Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ 21 & 22.5.2018

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά και Νήσων, Ελένη Σταματάκη, επισκέφθηκε τo νησί των Κυθήρων τη Δευτέρα 21/5 και την Τρίτη 22/5.
Τη Δευτέρα συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο δήμος Κυθήρων, για την επέτειο της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα και κατέθεσε στεφάνι, εκπροσωπώντας το πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της συναντήθηκε με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κυθήρων κ. Δημήτρη Μοιρασγεντή, ο οποίος την ενημέρωσε ότι όλες οι οργανικές θέσεις γιατρών έχουν καλυφθεί, έχουν προσληφθεί ορθοπεδικός, παθολόγος και οδοντίατρος και στα τοπικά ιατρεία Χώρας, Καρβουνάδας και Αντικυθήρων υπηρετούν αγροτικοί γιατροί. Ενημέρωσε επίσης για την πρόοδο και τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στο νοσοκομείο, καθώς και για την εξέλιξη των προσπαθειών, ώστε να δημιουργηθούν τράπεζα αίματος και μονάδα τεχνητού νεφρού. Η βουλεύτρια εξέφρασε την ικανοποίηση της για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελείται στο νοσοκομείο, που αναγνωρίζεται από όλη την τοπική κοινωνία καθώς επίσης τη στήριξή της για την επίτευξη των στόχων που προαναφέρονται.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το πυροσβεστικό κλιμάκιο Κυθήρων και συζήτησε με τον προϊστάμενο του κλιμακίου, επιπυραγό κ. Λάζαρο Κωνσταντίνου και τους εργαζόμενους, τα θέματα πυροπροστασίας και πυρασφάλειας του νησιού. Διαπίστωσε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η δύναμη του κλιμακίου. Υπηρετούν εικοσιτέσσερις πυροσβέστες και έχουν εκπαιδευτεί επιπλέον εννέα εθελοντές πυροσβέστες. Από τη συζήτηση που είχε προέκυψε ότι υπάρχει ανάγκη αντικατάστασης των πυροσβεστικών οχημάτων και επιδιόρθωση ορισμένων. Κρίνεται επίσης αναγκαία η δημιουργία πυροφυλακίων, καθώς και προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού για την υλοποίηση του έργου τους.
Ακολούθως, συναντήθηκε με το Δήμαρχο Κυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη και με τον αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Κομηνό και τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου και αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Ζαντιώτη. Η βουλεύτρια ζήτησε να ενημερωθεί για τα προβλήματα του νησιού που αφορούν τις συγκοινωνίες, τη διαχείριση λυμάτων και απορριμμάτων, τη λειψυδρία, τις υποδομές των λιμανιών και του αεροδρομίου, τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που πλήγηκαν από την περσινή πυρκαγιά καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την επέκταση των αρχαιολογικών ζωνών στην περιοχή Παλαιόπολης - Αυλαίμωνα. Επίσης, ενημέρωσε το Δήμαρχο σχετικά με το Αναπτυξιακό Συνέδριο, που διοργανώνεται το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου στον Πειραιά και τον κάλεσε να συμμετέχει σε αυτό.
Ο Δήμαρχος ζήτησε τη στήριξή της βουλεύτριας στο αίτημα του Δήμου για νομοθετική παρέμβαση, ώστε αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα για τις νήσους Κύθηρα και Αντικύθηρα, καθώς επίσης ο παλιός αιγιαλός και η παλιά όχθη των νήσων Κύθηρα και Αντικύθηρα και οι πέριξ αυτών βραχονησίδες, να περιέλθουν στην «Εγχώριο Περιουσία Κυθήρων και Αντικυθήρων». Εξέφρασε εν συντομία τις θέσεις του για το νέο πλαίσιο λειτουργίας για την τοπική αυτοδιοίκηση με την ονομασία «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» και έδειξε ενδιαφέρον στην πρόταση για συμμετοχή του στο διάλογο για το Αναπτυξιακό Συνέδριο.
Μαζί με τους αντιδημάρχους, αφού εξέφρασαν τη θετική στάση του Δήμου στην ενίσχυση πρωτοβουλιών για την επίλυση των προβλημάτων, την ενημέρωσαν εκτενώς για τις εργασίες και τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο νησί γίνονται αυτή τη στιγμή σημαντικά έργα, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, όπως το έργο κατασκευής ΧΥΤΑ στην περιοχή του Λαχνού, ο οποίος θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των απορριμμάτων στα επόμενα 30 χρόνια. Η βουλεύτρια είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και η ίδια την πορεία αυτού του έργου, που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου με την Περιφέρεια, επισκεπτόμενη, με τη συνοδεία του αντιδημάρχου, το χώρο. Εξέφρασε την ικανοποίησή της και ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχο για την ενημέρωση και τη φιλοξενία.
Επίσης είναι στο στάδιο μελετών η δημιουργία βιολογικών καθαρισμών στους τρεις μεγάλους οικισμούς του νησιού Αγία Πελαγία, Ποταμός, Λιβάδι, καθώς επίσης και μονάδας προεπεξεργασίας στο Καψάλι, όπου υπάρχει και λειτουργεί βιολογικός καθαρισμός και η κατασκευή δύο μονάδων αφαλάτωσης στο νησί, μιας στο Διακόφτι και μιας στην Αγία Πελαγία. Η ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα, μετά τη μελέτη που έγινε, εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή του Μυλοποτάμου. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη βιωσιμότητας σφαγείου στα Κύθηρα, που θα ενισχύσει την κτηνοτροφία του νησιού. Εκκρεμεί να βρεθεί η νομική μορφή και κατάλληλος χώρος για τη στέγαση του σφαγείου. Για τα θέματα υποδομών για τις συγκοινωνίες και τον τουρισμό, ο Δήμος βρίσκεται σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων για την υλοποίηση των αναγκαίων ενεργειών.  Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες για να λυθεί το πρόβλημα στέγασης του σχολείου και σύντομα αναμένεται να υπάρξει θετική εξέλιξη για την απαλλοτρίωση οικοπέδου στην περιοχή Ξυλοκερατέα.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε, στο πνευματικό κέντρο Ποταμού Κυθήρων σε συνάντηση με τους φορείς και τους πολίτες. Αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος, από τον οποίο προέκυψε η ανάγκη ενός οραματικού σχεδίου ανάπτυξης με ποιοτικά χαρακτηριστικά και σεβασμό στο περιβάλλον, που να βασίζεται στην ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού αλλά κυρίως εναλλακτικών μορφών τουρισμού, την πρωτογενή παραγωγή. Συζητήθηκε ακόμα, η ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών και υπηρεσιών στις συγκοινωνίες και τις επικοινωνίες. Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τη θετική τους στάση για το αναπτυξιακό συνέδριο και ζήτησαν να υπάρξει προσυνεδριακή διαδικασία και στα Κύθηρα με τη συμμετοχή μελών της κυβέρνησης.
Η βουλεύτρια δήλωσε το αμέριστο ενδιαφέρον και την υποστήριξη της για το νησί των Κυθήρων και δεσμεύτηκε να μελετήσει τα αιτήματα του Δήμου, των φορέων και των κατοίκων και να τα μεταφέρει στη Βουλή και στην κυβέρνηση. Επίσης, επεσήμανε ότι σύντομα θα υπάρχει νέα συνάντηση ενόψει του συνεδρίου και θα υπάρχει ευκαιρία για εκ νέου συζήτηση και ιεράρχηση των πολύ ουσιαστικών προτάσεων.









Πηγή: Ελένη Σταματάκη
Βουλεύτρια Α Πειραιά και Νήσων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου