Τρίτη 5 Μαΐου 2020

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΜΕΙΖΟΝΑ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ 5/5

Με αφορμή την τελευταία ανάρτηση της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας σχετικά με τα νομικά πρόσωπα του Δήμου, ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης δήλωσε τα ακόλουθα:
"Το γεγονός ότι το ΥΠΕΣ εξέδωσε και δημοσίευσε στις 30.04.2020 την υπ’ αρ.99 εγκύκλιό του, με τίτλο «Περαιτέρω διευκρινίσεις επί θεμάτων αναφορικά με τη διοίκηση και λειτουργία των Νομικών Προσώπων των Ο.Τ.Α.», προκειμένου να παράσχει οδηγίες προς του Δήμους της Χώρας σε συνέχεια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, των «πλείστων σχετικών ερωτημάτων» των οποίων κατέστη αποδέκτης, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι ο Δήμος Κυθήρων δεν είναι ο μόνος Δήμος που αντιμετωπίζει ζητήματα στη συγκρότηση και λειτουργία των νομικών του προσώπων, εξαιτίας της εφαρμογής των νέων διατάξεων και, αφετέρου ότι τα πράγματα στην πράξη δεν είναι τόσο «απλά» όπως τα εκλαμβάνει η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας.
Η διοίκηση του Δήμου και η στελέχωση των νομικών του προσώπων δεν εξαντλούνται σε απαρίθμηση άρθρων νόμων από διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο γιατί αν τα θέματα ήταν τόσο απλά, ούτε δικηγόροι θα απαιτούνταν στους Δήμους, ούτε ερμηνευτικές εγκύκλιου, ούτε νομολογία κ.λπ. Αν η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας σκόπευε να διοικήσει το Δήμο μέσα από την αναζήτηση νόμων στο google, τότε αντιλαμβανόμαστε όλοι την εικόνα που θα παρουσίαζε σήμερα ο Δήμος μας. Εξάλλου, ο δικός μας Δήμος έχει πληρώσει πανάκριβα στο πρόσφατο παρελθόν την εμμονή ορισμένων στο να πράττουν αυτοβούλως και να μη δέχονται ότι για τέτοια ζητήματα απαιτείται η γνώση ειδικών, κυρίως νομικών. Η μη στελέχωση των νέων διοικήσεων των νομικών προσώπων του Δήμου μέχρι σήμερα, δεν οφείλεται ούτε σε παράλειψη της Δημοτικής Αρχής, ούτε σε άγνοια, ούτε σε σκόπιμη καθυστέρηση, αλλά σε σοβαρά νομικά κενά που ανέκυψαν ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 λόγω των διαρκών αλλαγών στη νομοθεσία και εξαιτίας των οποίων πολλοί Δήμοι υπέβαλαν ερωτήματα στο ΥΠΕΣ, που ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί στο σύνολό τους. Συνεπώς, οι σημερινές διοικήσεις λειτουργούν νομιμότατα όπως προβλέπεται στο Νόμο, μέχρι να αντικατασταθούν από τις νέες, όποτε αυτό γίνει, δηλαδή όταν το ΥΠΕΣ διευκρινίσει πλήρως τα ανακύψαντα νομοτεχνικά κενά.
Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι άλλο πράγμα είναι η «κατάθεση προτάσεων» και η «προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο» και άλλο η ανεπέρειστη κριτική".

Πηγή: Δήμος Κυθήρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου