καθένας από το μετερίζι του βοηθάει, εγώ δεν περίμενα να με καλέσει κανένας για να κάνω το καθήκον μου και θέλετε να σας πω και κάτι δεν πιστεύω στις πολλές συγκεντρώσεις, πιστεύω στην ισχυρή δράση. Σας είπα νωρίτερα πρέπει να πάρει θέση η κυβέρνηση, η πίεση πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη. Δεν έχει σημασία να πουν τι έκανε ο Δήμαρχος, τι ο Αντιπεριφερειάρχης και ποιος έκανε περισσότερα δεν με αφορά, δεν περιμένω από κανέναν να μου πει μπράβο και συγχαρητήρια για το καθήκον μου. Είναι χρέος μου, ευθύνη μου. Είναι η αποστολή μου και δεν πρέπει κανένας να συγχαίρει κανέναν, πρέπει να πετύχουμε το αποτέλεσμα. Δεν με κάλεσαν, το θεωρώ αποτέλεσμα ανοργανωσιάς, αγνοούν ότι υπάρχει το δεύτερο επίπεδο της Περιφέρειας, κάνουνε λάθος, κάνουν λάθος και νομίζω ότι σιγά σιγά αυτό γίνεται κατανοητό, αλλά αυτά τα πράγματα είναι μικροπράγματα και δεν πρέπει να μας απασχολούν.

Δ: Πάντως σίγουρα δεν είναι θετικό να μην υπάρχει πρόσκληση προς τα ανώτερα κλιμάκια της πολιτικής (ηγεσίας).

Α: Εμείς κάναμε τη δουλειά μας, πήγαμε στο Περιφερειακό συμβούλιο, εκεί που είναι το ανώτερο όργανο, απ’ όλα. Και το κάναμε και θα το συνεχίσουμε και νομίζω ότι θα συνεργαστούμε μ’ όλους.

Απουσία έργων στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα.


Δ: Έχουμε δει όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεστε στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, να πραγματοποιούνται πολλά και σημαντικά έργα στην Περιφέρεια Νήσων, ωστόσο μέσα σε αυτά δεν βρίσκεται κάποιο μεγάλο έργο στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα. Γιατί έχει συμβεί αυτό;

Α: Κοιτάξτε, κατ’ αρχήν στα Αντικύθηρα έχουμε ξεκινήσει το κοινοτικό λεγόμενο ιατρείο και για να υπάρχει εξυπηρέτηση των πολιτών και για να μένει ο γιατρός, ξέρετε υπάρχουν μεγάλα προβλήματα σε αυτό. Στα Κύθηρα τις επόμενες μέρες δημοπρατούμε ένα μεγάλο κομμάτι βελτίωσης του κεντρικού δρόμου, με διάνοιξη, με επέκταση κτλ. Για να υπάρχει ασφάλεια στις συγκοινωνίες και την επικοινωνία. Πριν από λίγες ημέρες σας λέω ότι προωθήσαμε, προωθούμε στο Περιφερειακό συμβούλιο και στις υπηρεσίες μας  - Πρώτοι το βλέπετε αυτό – την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Κυθήρων για την αποκατάσταση του χώρου του ΧΑΔΑ, της χωματερής της λεγόμενης, και δημιουργία ΧΥΤΥ (που σημαίνει Χώρος Υγειονομικής Ταφής  Υπολειμμάτων) Κυθήρων και Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων. Ένα πολύ μεγάλο έργο που ξεπερνάει τα έξι εκατομμύρια ευρώ και θα το χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια από τα προγράμματα της και θα το κατασκευάσουμε εμείς η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων σε συνεργασία με τον Δήμο, για τα σκουπίδια.

Δ: Πολύ σημαντικό! Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας δίνεται την αποκλειστικότητα.

Α: Υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα, που μπορεί να προχωρήσουν αλλά ξέρετε θέλω να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Όπου έχουν προχωρήσει έργα, τεράστια έργα: στην Αίγινα, στη Σαλαμίνα, στο Αγκίστρι δύο αφαλατώσεις, ο βιολογικός καθαρισμός στις Σπέτσες δεκαεννιά εκατομμύρια ευρώ  κι άλλα μεγάλα έργα στην Ύδρα, στον Πόρο ο μεγάλος δρόμος Δρυόπης - Γαλατά τριάντα εκατομμύρια ευρώ, προσβασιμότητας. Έχουνε ξεκινήσει μετά από μεγάλη μάχη που δώσαμε μαζί με τους Δήμους και μόνοι μας  αλλά και μαζί με τους Δήμους στο επίπεδο των μελετών. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, αν δεν υπάρχει μελέτη δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Εμείς ότι φέρει ο Δήμος σας λέω εκ προοιμίου, όπως Βιολογικό (καθαρισμό κι όπως άλλα πράγματα θα το χρηματοδοτήσουμε. Ο κ. Χαρχαλάκης είπε ότι κάνει μια μελέτη για τα σφαγεία, να μας τη φέρεται να την χρηματοδοτήσουμε σας λέω ότι κάνουμε έργα δισεκατομμυρίων σ’ όλη την Περιφέρεια Αττικής και πολλών εκατομμυρίων, πάνω από περίπου διακόσια(εκατομμύρια) περίπου στα νησιά τα οποία τα χρηματοδοτούμε. Σας λέω ότι λόγω της καλής διαχείρισης που έχει κάνει ο Γιάννης ο Σγουρός κι εμείς, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα αποθεματικό τριακόσια εκατομμύρια (ευρώ) από τα οποία το ένα θα πάει στο δρόμο των Κυθήρων, διακόσια τόσα (χιλιάρικα) πάνε στα Αντικύθηρα. Θα μπορούσε να είναι τριπλά πενταπλά αυτά. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες αυτές από τον Δήμο, δεν μας έχει παραδοθεί κάτι, κάποια μελέτη που δεν τη χρηματοδοτήσαμε. Έχουμε όμως συνεργασία με το Δήμο για να προχωρήσουν αυτά, ελπίζουμε όσο πιο γρήγορα μας έρθει κάτι θα το κάνουμε. Σας λέω όμως ότι χρηματοδοτούμε αυτή τη στιγμή κάτι που δεν έχει γίνει κατανοητό από πολλούς, δύο σημαντικά πράγματα που είναι για τα Κύθηρα: είναι η μελέτη σκοπιμότητας και γενικού σχεδίου ανάπτυξης για την επέκταση του αεροδιαδρόμου στον Κρατικό αερολιμένα Κυθήρων τριανταπέντε χιλιάδες ευρώ και η μελέτη επέκτασης του διαδρόμου πλέον προσγείωσης απογείωσης στο αεροδρόμιο προϋπολογισμού τετρακόσιες (χιλιάδες ευρώ). Αυτά τα ενέταξα εγώ με τον Γιάννη το Σγουρό στον προϋπολογισμό μας και τα βάζουμε εμείς τα τετρακόσια τριανταπέντε χιλιάρικα, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και μετά να χρηματοδοτήσουμε και το έργο όσο βγει (μπορεί να είναι δύο τρία εκατομμύρια), για να επεκταθεί ο διάδρομος. Τι σημαίνει αυτό. Είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, γιατί θα έρχονται τα charter απευθείας από τη Δανία απ’ οπουδήποτε, από τη Σκανδιναβία  για τα Κύθηρα. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πράγματα, είναι δρομολογημένα αυτά τα πράγματα αλλά κοιτάξτε δεν μπορούμε να τα κάνουμε μόνοι μας αυτά τα πράγματα.

Δ: Άρα αυτό που έλλειπε μέχρι τώρα είναι οι έτοιμες μελέτες…

Α: Αυτό που έλλειπε και λείπει και τώρα που μιλάμε, εκτός από αυτά που σας είπα, αυτή τη μελέτη θα την κάνουμε μόνοι μας!

Δ: Άρα καταλαβαίνουμε εύκολα πόσα πράγματα περισσότερα θα μπορούσαν να έχουν γίνει και να χρηματοδοτηθούν, γιατί μιλάμε για έναν πολύ βασικό σύμμαχο την Περιφέρεια, με έναν πακτωλό χρημάτων που δίνετε για την ανάπτυξη των περιοχών.

Α: Να ξέρετε θα δώσουμε και χρήματα που πληθυσμιακά δεν μπορούσαν να τα πάρουν τα Κύθηρα, γιατί έχουν μικρό πληθυσμό, εμείς αναγνωρίζοντας ωστόσο την ιδιαίτερη αξία τους την ιστορικότητα τους, το κάλος, την ανάγκη ανάπτυξης, τους εθνικούς λόγους  θα δώσουμε πάρα πολύ περισσότερα απ’ ότι μπορεί ν’ αναλογούσαν και θα έλεγε ένας τεχνοκράτης, ένας γραφειοκράτης ότι ρε παιδιά είστε λίγοι θα πάρετε τόσα. Δεν υπάρχουν για εμάς λίγοι, υπάρχει η ποσότητα αλλά υπάρχει και η ποιότητα, υπάρχει η ψυχή και τα Κύθηρα έχουν ψυχή και μεγάλη ανάγκη να θωρακιστούν με υποδομές κυρίως, αυτό εμείς θα το κάνουμε. Η επέκταση του αεροδιαδρόμου του αεροδρομίου αυτό δείχνει, θα το κάνουμε. Όπως και το μεγάλο έργο που το κάνουμε σε συνεργασία με τον Δήμο, που είναι του ΧΑΔΑ – ΧΥΤΥ ένα τεράστιο έργο αυτό. Μην νομίζεται χρειάζεται μια μεγάλη επώαση, δεν είναι πάντα εύκολη γιατί θέλω να πω και μια αλήθεια άλλη, ότι και οι Δήμοι είναι χτυπημένοι από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, έχουν χάσει 50-60%, δεν έχουν δυνατότητες να κάνουν πάρα πολλά πράγματα δυστυχώς. Εγώ θέλω να είμαι δίκαιος σε αυτό, έχουν γίνει πολλά βήματα, βοηθάει και η ΤΙΔΚ, ο Δήμος προσπαθεί αλλά όλα αυτά έχουν δεκάδες αδειοδοτήσεις που είναι δύσκολο να έρθουν εις πέρας. Άλλοι Δήμοι είχαν προχωρήσει πολύ νωρίτερα, από παλιότερα, εμείς στηρίξαμε πάρα πολύ στα τελικά στάδια, όλες αυτές οι μελέτες κάναμε είκοσι εκατομμύρια (έργο) όμβρια για να μην πνίγεται ο κόσμος στη Σαλαμίνα, είναι μεγάλο έργο.

Δ: Τα παρακολουθούμε και γι’ αυτό έθεσα και το ερώτημα, γιατί δεν γίνονται αντίστοιχα έργα στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα.

Α:  Γιατί υπάρχουν δεκάδες έλεγχοι, κοινοτικοί κι όχι μόνο που πλέον δεν είμαστε στην εποχή του αραμπά πρέπει πλέον να ναι τα πράγματα προετοιμασμένα και με μελέτες πραγματικές με αδειοδοτήσεις, αυτό. Να ξέρετε όμως ότι έργο έρχεται θα μπαίνει.

Δ: Αυτά όσον αφορά το πεδίο των υποδομών και των έργων σε υλικό επίπεδο. Σε πολιτιστικό επίπεδο να γίνονται κάποιες προσπάθειες από την Αντιπεριφέρεια (και με εκθέσεις ζωγραφικής και με εκδηλώσεις) που γίνεται μια μικρή όμως έστω προσπάθεια. Πώς αυτό μπορούμε να το εξελίξουμε και να πυκνώσει αυτή η παρουσία την πολιτιστική; Διότι είμαστε όπως το έχουμε τονίσει ένα απομακρυσμένο μέρος, με δυσκολίες και σε οικονομικό και πληθυσμιακό επίπεδο και άρα πρέπει να βοηθηθούμε και σε αυτό τον τομέα.

Α: Κοιτάξτε αυτό εμείς που μπορούμε να κάνουμε πραγματικά (γιατί την ευθύνη σε αυτά τα πράγματα πρέπει να την έχουν οι Δήμοι, το συντονισμό των πραγμάτων του τόπου τους ο κάθε Δήμος), είναι να βοηθήσουμε πραγματικά υλικά, να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο. Εγώ πιστεύω στον εθελοντισμό κι αυτό όχι από τα Κύθηρα αλλά από παντού πλέον. Ζωντανές δυνάμεις πρέπει να βγουν στον αφρό και να δημιουργήσουν. Πολλές φορές οι τοπικές κοινωνίες, οι Δήμοι γενικά μιλάω τώρα και οι Νομαρχίες παλαιότερα, αυτό το κρατούσαν χαμηλά. Πιστεύω στη δημιουργική σχέση με τους πολίτες. Υπάρχουν νέα παιδιά όπως εσείς δημοσιογράφοι, επιστήμονες, ζωγράφοι, γλύπτες , μπορούμε να κάνουμε, στο μυαλό μου είναι μια σκέψη όπως είναι η γεωργοκτηνοτροφική έκθεση εκεί στα Φράτσια, η ετήσια, η οποία πρέπει να αναβαθμιστεί και να οξυγονωθεί. Μπορούμε να κάνουμε ένα festival  των Κυθήρων, ένα εβδομαδιαίο, που να έχει και ανάπτυξη και πολιτισμό και Τέχνες και επιστήμη.

Δ: Αυτό ακριβώς να καλύψει η Περιφέρεια ένα μέρος του οικονομικού

Α: Μπορούμε ναι, αυτό θα το κάνουμε αλλά ξέρετε πρέπει να ενεργοποιηθούν και τοπικές δυνάμεις σοβαρές και να ξαναμπούμε σ’ ένα πατριωτισμό και σ’ έναν εθελοντισμό, που τον έχουμε χάσει, βουτώντας στα νερά της πλασματικής κι εφήμερης ευημερίας της παλιάς, του χρηματιστηρίου της εύκολης ζωής… όλα αυτά τα εγκαταλείψαμε. Οι Πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν πάει προς τα πίσω παντού, οι εθνικοπατριωτικοί έχουν πάει προς τα πίσω παντού. Τα Κύθηρα κρατάνε στην Αθήνα το είδατε προχθές στο βιβλίο του Καλλίγερου του Μανώλη

Δ: Του εκδότη της εφημερίδας «ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ»

Α: Ναι, που ήταν μια φοβερή εκδήλωση και φοβερό βιβλίο. Αυτές τις δημιουργικές δυνάμεις πρέπει να τις ωθήσουμε, ανεξάρτητα αν είναι στο δικό μας κόμμα ή στο άλλο, δεν πρέπει να βλέπουμε κόμματα και χρώματα στον πολιτισμό.

Δ: Στην αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να υπάρχουν εξάλλου, υπάρχει το κοινό συμφέρον, οι κοινές ανάγκες τα κοινά προβλήματα.

Α: Βέβαια, γιατί να σας πω και κάτι το Βιολογικό (καθαρισμό) των Κυθήρων τον χρειάζονται όλοι οι Κυθήριοι, δεξιοί αριστεροί, κεντρώοι. Το λιμάνι το σωστό ή το αεροδρόμιο το χρειάζονται όλοι, που υπάρχει το χρώμα και το κόμμα σε όλα αυτά; Παλιότερα υπήρχε, κακώς υπήρχε το πληρώσαμε. Εμείς είμαστε σε άλλη κατεύθυνση με τον Γιάννη το Σγουρό σε αυτά και σας λέω κάτι, επειδή υπάρχουν πράγματα που προετοιμάζονται κι έχουν αργήσει από τις διαδικασίες αυτές σας είπα και οι Δήμοι δεν έχουν λεφτά, εμείς είμαστε εδώ για να τα προχωρήσουμε. Ότι έρχεται θα προχωράει. Αυτή είναι η βούλησή μας η πραγματική.

Δ: Άρα ένα μήνυμα που στέλνετε, κάντε μελέτες και είμαστε εδώ να τις χρηματοδοτήσουμε.

Α: Ναι γιατί όποιος φέρνει μελέτες, από τον Σγουρό και τον Κατσικάρη χρηματοδοτείται είναι βεβαιωμένο αυτό, είναι βεβαιωμένο από πολύ μεγάλα έργα και στα Κύθηρα, είναι βεβαιωμένο με το δρόμο και με τις μελέτες για το αεροδρόμιο που τις κάναμε και μόνοι μας και με τα Αντικύθηρα.
Και σας λέω και κάτι επίσης, επειδή πρέπει να λέμε την ιστορία σωστά είχαμε και δύο εκατομμύρια με το ΦΠΑ περίπου για τη γέφυρα του Μάκρωνα και δεν μας επετράπη να κάνουμε το έργο. Αυτή η μελέτη είχε χρηματοδοτηθεί από τον κ. Μίχα, ήταν υποχρέωσή μας να βρούμε χρηματοδότηση Ευρωπαϊκή, τη βρήκαμε αλλά για κάποιους λόγους δεν μας επετράπη. Ο Δήμος ξέρετε, το οδικό δίκτυο ανήκει στο Δήμο, μόνο με εντολή του μπορούμε να το κάνουμε, δεν μας επετράπη. Αυτά τα χρήματα που ‘τανε ενάμισι εκατομμύριο καθαρά, ήταν βέβαια μειοδοτικός διαγωνισμός, οπότε θα πήγαιναν επτακόσια με  οκτακόσια χιλιάρικα, δεν πέσανε στα Κύθηρα, πέσανε αλλού εμείς είχαμε τη διάθεση να τα δώσουμε στα Κύθηρα πάντως.

Δ: Σε αυτό βέβαια το συγκεκριμένο έργο ειπώθηκαν απόψεις ότι ήταν υπερβολικό το νούμερο για μόνο ένα γεφύρι κι έρχεται η προηγούμενη συζήτησή μας ότι αν είχαμε μια άλλη μελέτη να αντιπροτείνουμε…

Α: Όχι, κοιτάξτε το νούμερο δεν βγαίνει από μένα ή από σας, το νούμερο βγαίνει από τους επιστήμονες που κάναν τη μελέτη πριν από τέσσερα χρόνια σε σύμφωνη γνώμη με τον Δήμο Κυθήρων, τον προηγούμενο Δήμαρχο, το μακαρίτη τον Αρτέμη, είχε τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου αυτή η μελέτη σε συνεργασία με τη Νομαρχία, δεν την έκανε ούτε ο Νομάρχης ούτε ο Δήμαρχος την έκαναν επιστήμονες. Οι τιμές για τα έργα βγαίνουν από το νόμο Σουφλιά, από το τιμολόγιο Σουφλιά, είναι δεδομένες ‘’τόσο το λάδι τόσο το ξύδι’’ τόσο το ένα τόσο το άλλο. Δεν είναι μόνο το γεφύρι είναι και τριακόσια μέτρα πριν, τριακόσια μέτρα μετά δεν το πήραν χαμπάρι κάποιοι νόμιζαν ότι ήταν μόνο το γεφύρι σας λέω όμως κάτι εμένα δεν με αφορά αυτό, βρήκα τα χρήματα για τα Κύθηρα και τα Κύθηρα τα έχασαν. Με ενδιαφέρει ότι έχασαν τα χρήματα τα Κύθηρα, αυτό όταν υπήρχε μια μελέτη πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων είναι λάθος για τα Κύθηρα ότι υπάρχει κι ότι πετάει πρέπει να το χτυπάμε και να μην το αφήνουμε να το παίρνει το Κορωπί, η Κυψέλη, το Παγκράτι, η Νέα Σμύρνη, το Μοσχάτο και μετά να λέμε τι κάνατε για τα Κύθηρα. Μερικές φορές βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας σας το λέω αυτό και κλείνω επί των έργων, είμαστε εδώ έτοιμοι να μιλήσουμε σοβαρά με οποιονδήποτε κι ότι μελέτη έρχεται θα προχωράει.

Συμμετοχή στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές του Μαΐου;

Δ: Μάλιστα, κ. Κατσικάρη βρισκόμαστε στην αυγή του 2014, ενός έτους που σε λίγους μήνες έχουμε και αυτοδιοικητικές εκλογές και Περιφερειακές και βέβαια ευρωεκλογές, ενδεχομένως (κάποιοι υποστηρίζουν) ότι θα έχουμε και Εθνικές, ελπίζουμε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να οδηγηθούμε εκεί. Θα ξαναδιεκδικήσετε την θέση που υπηρετήσατε τα προηγούμενα χρόνια;

Α: Κοιτάξτε, εμείς κάνουμε μια θητεία λειψή, σαραντατεσσάρων μηνών και μετά είναι πενταετής. Ακούστε εγώ δεν είμαι κατ’ αρχήν ένας επαγγελματίας της πολιτικής, ούτε ο Γιάννης ο Σγουρός, ούτε είμαστε παιδιά του κομματικού σωλήνα. Είμαστε στην αυτοδιοίκηση και όχι στην κεντρική διοίκηση. Μιλήσαμε στους πολίτες και  είπαμε με έργο πάμε μπροστά και αυτό το πετύχαμε γιατί κάνουμε εξακόσια έργα αξίας, προϋπολογισμού ενάμισι δισεκατομμυρίου (ευρώ). Δίνουμε αποκλειστική δουλειά με τα έργα μας σε δέκα χιλιάδες συμπολίτες μας και σε πενήντα χιλιάδες σε άλλες επιχειρήσεις που συνδέονται μαζί μας. Συμβάλλουμε στην ανάπτυξη, στην καταπολέμηση της ανεργίας, στις υποδομές με ευαισθησία και ευθύνη, με καθαρότητα και με διαφάνεια. Πήγαμε με έργο μπροστά, αυτό που είπαμε το κάναμε, ότι είπαμε το κάναμε γι αυτό κι ότι κάναμε το λέμε, με αυτή την έννοια θα διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη αυτών που μας ψήφισαν γιατί τους βγάλαμε ασπροπρόσωπους αυτών που δεν μας ψήφισαν κι επέλεξαν άλλους είναι φυσιολογικό στη Δημοκρατία και κυρίως αυτών που έχουν φύγει από την πολιτική απογοητευμένοι και πρέπει να επιστρέψουν, αυτούς καλούμε περισσότερο γιατί εμείς προσπαθήσαμε και θα σας πω και κάτι άλλο, με ανοιχτές τις πόρτες μας και τις καρδιές μας όπως ξέρει όλος ο κόσμος, χωρίς χρωματισμούς χωρίς κομματισμούς χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν τι πιστεύει και τι ψήφισε ή τι θα ψηφίσει, λειτουργήσαμε για όλους τους πολίτες. Ο Γιάννης ο Σγουρός είναι άνθρωπος της αυτοδιοίκησης με μεγάλη αποτελεσματικότητα, με καθαρή ματιά, με τρομακτική εργατικότητα για τον εαυτό μου δεν θέλω να μιλήσω, το μόνο που μπορώ να πω για μένα είναι μέσα σε τρία χρόνια έχω προσπαθήσει πάρα πολύ κι όσες επισκέψεις κι όσα πράγματα κάναμε εμείς δεν έγιναν πολλά χρόνια πριν και πολλές δεκαετίες, άρα τουλάχιστον αγαπητέ φίλε μπορούμε να κοιτάζουμε τους πολίτες κατάματα και να πούμε κάναμε πολλά πράγματα άλλα τα προσπαθήσαμε άλλα έρχονται, πάντως εκατό τις εκατό ήμασταν δίπλα σας και προσπαθήσαμε, χωρίς να αδικήσουμε συνειδητά και ηθελημένα κανέναν. Εμείς δεν κοροϊδεύουμε, δεν δουλεύουμε τους άλλους, (εμείς) δουλεύουμε, εργαζόμαστε δεν κοροϊδεύουμε κανέναν. Μ’ αυτή την έννοια θα είμαστε παρόντες, πραγματικά απευθυνόμενοι σε όλους τους πολίτες όπου κι αν ανήκουν. Μπορούν να κάνουν ότι θέλουν στις ευρωεκλογές ή στις κεντρικές εκλογές, ο καθένας έχει τις απόψεις του, τον ψυχισμό του, τα δίκια του βεβαίως να ξέρετε ότι ο δρόμος για το μέλλον δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, όποιος τάζει στον πολίτη ότι θα αλλάξει τα πράγματα με μια μαγική κίνηση και με ταχυδακτυλουργίες και βγάζοντας λαγούς απ’ το καπέλο του, απλούστατα για άλλη μια φορά τον κοροϊδεύει. Εμείς κατεβαίνουμε αυτοδιοικητικά, δεν κρύβουμε ποιοι είμαστε, από πού προερχόμαστε και που πηγαίνουμε και θέλουμε ο πολίτης να μας κρίνει και να μας στηρίξει γι αυτό που είπαμε, γι αυτό που κάναμε και γι αυτό που λέμε ότι μπορούμε να κάνουμε. Αντικειμενικά σας λέω θεωρώ ότι αντίπαλός μας μπορεί να είναι τα κεντρικά προβλήματα, εμείς ως περιφέρεια έχουμε κάνει πολύ-πολύ μεγάλο έργο και πιστεύω ότι οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν με το χέρι στην καρδιά σ’ όλα τα επίπεδα. Είναι άλλο πράγμα οι ευρωεκλογές, για την Ευρώπη, για το νόμισμα για την κατεύθυνση της χώρας. Άλλο πράγμα οι εθνικές εκλογές, τι έκανες κύριε, τι είπες, τι δεν έκανες, τι μας λένε οι άλλοι τι να κάνουν κι αν μπορούν να κάνουν και εντελώς άλλο πράγμα πιστέψτε με οι δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές της αυτοδιοιήκησης. Πρέπει να επιλεγούν οι καλύτεροι, οι πιο άξιοι, όπου κι αν ανήκουν με βάση το έργο τους και αυτό που λένε αν μπορεί να γίνει κι όχι με το κομματικό τους χρώμα και τη σημαία η οποία σημαία η κομματική, χθες και σήμερα αποδεικνύει ότι δεν είναι καλός οδηγός για τις τοπικές κοινωνίες και για τα τοπικά ζητήματα και για την αυτοδιοίκηση.

Δ: Μ’ αρέσει πάρα πολύ, είναι πολύ σημαντικό και όμορφο το μήνυμά σας και μ’ αυτό θέλω να κλείσουμε τη σημερινή μας συνέντευξη. κ. Κατσικάρη σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την φιλοξενία, εδώ στο γραφείο σας κι ελπίζουμε σύντομα να σας δούμε και πάλι κοντά μας στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

Α: Θα με δείτε σίγουρα, δεν θα με δείτε με την έννοια την προεκλογική γιατί δεν πιστεύω ότι χρειάζεται μια προεκλογική εκστρατεία παλαιού τύπου, εγώ πιστεύω ότι οι πολίτες έχουνε κρίση και γνώμη και δεν μπορεί να τους κοροϊδέψει κανείς πια. Μπορούνε να καταλάβουνε αν κάποιος έχει δουλέψει γι αυτούς και ποιος τους κοροϊδεύει ή τους δουλεύει ψιλό γαζί. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει συνείδηση και οι πολίτες κατανοούν τα πάντα. Θα είμαστε πάντως στην πρώτη γραμμή, είτε μας εκλέξουν είτε δεν μας εκλέξουν. Κοιτάξτε η ζωή συνεχίζεται είμαστε προσωρινοί, όπως στη ζωή είμαστε προσωρινοί έτσι είμαστε και στη διοίκηση. Πρέπει να δουλεύουμε για τις επόμενες γενιές και είναι μια σκυταλοδρομία όλη αυτή ενασχόληση με τα κοινά, παίρνεις τη σκυτάλη κάνεις ότι μπορείς και την παραδίδεις στον επόμενο. Εγώ πιστεύω ότι αυτός που είναι σήμερα πρέπει να εύχεται στον επόμενο που θα έρθει (εκλεγεί δεν εκλεγεί) να είναι καλύτερος απ’ αυτόν. Για μένα ο επόμενος πρέπει να είναι καλύτερος από μένα. Μόνο έτσι και το εύχομαι αυτό, θα πάει καλύτερα η Περιφέρεια ή ο Δήμος, ο επόμενος πρέπει να εύχεσαι να είναι καλύτερος από σένα, όχι να εύχεσαι να σκοντάψει ματαιόδοξα για να σου βάλουν μια κορνίζα και να λένε ήσουν ο καλύτερος, έτσι δεν πάει μπροστά η κοινωνία αν ο επόμενος δεν ξεπεράσει τον προηγούμενο.

Δ: κ. Αντιπεριφερειάρχη σας ευχαριστώ πολύ.

Α: Να είστε καλά.
Η ώρα κύλισε ευχάριστα και άλλη μια ενδιαφέρουσα συζήτηση έφτασε στο τέλος της. Η μοναδική θέα του κτιρίου στο λιμάνι του Πειραιά με τον ήλιο να δύει στη θάλασσα και τα καράβια να περιμένουν ανυπόμονα το επόμενο ταξίδι τους, αναπόφευκτα μας ταξίδεψε στα Κύθηρα. Ευχαριστούμε τον Αντιπεριφεριάρχη Νήσων κ. Δημήτρη Κατσικάρη για την φιλοξενία και του ευχόμαστε καλή συνέχεια στο σημαντικό έργο του.


Συνέντευξη: Παναγιώτης Μπαχτής - Τσιρίγο FM 105,6
Video / Φωτογραφίες: Βαλέριος Καλοκαιρινός - Παναγιώτης Μπαχτής - PhotoCerigo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου