Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η 154η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (2018)

Η ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ γιόρτασε με λαμπρότητα την 154η Επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα στο ολοήμερο εκδηλώσεών της την Κυριακή 20 Μαΐου 2018.
Το πρωί στις 11:30 τελέσθηκε Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Μητρόπολης Αθηνών. Τη Δοξολογία τέλεσε εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ.Αντώνιος, Γενικός Διευθυντής της ΕΚΥΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Στη  συνέχεια σχηματίστηκε πομπή που συνοδεύτηκε  από  τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων  και  από σημαιοφόρους και παραστάτες με παραδοσιακές στολές από τα Επτά Νησιά μας  εκπροσωπώντας όλα τα Νησιά του Ιονίου Πελάγους με κατεύθυνση στο Σύνταγμα για να γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη. Την πομπή ακολούθησε πλήθος κόσμου από τα Νησιά μας, την Αττική  και άλλες περιοχές της πατρίδας μας.
Στεφάνι  κατέθεσαν:
Α) Εκ μέρους της  Προεδρίας  της  Δημοκρατίας ο Αντιπλοίαρχος κ.Νικόλαος Πατσάκης - Υπασπιστής Α΄του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου.
Β) Ο Πρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας κ. Ιωάννης Παργινός εκ μέρους του Δ. Σ. και των Πολιτιστικών Σωματείων όλων των Νησιών μας.
Γ) Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής η κ.Αγγελική Λεβέντη, εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 7.00΄μ.μ.  στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η μεγάλη Εκδήλωση για την 154η Επέτειο της Ένωσης Επτανήσου με την Ελλάδα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Μπαλάφας, η  Βουλευτής  κ. Αννέτα  Καββαδία, εκ  μέρους του Βουλευτή κ. Στέφανου Γκίκα ο κ. Θωμάς  Σούλος. Παρευρέθηκαν επίσης και τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο, Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι και Μέλη Δ.Σ. από Πολιτιστικούς Συλλόγους και Σωματεία των Νησιών μας.
Μετά το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων και το Χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας κ. Ιωάννη Παργινό ακολούθησε  ο Πανηγυρικός της Ημέρας με θέμα:  «Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» από τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Φιλοσοφικής κ. Γεράσιμο Ζώρα.
Στη συνέχεια  το Πρόγραμμα πλαισιώθηκε  με Καλλιτεχνικά Συγκροτήματα από όλα τα Νησιά μας. Την παρουσίαση του Προγράμματος επιμελήθηκε η κ. Πόπη Σωτηροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία έκανε και μια μικρή ιστορική αναδρομή κάθε Καλλιτεχνικού Συγκροτήματος που πλαισίωνε την εκδήλωση.
Τα Καλλιτεχνικά  Συγκροτήματα  που συμμετείχαν και πλαισίωναν  στο Πρόγραμμα ήταν Επτά στο Σύνολό τους (όσα και τα Επτάνησα)  και το καθένα εκπροσωπούσε κάθε  Νησί  ως εξής:
1) ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Η Μικτή Χορωδία και Μαντολινάτα του Συλλόγου Φαρακλάδων «ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλονιάς με Μαέστρο τη Χριστίνα Ρόκκου που παρουσίασε  τραγούδια της Κεφαλονιάς  και  Μίκη Θεοδωράκη, συνοδευόμενη από τη Σταματία Σκαλενάκη στο πιάνο και τον Κώστα Πανταζάτο στο Μαντολίνο.
Κατά την παρουσίαση της ιστορικής αναδρομής  έγινε αναφορά στη Μικτή χορωδία Μαντολινάτα και το χορευτικό Τμήμα  του Συλλόγου (τα μέλη του κατάγονται από το χωριό Φαρακλάτα Κεφαλονιάς) τα οποία έχουν βραβευτεί και έχουν τύχει διακρίσεων από την ίδρυση του Συλλόγου  το 1975 έως σήμερα. Η Μικτή Χορωδία μαντολινάτα βραβεύτηκε από την ΕΡΤ το 1983 με μαέστρο το Διονύση Αποστολάτο. Με μαέστρο τον Παναγή Μπαρμπάντη είχε και τηλεοπτικές εμφανίσεις στην ΕΡΤ-1, όπως για παράδειγμα στην εκπομπή «ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ» της Δήμητρας Γκουντούνα στις 7/5/2001 και στην εκπομπή της Σεμίνας Διγενή στις 1/5/2004. Ο Σύλλογος έχει κυκλοφορήσει  επίσης CD και κασέτες με μαέστρο τον Παναγή Μπαρμπάντη ως το 2005. Από το 2006 έως σήμερα μαέστρος είναι η Χριστίνα Ρόκκου. Ο Σύλλογος  με τη Μικτή Χορωδία Μαντολινάτα έχει διοργανώσει συναυλίες σε πολλά θέατρα της Αθήνας, στο Βεάκειο Πειραιά, στο Κατράκειο της Νίκαιας, στη Λυρική Σκηνή, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Στάδιο Αργοστολίου, στο Θέατρο «ΚΕΦΑΛΟΣ», στο Σπήλαιο «Δρογκαράτη» Κεφαλονιάς  και σε πολλά θέατρα της Αθήνας και  της Επαρχίας.
2) ΛΕΥΚΑΔΑ: Χορωδία από την Ομοσπονδία Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων του Συλλόγου Λευκαδίων  Αττικής η «ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑ». Η χορωδία του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής η «ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑ» ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017. Στην εκδήλωση παρουσίασε ποιήματα Λευκαδιτών ποιητών (Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Βασίλη Σίδερη, Νίκου Βλάχου) σε Μουσική Διονύση Γράψα  και το «ΛΕΥΚΑΔΑ ΟΝΕΙΡΟ» σε στίχους και Μουσική Παναγιώτη Φίλιππα,  με  Μαέστρο  τη  Δώρα Μουρμούρη. Η χορωδία πλαισιώθηκε με την ορχήστρα του Παναγιώτη Φίλιππα που ο ίδιος ήταν στο Μαντολίνο, στην Κιθάρα/φυσαρμόνικα ο Χατζηδάκης Κων/νος, στο Ακορντεόν ο Αλιφραγκής Γιώργος, στο Κοντραμπάσο ο Δρίβας Γιώργος και Τσέλο η Μαυρέτα Φίλιππα και  ο Ορέστης Ζαφειρόπουλος.
3) ΙΘΑΚΗ: Χορευτικό Συγκρότημα από την Ένωση Απανταχού Ιθακησίων σε συνεργασία με το Χορευτικό Τμήμα της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά που ιδρύθηκε το 1973  από μια ομάδα νέων από τα Καμιναράτα επί προεδρίας Γεράσιμου Χαλικιά και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Ναυτική Εβδομάδα στο Πασαλιμάνι. Από τότε λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα και διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί  από όλη την Ελλάδα, καθώς και αστικοί χοροί. Δασκάλα  του συγκροτήματος είναι η Ευαγγελία Κοκκίνη. Η Ένωση των Απανταχού Ιθακησίων ιδρύθηκε το 1925 και έως σήμερα έχει να επιδείξει πάνω από ενενήντα χρόνια φιλανθρωπικού έργου και αδιαλείπτου παρουσίας στο Πολιτιστικό γίγνεσθαι των Επτανήσων.
4) ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Το Χορευτικό Συγκρότημα της Ένωσης Ζακυνθίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ» χόρεψε παραδοσιακούς  Ζακυνθινούς χορούς  κλείνοντας με το «Λεβαντίνικο» χορό της ορεινής Ζακύνθου. Δάσκαλοι χορού ο Γιάννης Ρουσιάνος και η Γεωργία  Ράπτη, με τον Δημήτρη Λάγιο στο Μαντολίνο, και στις  Κιθάρες  τον Κώστα  Καρδιανό, τον Διονύση Ξένο, τον Γ. Κοντογιάννη. Η Ζάκυνθος παρουσίασε εικόνες από το ¨Φιόρο του Λεβάντε" και τα άλλα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Απήγγειλε επίσης η παρουσιάστρια εκ μέρους της Ζακύνθου αποσπάσματα από  ποιήματα του Ανδρέα Κάλβου και του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.
5) ΚΥΘΗΡΑ: Το Χορευτικό Συγκρότημα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών παρουσίασε χορούς των Κυθήρων με τη συνοδεία Λαϊκών Παραδοσιακών οργάνων με Δασκάλα χορού την Βασιλική Πετράκη, στο  Βιολί ο Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος και στο Λαούτο ο Παναγιώτης Στάθης. Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών έχει έδρα την Αθήνα. Ανάμεσα στους σκοπούς του ξεχωρίζει η εκμάθηση κυθηραϊκών χορών και διατηρεί χορευτικό τμήμα, το οποίο μεταφέρει  και  παρουσιάζει τα παραδοσιακά τραγούδια, τους χορούς και τις παραδοσιακές φορεσιές των Κυθήρων. Με μεγάλη επιτυχία έχει χορέψει σε πόλεις της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού και έχει συμμετέχει σε παραστάσεις στο θέατρο «Δώρα Στράτου» και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων, έχοντας καταφέρει να κερδίσει το θαυμασμό και το ενδιαφέρον του κόσμου.
6) ΠΑΞΟΙ: Το Χορευτικό Συγκρότημα του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου  «ΛΑΟΠΟΛΙΣ» που απαρτίζεται από Επτανήσιους με την ουσιαστική βοήθεια και συνεργασία της Καθηγήτριας κ. Ιωάννας Χρονοπούλου και την αμέριστη συμπαράσταση του Προέδρου της Ένωσης Απανταχού Παξινών «Άγιος Χαράλαμπος» κ.Ιωάννη Δήμα, παρουσίασε ένα σημαντικό μέρος της Μουσικοχορευτικής παράδοσης των Παξών με Δάσκαλο χορού τον  Ιωάννη Γαντζία.
7) ΚΕΡΚΥΡΑ: Η Χορωδία «ΦΑΙΑΚΩΝ ΩΔΗ» της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» με μαέστρο τον Ιωάννη Θεοδωρόπουλο παρουσίασε τραγούδια Παραδοσιακά της Κέρκυρας και του Διονύση Λαυράγκα.
Η χορωδία «Φαιάκων Ωδή» είναι δημιούργημα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής « Ιωάννης Καποδίστριας» είναι πολύ μικρή σε ηλικία... δεν έχει κλείσει ακόμα τα δύο της χρόνια... αλλά  έχει πολλά επιτεύγματα στο ενεργητικό της, με την παρουσία της σε κοινές εκδηλώσεις με αξιόλογες και διακεκριμένες φιλαρμονικές και μπάντες (όπως εκείνη της Ελληνικής Αεροπορίας που βραβεύτηκε σε διεθνές φεστιβάλ χορωδιών και φιλαρμονικών στη Μόσχα) και φυσικά τις καθόλα έξοχες χορωδίες της φετινής επετειακής εκδήλωσης για την Ένωση των Επτανήσων, της Κεφαλονιάς και της Λευκάδας!
Φυσικά, όλα τούτα έγιναν κατορθωτά με την αμέριστη και συνεχή αρωγή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής και  την καθοδήγηση του μαέστρου, Γιάννη Θεοδωρόπουλου,  με το αίσθημα της γερής παρέας που τον διακατέχει μαζί με τα μέλη της αφού  φτάνοντας στο τέλος του  επετειακού προγράμματος, το τελευταίο τραγούδι «ΛΑΛΟΥΝ Τ’ΑΗΔΟΝΙΑ» τραγούδησαν επί σκηνής το Δ.Σ. της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας και όσοι ήθελαν από τους θεατές!
Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία είναι υπερήφανη που όλα τα Νησιά μας από κοινού γιόρτασαν και τίμησαν την 154η Επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα και για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι κρατούν ζωντανή την Παράδοσή  μας και την Ιστορία μας!







Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                            Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ                                          ΑΝΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ - ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ


Πηγή: Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών
ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου