Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΣΕ ΈΞΑΡΣΗ Η ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.
Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009,  έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:
α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,
β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,
γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα  στελέχη γρίπης [ Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β],  
δ) τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.  
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. (Εγκύκλιος του ΥΥ_2015: "Δωρεάν αντιικά φάρμακα"). 

Διαβάστε σχετικά παρακάτω πρόσφατα άρθρα που αφορούν τη νέα έξαρση της γρίπης, σχετικές πληροφορίες, συνεντεύξεις και τρόπους προφύλαξης:

ΕΘΝΟΣ: ΣΕ ΈΞΑΡΣΗ Η ΓΡΙΠΗ ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ ΕΔΩ

ΕΘΝΟΣ: ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΟΓΩ ΈΞΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΕΔΩ

CNN GREECE: ΣΕ ΈΞΑΡΣΗ Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΕΔΩ

PROTOTHEMA.GR: ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΈΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΔΩ

Δείτε τα διαφημιστικά video που δημιούργησε το ΚΕΕΛΠΝΟ για τους τρόπους προφύλαξης και αντιμετώπισης της εποχικής γρίπης καθώς και για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών:



Πηγή πληροφοριών - video: Keelpno.gr
Άρθρα - ρεπορτάζ: ethnos.gr, cnn.gr, protothema.gr
Επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου