Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ - ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ 28/2

Για άλλη μία φορά το θέμα της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας απασχολεί Κυθήριους και Αντικυθήριους - δικαίως, αφού πολλά εξαρτώνται από τον μελλοντικό ρόλο της επιτροπής και από τη σύνθεσή της. 
Όσον αφορά στην τρέχουσα διαμάχη σχετικά με τον ρόλο και τις προθέσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής, θυμίζω για την (πολύ πρόσφατη) ιστορία ότι στις 15 Δεκεμβρίου 2012, οι τότε δημοτικοί άρχοντες εξαναγκάσθηκαν σε Δημόσια Διαβούλευση στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο, μετά από την κατάθεση σχετικής αίτησης την οποία υπέγραψαν 196 δημότες και εφτά δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων. Οι 202 αιτούντες πολίτες ζητούσαν αφενός «ανοιχτή συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Επιτροπής», κάτι που η πλειοψηφία του κ. Κουκούλη πεισματωδώς αγωνίσθηκε να αποτρέψει, και αφετέρου την αναστολή «κάθε πρότασης ή απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που άπτεται του θέματος εφόσον δεν έχει διεξαχθεί η αιτηθείσα συγκέντρωση» - εννοώντας εν προκειμένω τις προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος στο Υπουργείο Εσωτερικών τον Νοέμβριο 2012, προτάσεις που συνέγραψαν δήμαρχος και αντιδήμαρχος χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και εν αγνοία της Επιτροπής Εγχωρίου, αλλά και όλων όσων είχα διατελέσει πρόεδροί της. Κύριο μέλημα των διαμαρτυρόμενων κατά της απόφασης του Δήμου ήταν αφενός η προσπάθεια συρρίκνωσης του εκλεκτορικού σώματος, και αφετέρου η πρόδηλη επιθυμία απολύτου υποταγής της Εγχωρίου στην εκάστοτε πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.
Η ύπαρξη και απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας αποτελούν μοναδικό εργαλείο τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας του Κυθήρων και Αντικυθήρων όσο και για την προστασία του φυσικού τοπίου και του κοινωνικού ιστού των νησιών από την αχαλίνωτη ασυδοσία ορισμένων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι φανατικότεροι και ποιό αδιάλλακτοι πολέμιοι της Εγχωρίου ήσαν και παραμένουν όσοι προστατεύουν, κρυφά ή φανερά, ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα. Η λυσσαλέα τους αντίδραση αποτελεί την καλύτερη επισφράγιση της αξίας του παρελθόντος έργου και της μελλοντικής αναγκαιότητας του θεσμού της Εγχωρίου Περιουσίας.


Γιάννης Σταθάτος
28 Φεβρουαρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου