Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

''ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΡΑ'' - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ


Διαβάζουμε το πρόγραμμα του συνδυασμού του κ. Παναγόπουλου για τον βιολογικό καθαρισμό και τις σχετικές ανακοινώσεις του κ. Ιωάννη Καλλίγερου και για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε την προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης με μοναδικό σκοπό το πρόσκαιρο εκλογικό κέρδος.
Προφανώς όλοι συμφωνούμε στην υλοποίηση μεγάλων έργων όπως ο Βιολογικός Καθαρισμός για όλους τους οικισμούς των Κυθήρων ή η αναβάθμιση του αεροδρομίου. Αλλά μόνο εμείς, δυστυχώς, έχουμε το πολιτικό θάρρος και σθένος να αναφέρουμε το σύνολο των παραμέτρων που επηρέαζουν τον χρόνο ολοκλήρωσής τους, όπως οι διαδικασίες μελέτης των έργων, η αδειοδότησή τους, η ανεύρεση τρόπων χρηματοδότησής τους ακόμα και η διαδικασία δημοπράτησης και συμβασιοποίησης. Και όλα αυτά πριν κάν ξεκίνησει η υλοποίηση!
Στην πρόσφατη επίσκεψη μας στο Μυλοπόταμο και την συζήτησή μας με τους κατοίκους, τους ενημερώσαμε αναλυτικά σχετικά με το τι ισχύει για την υλοποίηση έργου βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, αναφέραμε ότι:
Οι υποδομές τέτοιου είδους (Επεξεργασίας Λυμάτων, Διαχείρισης Απορριμμάτων κτλ) σχεδιάζονται και υλοποιούνται με στόχο την κάλυψη των αναγκών αυτών για τα επόμενα 30 χρόνια κατ’ ελάχιστον. Ο πληθυσμός της Τ.Κ. Μυλοποτάμου -καθώς είναι αυτονόητο ότι η μονάδα θα πρέπει να εξυπηρετεί τουλάχιστον όλους τους οικισμούς της Τοπικής Κοινότητας-, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ανέρχεται σε 102 άτομα και φαίνεται αναλυτικά στον ακόλουθο πίνακα (φυσικά ο πραγματικά μόνιμος πληθυσμός του χειμώνα είναι σχεδόν ο μισός!).
ΤΚ Μυλοποτάμου
102
Αραίοι
15
Κάτω Χώρα
25
Μυλοπόταμος
49
Πίσω Πηγάδιον
13
Συγκεκριμένα στοιχεία για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες (ιδιοκτήτες κατοικιών στην περιοχή που τις χρησιμοποιούν τους θερινούς μήνες) και τους τουρίστες που διαμένουν στην περιοχή δεν διαθέτουμε. Μπορούμε, όμως, χωρίς να είμαστε εκτός πραγματικότητας να θεωρήσουμε ότι στα διαστήματα υψηλής ζήτησης (Ιούλιο – Αύγουστο) το σύνολο επισκεπτών και τουριστών θα είναι τουλάχιστον 200 άτομα ημερησίως. Συνεπώς, ο μέγιστος εξυπηρετούμενος πληθυσμός σήμερα είναι τουλάχιστον 300 άτομα. Ο πληθυσμός αυτός σε ορίζοντα 30 ετών φτάνει στα 462, με μια ετήσια αύξηση 1,5%. Με βάση τα παραπάνω ενδεικτικά στοιχεία, πρέπει να σχεδιαστεί Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων τριτόβαθμιου επιπέδου ικανή τεχνικά να εξυπηρετεί τουλάχιστον 460 άτομα. Αναφέραμε και ως ενδεικτικό κόστος για την προμήθεια Μονάδας Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων τριτοβάθμιου επιπέδου το ποσό των 200.000€ (πλέον ΦΠΑ 24%).
Η επίσκεψη μας στον Μυλοπόταμο έγινε την Τρίτη 14 Μαϊου και, συνεπώς, πριν την πρόσφατη ανακοίνωση του κ. Ιωάννη Καλλίγερου στην οποία παρουσιάζει στοιχεία για την διαστασιολόγηση του Βιολογικού στο Μυλοπόταμο. Και μιας και η συγκεκριμένη εξαγγελία είναι η προμετωπίδα του προγράμματος του κ. Παναγόπουλου (είναι η μόνη συγκεκριμένη πρόταση μέσα στο πρόγραμμά του, καθώς όπως αναδείξαμε σε άλλες ανακοινώσεις μας αυτό συνιστά μνημείο γενικότητας, ευχολογίων και αοριστολογίας) και ο κ. Καλλίγερος είναι μηχανικός, δεχόμαστε ότι την έχουν σκεφτεί προσεκτικά. Τι αναφέρει ο κ. Καλλίγερος συνοπτικά;
Την ανάγκη προμήθειας μιας μονάδας επεξεργασίας για να διαχειρίζεται τα λύματα περίπου 300-400 ατόμων με κόστος 250.000 – 280.000 ευρώ συν ΦΠΑ.
Καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμά με εμάς, λοιπόν, ο κ. Καλλίγερος. Μόνο που ενώ ο κ. Καλλίγερος με την αναφορά αυτή κλείνει την ανάλυσή του για την διαδικασία υλοποίησης του έργου -αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί ότι το όλο θέμα είναι η πραγματοποίηση μιας προμήθειας 300.000 ευρώ-, εμείς παρουσιάσαμε το σύνολο της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί:
Η προβλεπόμενη, από την σχετική νομοθεσία, διαδικασία για την υλοποίηση μιας τέτοιας εγκατάστασης περιλαμβάνει:
Μελέτη χωροθέτησης ΕΕΛ και διάθεσης επεξεργασμένων υγρών στο έδαφος (αποδέκτης).
Για την εγκατάσταση της μονάδας και την διάθεση στο έδαφος των επεξεργασμένων υγρών απαιτείται μια έκταση τουλάχιστον 4 στρεμμάτων. Η έκταση αυτή θα πρέπει να είναι μακριά από πηγές, ποτάμια κτλ. Η Μελέτη υποβάλλεται μαζί με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και εγκρίνεται από την αρμόδια Δ/νση Υδάτων.
Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατηγορίας Α2 για ισοδύναμο πληθυσμό >300 ατόμων. Απαιτούνται Εγκρίσεις από -τουλάχιστον- τους ακόλουθους φορείς: Δ/νση Δασών, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Δ/νση Υδάτων κτλ. Το σύνολο των φορέων ορίζεται από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατά την υποβολή της Μελέτης. Ακόμα κι αν η σχεδίαση γινόταν για πληθυσμό <300 ατόμων και το έργο κατατασσόταν στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, οι εγκρίνοντες φορείς δεν αλλάζουν.
Μελέτη δικτύου αποχέτευσης των οικισμών.
Η μελέτη αφορά στον σχεδιασμό του Δικτύου εντός των οικισμών, μεταξύ των οικισμών και την σύνδεσή τους με την Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων. Η μελέτη πρέπει να περιλαμβάνει Τοπογραφική Αποτύπωση του συνόλου των οικισμών (ουσιαστικά του οδικού δικτύου, από το οποίο θα διέλθει ο αγωγός λυμάτων) και Υδραυλική Μελέτη.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, θα πρέπει να συνταχθούν Τεύχη Δημοπράτησης για το σύνολο του έργου (Προμήθεια και Εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων και υλοποίηση Δικτύου αποχέτευσης). Το συνολικό έργο εκτιμάται ότι θα έχει κόστος δημοπράτησης μεγαλύτερο των 500.000€ (περίπου 200.000 για την Μονάδα και 300.000 για δίκτυο αποχέτευσης περίπου 5χλμ).
Ο συνδυασμός του κ. Παναγόπούλου αλλά και ο κ. Καλλίγερος, αν και μηχανικός, δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά στην ανάγκη εκπόνησης των παραπάνω μελετών, στις διαδικασίες αδειοδότησης των έργων και, κυρίως, στους χρόνους που όλα αυτά απαιτούν. Αντιθέτως υπόσχονται υλοποίηση του έργου εντός έξι μηνών, χρόνος που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα ακόμα και αν ήταν μια απλή προμήθεια!
Όσον αφορά στο κόστος λειτουργίας, αν και μια ενδεικτική προσφορά που λάβαμε από την εταιρεία που σήμερα διαχειρίζεται τον ΒΙΟΚΑ Καψαλίου ανέρχεται στο πόσο των 10.000€ ετησίως χωρίς τα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας, χημικών, προμηθειών, αναλωσίμων και βλαβών, θα δεχτούμε τον υπολογισμό του κ. Καλλίγερου ότι το ετήσιο κόστος θα είναι μόνο 500 ευρώ μιας και αναφέρει ότι η ετήσια επιβάρυνση θα είναι 7-10 ευρώ για τους 50 κατοίκους του Μυλοποτάμου. Τον καλούμε, μάλιστα, να μας δώσει την σχετική προσφορά ώστε να την χρησιμοποιήσουμε τόοο για το συγκεκριμένο έργο όταν υλοποιηθεί όσο και για τον εν λειτουργία ΒΙΟΚΑ στο Καψάλι που σήμερα κοστίζει ετησίως στο Δήμο περίπου 80.000€.
Κλείνοντας, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την πρόσφατη αναφορά του κ. Παναγόπουλου στο Καψάλι, όπου κατηγόρησε την παράταξή μας πως θα μετατρέψει την περιοχή σε «απέραντο βόθρο» επειδή προγραμματίζει να αξιοποίησει και να αναβαθμίσει τεχνολογικά τον υπάρχοντα ΒΙΟΚΑ σχεδόν για το μισό νησί. Ο λαϊκισμός και τα εύκολα λόγια πλέον δεν πείθουν. Ο ΒΙΟΚΑ του Καψαλίου είναι σχεδιασμένος να εξυπηρετεί 8.000 κατοίκους και σήμερα λειτουργεί για 250 άτομα το χειμώνα και περίπου 1.500 το καλοκαίρι. Αν η σύνδεση περισσοτέρων οικισμών στον ΒΙΟΚΑ μετέτρεπε το Καψάλι σε βόθρο, αυτό θα γινόταν και σήμερα. Αλλά όλοι ξέρουν ότι αυτό δεν ισχύει γιατί ο ΒΙΟΚΑ λειτουργεί και συντηρείται κανονικά και το επεξεργασμένο υπόλειμμα που καταλήγει στον νόμιμα αδειοδοτημένο αποδέκτη που είναι η θάλασσα, είναι καθαρό. Η σύνδεση περισσοτέρων οικισμών, πάντα μετά από την πραγματοποίηση των απαραίτητων μελετών και των αντίστοιχων αδειοδότήσεων, θα επιτρέψει και την τεχνολογική αναβάθμιση του ΒΙΟΚΑ.
Η αναφορά της λύσης σε κάθε πρόβλημα είναι εύκολη τις περισσότερες φορές. Το δύσκολο είναι να γνωρίζεις και να παρουσιάζεις το σύνολο των απαιτούμενων διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν και των προβλημάτων που πρέπει να υπερκεραστούν ώστε να επιτευχθεί η λύση. Το δύσκολο είναι να λές όλη την αλήθεια, χωρίς να φοβάσαι να γίνεις δυσάρεστος. Γιατί μόνο τότε μπορείς να είσαι πραγματικά χρήσιμος. Και εμείς θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί.
Και είμαστε!

Πηγή: kainourgiamera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου