Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

ΣΤΙΣ 30 ΜΑΪΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΦΑΡΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ!


Τελετή εγκαινίων του διατηρητέου φάρου της Μονεμβασιάς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στερέωσης και αποκατάστασής του, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Μαΐου και ώρα 12:00 μμ, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού του Υπουργείου Άμυνας και την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, καθιστώντας τον ξανά λειτουργικό. Από την Υπηρεσία Φάρων τοποθετήθηκε νέος φαροφύλακας με στόχο τη συστηματική υποστήριξη της επιχειρησιακής του λειτουργίας και της συντήρησής του. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί προτεραιότητα η αποκατάσταση μνημείων που συνδέονται με τη ναυτική ιστορία και ναυτική παράδοση του τόπου, ενός τόπου που βρέχεται από θάλασσα και οριοθετείται από αυτήν, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στη διάσωση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πελοποννήσου.
Ο φάρος της Μονεμβασιάς κατασκευάστηκε το 1896. Είναι εγκατεστημένος στο κάστρο της Μονεμβασιάς, στο άκρο Μίνωα έξω από τα τείχη. Το ύψος του πύργου του είναι 7 μέτρα και το εστιακό του ύψος, 17 μέτρα. Μέχρι την αποκατάσταση του, το φαρικό συγκρότημα παρουσίαζε εκτεταμένες φθορές λόγω των δύσκολων περιβαλλοντικών συνθηκών. Σε έναν από τους βοηθητικούς χώρους, δημιουργήθηκε και λειτουργεί καθημερινά μικρό εκθετήριο με θέμα το Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο και τον φάρο της Μονεμβασιάς.
Το πρόγραμμα της τελετής θα περιλαμβάνει αγιασμό, ομιλία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχου Νικολάου Τσούνη και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, καθώς και επίσκεψη στο «Μουσείο».

Πηγή: lakonikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου