Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 26.2.2016

Με εξαιρετική επιτυχία και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο πραγματοποιήθηκε στο Λεοντσίνειο Πνευματικό Κέντρο Κεραμωτού η εκδήλωση του Δήμου Κυθήρων σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος LEADER (CLLD)     στα νησιά της Αττικής. 
Η εκδήλωση έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου και ήταν η πρώτη από αντίστοιχες εκδηλώσεις που θα γίνουν και στους υπόλοιπους 7 νησιωτικούς Δήμους της Αττικής καθώς ο Δήμος κινητοποιήθηκε άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση πάνω στο ζήτημα. Στόχος είναι η δημιουργία Ομάδας Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια που θα διεκδικήσει πόρους για ιδιωτικά και δημόσια έργα από το πρόγραμμα LEADER, το πρόγραμμα της Αλιείας και το Κοινωνικό Ταμείο. Πρέπει να σημειωθεί ότι στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 η γεωγραφική ενότητα "Νήσοι Αττικής" συμπεριλαμβάνεται πλέον ολόκληρη ως επιλέξιμη περιοχή του προγράμματος μετά από ισχυρή πολιτική πίεση των οικείων τοπικών Αρχών και του Δήμου Κυθήρων. Ο Δήμος προσκάλεσε την Αναπτυξιακή Πάρνωναπροκειμένου να παράσχει την τεράστια τεχνογνωσία και εμπειρία που έχει στο χώρο, όχι μόνο λόγω γεωγραφικής εγγύτητας με την περιοχή παρέμβασης, αλλά και διότι η παρουσία ενός τέτοιου φορέα που μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί πολλά αντίστοιχα προγράμματα, προσδίδει θετικά οφέλη στην επιχειρούμενη προσπάθεια των νησιωτικών Δήμων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Αναπτυξιακή Πάρνωνα είναι η 3η σε απορροφητικότητα κονδυλίων LEADER πανελλαδικά, αφού κατόρθωσε να αυξήσει την αρχική της χρηματοδότηση από τα 6 εκατομμύρια, στα 11. 
Τα στελέχη της Αναπτυξιακής Πάρνωνα παρουσίασαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και στο τέλος ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, ενώ ακούστηκαν πολύ χρήσιμες επισημάνσεις και απόψεις από το παριστάμενο κοινό. Την εκδήλωση ξεκίνησε ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης με σχετική άκρως εμπεριστατωμένη ομιλία, ενώ ανάμεσα στις παρεμβάσεις που έγιναν πρέπει να σημειωθεί εκείνη του κ. Εμμανουήλ Τριφύλλη, Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Κυθήρων, που ως Διευθύνων Σύμβουλος της προηγούμενης Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου (ΑΝΚΥ) είχε διαχειριστεί με μεγάλη επιτυχία μαζί με τους τότε άξιους συνεργάτες της Εταιρείας τα αντίστοιχα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, χρηματοδοτώντας επενδύσεις 13 εκατομμυρίων Ευρώ στο νησί. 
Η Δημοτική Αρχή συνεργάζεται ήδη με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα προκειμένου να εξετάσει τις πιθανότητες αυτόνομης χρηματοδότησης και της υπάρχουσας Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου, η οποία ωστόσο μπορεί να υλοποιήσει μόνο μικρές δράσεις άϋλης φύσης (πολιτισμός, προβολή, κ.λπ.), καθώς δεν διαθέτει την επάρκεια και τα στοιχεία επιλεξιμότητας της προηγούμενης ΑΝΚΥ. 
Την προσεχή Δευτέρα θα γίνει ευρεία σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Νήσων για τον σχεδιασμό του προγράμματος στην οποία θα συμμετέχουν οι Δήμαρχοι των νησιωτικών Δήμων Αττικής και εκ μέρους του Δήμου μας ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης. 
Τέλος, το σχετικό υλικό για το πρόγραμμα (προτάσεις, απόψεις, ιδέες) θα πρέπει να αποστέλλεται στη Γραμματεία Δημάρχου Κυθήρων (υπεύθυνη κα. Τζένη Αλεζιδου) μέχρι 15 Μαρτίου, προκειμένου να ακολουθήσει αξιολόγηση των προτάσεων και αποτύπωση των αξόνων πάνω στους οποίους θα σχεδιαστούν οι προτεινόμενες δράσεις.

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου