Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΙΣ ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΤΗΣ ''ΠΙΑΤΣΑΣ'' ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων η διακήρυξη μίσθωσης για την τοποθέτηση καντίνας και ομπρελών στην παραλία «Πιάτσα» Παλαιοπόλεως για το έτος 2020 που θα γίνει στις 29 Μαΐου (ο λόγος της μονοετούς μισθώσεως είναι ότι την άνοιξη του 2021 θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός για όλες τις παραλίες του νησιού συνολικά). Όπως είναι γνωστό, το 2017, μετά από καταγγελίες ιδιωτών προς την Αρχαιολογία, απαγορεύθηκε η μίσθωση των παραλιών της Παλαιοπόλεως, παρά το γεγονός ότι αυτή γινόταν επί πολλά χρόνια.
Η υπόθεση έφτασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) το οποίο έδωσε τελικά θετική γνωμοδότηση δυνάμει της οποίας εκδόθηκε η 5838/16-12-2019 απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας. Λίνας Μενδώνη με βάση την οποία εγκρίθηκε η τοποθέτηση καντίνας και ομπρελών-ξαπλωστρών στην Πιάτσα Παλαιοπόλεως. Για την λήψη της συγκεκριμένης απόφασης από το αρμόδιο Υπουργείο, προηγήθηκε συστηματική και πολύμηνη δουλειά του Δήμου και προσωπικά δική μου, υποβλήθηκε τεκμηριωμένη Ιεραρχική Προσφυγή καθώς και σειρά σχετικών αιτημάτων του Προέδρου της Κοινότητας Μητάτων, των Συλλόγων, των κατοίκων και των επαγγελματιών του Αβλέμωνα, για τους οποίους η μίσθωση της παραλίας Παλαιοπόλεως είναι ζωτικής σημασίας.
Μόνο έκπληξη (μάλλον απορία), συνεπώς, μου προκαλεί η σημερινή δημόσια τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Παναγόπουλου σχετικά με το θέμα. Η προκήρυξη της μίσθωσης προφανώς εξυπηρετεί έναν ουσιώδη σκοπό (και όχι σκοπιμότητα): την ανάπτυξη της περιοχής και την ενίσχυση του τοπικού εισοδήματος όπως ακριβώς αξιώνει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας του Αβλέμωνα. Είναι, δε, τουλάχιστον οξύμωρο για μεν το θέμα του Camping ο κ. Παναγόπουλος να υποστηρίζει σθεναρά ότι για το 2020 δεν θα πρέπει να κλείσει, αλλά για την μίσθωση της παραλίας Παλαιοπόλεως να αναφέρει ότι αυτή ουσιαστικά δεν χρειάζεται να μισθωθεί φέτος επειδή «το τουριστικό περιβάλλον του 2020 είναι αβέβαιο και πρωτόγνωρο»!!! Δηλαδή το Camping να λειτουργήσει σε ένα «αβέβαιο και πρωτόγνωρο περιβάλλον» αλλά η συγκεκριμένη παραλία όχι; Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Ειλικρινά καμία απολύτως λογική και συνέπεια.
Γενικά, σε «λόγια καφενείου» εμείς δεν απαντάμε. Εκείνο, όμως, που θα πρέπει να γνωρίζει ο οποιοσδήποτε είναι ότι οι διακηρύξεις μισθώσεων των παραλιών είναι ΔΗΜΟΣΙΕΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ και έχει δικαίωμα να συμμετάσχει σε αυτές ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις. Η προώθηση συγγενών και οικείων είναι κάτι που ίσως να συνέβαινε σε άλλα καθεστώτα, πάντως ΟΧΙ σε διαδικασίες που διενεργούνται δημόσια μέσω Διαύγειας και ελέγχονται ουσιωδώς από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση! Επιπλέον, εάν κάποιος συγγενής υπαλλήλου του Δήμου ή αιρετού ή ο,τιδήποτε επιθυμεί να συμμετάσχει, μπορεί ο κ. Παναγόπουλος να μας πει σε ΠΟΙΟ ακριβώς Νόμο αυτό απαγορεύεται ή είναι μεμπτό; Εάν θέλει να μισθώσει την παραλία ένας δικός του οικείος θα πρέπει να αποκλειστεί; Δηλαδή οι συγγενείς των υπαλλήλων του Δήμου δεν επιτρέπεται να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα; Η δημοπρασία είναι ανοιχτή, υπάρχει επιτροπή διεξαγωγής της και γίνεται με βάση τις προβλέψεις του Νόμου και ότι τα "λόγια του καφενείου".
Η διοίκηση της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας, που χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης μου, διαφυλάσσοντας πλήρως τα δικαιώματα και συμφέροντα της Επιτροπής και κατ΄ επέκτασιν του Δήμου, απέκλεισε από τη συμμετοχή στις δημοπρασίες των παραλιών (και ορθώς) όσους έχουν οφειλές προηγούμενων συμβάσεων προς την Επιτροπή από τη χρήση παραλιών (εγγυητές ή μισθωτές) καθώς και συγγενείς τους έως β΄ βαθμού, διότι είναι γνωστά τα «τερτίπια» του παρελθόντος και δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στην Εγχώριο Περιουσία που προχωρά στη μίσθωση της Πιάτσας Παλαιοπόλεως, επαναφέροντας την κανονικότητα σε μια περιοχή υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος που υπέφερε πολύ τα τελευταία χρόνια λόγω της απουσίας οργανωμένων υπηρεσιών προς τους λουόμενους!






Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου