Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10.7.2018

Με τον πρώην Επίτροπο της Ελλάδος στην ΕΕ, Υπουργό και Βουλευτή κ. Ιωάννη Παλαιοκρασσά συναντήθηκε τη Δευτέρα 9/7 στην Αθήνα ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης. Ο κ. Παλαιοκρασσάς δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια ως πρόεδρος του Δ.Σ. του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Λίλιαν Βουδούρη" και ως μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που έχει να επιδείξει μεγάλο έργο στους τομείς αυτούς.
Κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αποτύπωση πρότασης εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για την εκπόνηση μιας συνολικής μελέτης φέρουσας τουριστικής ικανότητας των Κυθήρων, στα αντίστοιχα πρότυπα ανάλογων μελετών που έχουν εκπονηθεί για άλλα ελληνικά νησιά (Σίφνος, Αμοργός, Σαντορίνη, Λειψοί κ.λπ.).
Η μελέτη αυτή, εκτός από το γεγονός ότι ουσιαστικά επιβάλλεται πλέον στο σύγχρονο διεθνές τουριστικό μάρκετινγκ (σχετικές επισημάνσεις έχει κάνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού αλλά και το ΣτΕ σε εθνικό επίπεδο), προσφέρει ουσιαστικό έργο αφού συσχετίζει την τουριστική ανάπτυξη με την πραγματική δυνατότητα των υποδομών ενός νησιού να δεχθεί συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών. Κάθε άναρχη προσπάθεια διεύρυνσης της σεζόν που δεν λαμβάνει υπόψη της την φέρουσα ικανότητα των υποδομών του νησιού (δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίας, υπηρεσίες, εισαγόμενες πρώτες ύλες και προϊόντα κ.λπ.), θα είναι πάντα ατελής και μελλοντικά οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον με αποτέλεσμα τελικά να βλάπτει τον τουρισμό αντί να τον αναπτύσσει.
Επιπλέον συζητήθηκαν οι πολιτικές της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος στον τομέα της ανακύκλωσης και θα υπάρξει σχετική συνεργασία που θα εξειδικευθεί στους επόμενους μήνες.
Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου