Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016

ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟ ΑΥΤΙ

Αν έπρεπε να περιγράψεις τα Κύθηρα με έναν ήχο, ποιος ήχος θα ήταν αυτός; Μήπως το σφύριγμα του ανέμου στα στενά της Χώρας; Το κελάρυσμα του νερού στις πηγές του Αμίρ Αλί ή μήπως ο ρυθμός των κυκλικών χορών στα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου; Μια δίνη ήχων και θορύβων αδιαχώριστων κυριεύει τον νου: από ήχους ζώων, φωνές ανθρώπων, θόρυβο μηχανημάτων μέχρι τον ήχο των παλαιών αφηγήσεων για τις στοιχειωμένες φωνές των κούλουθρων και τον θόρυβο του ξενολαού.
Το δύσκολο εγχείρημα να αναδείξουν τα Κύθηρα και την ιστορία τους μέσα από τους ήχους του νησιού ανέλαβαν ήδη από τον προηγούμενο Δεκέμβρη, μια ομάδα μαθητών της πρώτης και δευτέρας λυκείου των Κυθήρων, υπό την καθοδήγηση του Διονύση Ανεμογιάννη, υπεύθυνου της πρωτοβουλίας The Sound of Kythera (Ο Ήχος των Κυθήρων). Το The Sound of Kythera είναι ένα πρόγραμμα πρωτότυπο, που χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά των Κυθήρων. Σε αυτό το πολυεπίπεδο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, οι μαθητές από το λύκειο των Κυθήρων, συνεργάζονται ειδικούς από τα πεδία της τεχνολογίας ήχου, των εικαστικών, της ανθρωπολογίας και του περιβάλλοντος, προκειμένου να καταγράψουν και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τους πιο χαρακτηριστικούς ήχους των Κυθήρων.
Στην διάρκεια των επόμενων μηνών οι περίπου δώδεκα μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα ηχογραφήσουν ήχους από τις περισσότερες περιοχές των Κυθήρων, θα πάρουν συνεντεύξεις από κατοίκους και θα καταγράψουν τις ιστορίες τους, ενώ θα έχουν βασικό ρόλο στην επεξεργασία των ήχων προκειμένου να τους τοποθετήσουν, εν τέλει, σε μια εφαρμογή ηχο-χάρτη για κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές. Η καινοτόμα αυτή εφαρμογή, θα επιτρέπει σε ντόπιους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, να περιηγούνται στα Κύθηρα, με βασικό οδηγό τους τις ιστορίες και τους ήχους του νησιού.
Αυτή την στιγμή, το πρόγραμμα βρίσκεται σε μία φάση όπου η θεωρητική εκπαίδευση των μαθητών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι ίδιοι ξεκινούν τις ηχογραφήσεις και τις συνεντεύξεις με κατοίκους. Ειδικά για αυτή την εβδομάδα, οι μαθητές έχουν την τύχη να συνεργάζονται με δύο εξαιρετικούς επαγγελματίες στον χώρο της μουσικής τεχνολογίας, τον Tim Ward και τον Μανώλη Μανουσάκη από την καλλιτεχνική ομάδα Medea Electronique. Μαζί ξεκινούν εκδρομές ηχογράφησης σε όλο το νησί, ενώ έχουν στόχο να φτάσουν μέχρι τις ακτές των Αντικυθήρων, όπου ευελπιστούν να καταγράψουν τα μοναδικά ηχο-τοπία αυτού του απομακρυσμένου προορισμού καθώς και να επισκεφθούν τον σταθμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας.


Το πρόγραμμα The Sound of Kythera, αναμένεται να ολοκληρώσει την πρώτη φάση λειτουργίας του τον Μάιο του 2016, με την επίσημη κυκλοφορία της εφαρμογής του ηχο-χάρτη των Κυθήρων και την εγκατάσταση της εφαρμογής στον Κρατικό Αερολιμένα του νησιού. Το The Sound of Kythera είναι μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΣτART. ToΣτART είναι ένα πρόγραμμα της Robert Bosch Stiftung (Ίδρυμα Robert Bosch) που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Bundesvereinigung SoziokulturellerZentren e.V. (Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου