Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

156η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ


Ο εορτασμός της 156ης Επετείου της Ενώσεως των Επτανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα είναι ιδιαίτερος. Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του covid19 δεν μπορούμε να εορτάσουμε πανηγυρικά με όλες τις καθιερωμένες εκδηλώσεις. Εορτάζουμε, όμως, συμβολικά και ελπίζουμε και ευχόμαστε να διέλθουμε γρήγορα από αυτή την κρίση, ώστε από το 2021 και μετά να μπορούμε να τιμήσουμε τους πρωτεργάτες της Ένωσης των Επτανήσων όπως πραγματικά τους αξίζει.
Αναλογιζόμαστε σήμερα τους μεγάλους, πολυετείς και επίπονους αγώνες των Επτανησίων Ριζοσπαστών για την πολυπόθητη Ένωση με την Ελλάδα. Φέρνουμε στο νου μας τον Ιακωβάτο, το Μομφεράτο, το Δομενεγίνη, τον Πυλαρινό που εξορίστηκαν επί 6 σχεδόν χρόνια στα Αντικύθηρα. Αλλά και τους Κυθήριους πρωτεργάτες της Ένωσης, τον Γεώργιο Μόρμορη, τον Κοσμά Πανάρετο και τον Γεώργιο Αρώνη – Παναγιωτόπουλο.
Η Επτάνησος είχε ανέκαθεν τις ιδιαιτερότητές της, ορισμένες από τις οποίες υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες για την επιδίωξη της Ένωσης με την Ελλάδα. Η διαρκής επαφή των Ιονίων Νήσων με την Ευρώπη, δημιούργησε στα Επτάνησα ένα πνευματικό και πολιτιστικό υπόβαθρο που αδυνατούσε να εξελιχθεί υπό το σκληρό καθεστώς του Βρετανικού Ιμπεριαλισμού. Αυτή η πνευματική ιδιαιτερότητα των Επτανήσων ήταν ένας από τους καταλυτικότερους παράγοντες για την Ένωση με την Ελλάδα. Οι Επτανήσιοι λόγιοι δεν δίστασαν να πολεμήσουν με την πένα τους και να στιγματίσουν τις καθεστωτικές πρακτικές και αντιλήψεις των Άγγλων και το πλήρωσαν πολύ ακριβά: φυλακίσεις, στερήσεις και εξορίες.
Όμως, το δέντρο της ελευθερίας είχε στέρεες ρίζες και ήταν καλά ποτισμένο. Το ποτάμι της Ένωσης δεν γύριζε πίσω. Η ισχυρή θέληση του λαού των Επτανήσων βρισκόταν πάνω από πολιτικές ή διπλωματικές επιδιώξεις και μπορούσε ακόμα και να τις καθορίσει. Και έτσι η Ένωση έγινε πράξη στις 23 Σεπτεμβρίου του 1863 με ψήφισμα της Ιονίου Βουλής και σε εφαρμογή του από το 1863 Πρωτοκόλλου του Λονδίνου που επικύρωσε την εκλογή του πρίγκηπα της Δανίας Γεωργίου ως νέου συνταγματικού Βασιλέα των Ελλήνων υπό τον όρο της εδαφικής επέκτασης της Ελλάδος προς τα Ιόνια Νησιά. Οι στιγμές ήταν ιστορικές.
Ο Κυθήριος Ριζοσπάστης Γεώργιος Μόρμορης έσπευσε να αναγγείλει την Ένωση στα Κύθηρα. Λέγεται ότι εισήλθε στο σπίτι του έφιππος αναφωνώντας τον ψαλμικό στίχο «ὁ λαός ὁ πορευόμενος ἐν σκότει εἶδε φῶς μέγα». Ας εμπνεόμαστε και εμείς από αυτόν τον στίχο έχοντας στο μυαλό μας ότι πάντα το φως θα νικάει το σκοτάδι.
Ζήτω το Έθνος!
Ζήτω η Ένωση των Επτανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα!
Ζήτωσαν οι Επτανήσιοι Ριζοσπάστες!

Πηγή: Δήμος Κυθήρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου