Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ - ΠΩΣ ΒΟΗΘΑΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΙΣ CARETTA CARETTA

Εκτιμούμε πως η για 3 χρόνια δράση μας για την προστασία της caretta caretta, έχει καλλιεργήσει σε μεγάλο βαθμό την ευαισθησία της τοπικής κοινωνίας.
Αυτό εκφράζεται με διάφορους τρόπους, όπως χθες βράδυ που λάβαμε πλήθος τηλεφωνημάτων για την χελώνα που βγήκε να γεννήσει δίπλα από το μνημείο του Βατικιώτη θαλασσινού.
Ευχαριστούμε κάθε πολίτη που με οποιοδήποτε τρόπο έχει ενδιαφερθεί.
Βέβαια με τόσο πλήθος, τόσο θόρυβο, τόσα φώτα και τόσα φλάς που άστραφταν, ήταν εντελώς αδύνατο η χελώνα να γεννήσει, αφού χρειαζόταν ησυχία.
Οι χελώνες έχουν την ιδιαιτερότητα να ελέγχουν την διαδικασία της ωοτοκίας και να την αναστέλλουν αν η παραλία δεν είναι κατάλληλη, ή αν κάτι τις ανησυχήσει και τις τρομάξει.
Σε άλλες περιπτώσεις διαπιστώνουμε πιθανές φωλιές να οριοθετούνται από άτομα που δεν είναι εθελοντές μας και χωρίς να μας ειδοποιούν για την πιθανή φωλιά.
Παρά τις καλές προθέσεις των κινήσεων αυτών, εντούτοις τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αρνητικά και να προκληθούν βλάβες στις φωλιές και τους αυγοθαλάμους.
Οι απλοί πολίτες δεν μπορούν να διαβάσουν τη φωλιά και ενδεχομένως ένα καλάμι που θα καρφωθεί σε λάθος σημείο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον αυγοθάλαμο και τα αυγά.
ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΔΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΣΚΑΛΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΛΙΑ.
Οι caretta caretta, οι φωλιές τους, τα αυγά τους και οι νεοσσοί, είναι είδη προστατευόμενα από την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ. ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΦΩΛΙΩΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΛΩΝ
Δεν ξεχνάμε πως οι caretta caretta είναι άγρια ζώα, έτσι πρέπει να παραμείνουν και δεν πρέπει να τις μετατρέψουμε σε κατοικίδια.
Παρεμβαίνουν μόνο τα κατάλληλα άτομα όταν πρέπει και μέχρι του σημείου που πρέπει.
Σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνονται ίχνη εξόδου χελώνας και πιθανής φωλιάς, ή για οποιοδήποτε σχετικό θέμα, παρακαλούμε να μας ενημερώνετε στα τηλέφωνα 6977887292, 6948525841 και 2734029039, η ενημερώνετε το αρμόδιο Λιμεναρχείο με το οποίο είμαστε σε επικοινωνία.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Πηγή: Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή
(facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου