Τρίτη 8 Μαΐου 2018

ΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ''ΣΕΜΠΡΕΒΙΒΑ ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ - Η ΜΝΗΜΗ ΠΑΝΤΑ ΖΕΙ'' - ΣΑΒΒΑΤΟ 12/5

Mία ξεχωριστή παραστάση δημιούργησαν και θα μας παρουσιάσουν τα παιδιά του 1ου Γυμνασίου Αργυρούπολης, το Σάββατο 12 Μαϊου, με τιτλο: Σεμπρεβίβα το λουλούδι των Κυθήρων ''Η Μνήμη πάντα ζεί'', στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Κυθήρων.
Πρόκειται για μια δραματοποίηση αρχειακών πηγών από την περίοδο της Ενετοκρατίας στα Κύθηρα. Η παράσταση εκτός από τα Κύθηρα θα παρουσιαστεί και στην Αργυρούπολη στις 30/5.

Λίγες πλροφορίες για το πολιτιστικό πρόγραμμα του 1ου Γυμνασίου Αγρυρούπολης και την παράσταση:
Η φιλοσοφία του προγράμματος μας είναι να συνδυαστεί η μεθοδολογία της θεατρικής αγωγής με την επιστημονική έρευνα ώστε οι μαθητές μας:
- Να γνωρίσουν μια ταραγμένη ιστορικά περίοδο του Ελληνισμού, δηλαδή την Ενετική κατοχή και την μεταβατική περίοδο μέχρι την Αγγλοκρατία.
- Να γνωρίσουν ένα από τα ομορφότερα νησιά των Επτανήσων... τα Κύθηρα
- Να γνωρίσουν τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει, πανελλαδικά, η υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και τα τοπικά της παραρτήματα.
- Να εξοικειωθούν με την έρευνα επιστημονικών τεκμηρίων.
- Να αντιληφθούν τις επιρροές και την συνέχεια της Ελληνικής γλώσσας.
- Να διαπιστώσουν στοιχεία από τις επιστήμες της Χημείας (συντήρηση εγγράφων), Γεωγραφίας (ημερολόγιο πλοίου), Διοικητικής και Διπλωματικής Ιστορίας (έγγραφο Μπέη), Κοινωνιολογίας (παιδική θνησιμότητα), Εξωτερικών σχέσεων (Απόδημος Ελληνισμός).
- Να εργαστούν και να βελτιώσουν τις ικανότητες τους σε ένα ομαδοσυνεργατικό πλαίσιο δημιουργικότητας και αλληλοϋποστήριξης.
Η μεθοδολογία μας Σεβόμενοι τα πολύτιμα ιστορικά τεκμήρια που φυλάσσονται στα Αρχεία του Κράτους η ομάδα μας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ιδιωματική γλώσσα της εποχής του 18ου και 19ου αι. Ακολουθήθηκε, όπου ήταν δραματουργικά δυνατό, η πραγματική μεταγραφή των πηγών μεταξύ των οποίων: ληξιαρχικά και ενοριακά βιβλία του 1700μ.Χ., διπλωματικό έγγραφο του 1797μ.Χ., ημερολόγιο πλοίου του 1841 μ.Χ. Τα κείμενα αυτά σας τα παρουσιάζουμε με τις μικροφωτογραφίες τους παρακάτω, μετά από έγκριση της Εφορίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, την οποία ευχαριστούμε θερμά. Οι μαθητές δούλεψαν δημιουργικά πάνω στις μεταγγραφές αυτών των κειμένων/ ιστορικών πηγών.
Για να ενοποιηθεί δραματουργικά η ιστορία μας, χρησιμοποιήσαμε, το εύρημα μιας επισκέπτριας καθηγήτριας στην υπηρεσία των Αρχείων. Έτσι έχουμε την αφορμή, να εξηγήσουμε τις δράσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι σημαντικότατοι αυτοί θεσμοί στις κοινωνίες του σήμερα. Όπου η αφήγησή μας χρησιμοποιεί την σύγχρονη ελληνική διάλεκτο, αυτό περιέχει και στοιχεία μυθοπλασίας, ενταγμένα ωστόσο ελπίζουμε, στο ιστορικό υπόβαθρο που κάθε φορά εξετάζεται. Η ομάδα των μαθητών έχει κατασκευάσει όλα τα σκηνικά και έχει φροντίσει για τα κοστούμια, το μακιγιάζ και την καλλιτεχνική επιμέλεια των βίντεο, της αφίσας και του προγράμματος που κρατάτε στα χέρια σας.
H υπόθεση του έργου Στο Τοπικό Αρχείο Κυθήρων, μια επισκέπτρια καθηγήτρια, η Τερέζα, από την Αθήνα, έρχεται, ένα ταξίδι αστραπή, για να μάθει πληροφορίες για τα αρχεία προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές της.
Εκεί την υποδέχονται οι υπάλληλοι του αρχείου, η Καρολίνα, η Ρενάτα, η Ελένη και η πολύτιμη βοηθός και μέντοράς τους, η κα Ελένη. Δείχνουν στην Τερέζα πως γίνεται η συντήρηση του χαρτιού και των εγγράφων και στη συνέχεια μέσα από επιλεγμένες πηγές ξεδιπλώνονται οι ιστορίες.
1η ιστορία Η εξαιρετικά υψηλή παιδική και βρεφική θνησιμότητα του 18ου αι.
2η ιστορία Το διπλωματικό κείμενο εξαπάτησης που έστειλε ο Μπέης της Μονεμβασιάς το 1798, καθησυχάζοντας τους Κυθήριους, ενώ ήδη είχε προετοιμαστεί η στρατιωτική απόβαση στο νησί, ένα μήνα αργότερα.
3η ιστορία Η οικονομική γεωγραφία της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από το ημερολόγιο ενός εμπορικού πλοίου των Κυθήρων, που τελικά ναυαγεί στις ακτές του Πηλίου το 1841.
4η ιστορία Η αναζήτηση του γενεαλογικού δέντρου μιας ηλικιωμένης Ελληνοαυστραλέζας, της Ελίζαμπεθ Σάμιος, Κυθήριας 3ης γενιάς, στο νησί των προγόνων της. Οι κυρίες του αρχείου βοηθούν την Τερέζα στην κατανόηση της λειτουργίας των Αρχείων και στην μελέτη των ιστορικών πηγών και τεκμηρίων.
Όμως δεν είναι οι μόνες… Μέσα από τα σκονισμένα έγγραφα αιώνων ξεπροβάλλουν από τις σκιές και κάποιοι απρόσμενοι βοηθοί.

Κείμενο - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Πληροφρίες - Δελτίο Τύπου Προγράμματος: Δήμητρα Τάκη
Πηγή: Γιάννης Βάρδας - Δήμητρα Τάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου