Σάββατο 18 Μαΐου 2019

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΣ - ΠΕΡΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω ότι οι εξαγγελίες που κάνει ο συνδυασμός «πρώτα ο άνθρωπος» και ο επικεφαλής του κ. Παναγόπουλος κατά τις επισκέψεις τους στα χωριά των νησιών μας, είναι και μελετημένες και κοστολογημένες.
Με αυτό λοιπόν το δεδομένο και επειδή μέχρι στιγμής, τα ερωτήματα που θέσαμε στο κ. Χαρχαλάκη στις 15 Μαϊου και αφορούν τους βιολογικούς καθαρισμούς, δεν έχουν απαντηθεί (ανυπαρξία στοιχείων θα έλεγε κάποιος κακόπιστος) καταθέτουμε σε πρώτη φάση για το βιολογικό του Μυλοποτάμου, τα πραγματικά δεδομένα.
ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ:
Ζητούμε την κατανόησή σας, αλλά οφείλουμε να καταθέσουμε εξειδικευμένα στοιχεία για τη τεκμηρίωση της πρότασής μας.
Επειδή ο οικισμός του Μυλοποτάμου είναι παραδοσιακός (σπήλαιο Αγ. Σοφίας, Μύλοι, διατηρητέος οικισμός Κάτω Χώρας κ.λπ.) υπάρχουν διερχόμενοι επισκέπτες, πέραν των 50 περίπου μονίμων κατοίκων του χωριού. Θεωρώντας λοιπόν ότι 1 ισοδ. κατ αντιστοιχεί με 2-10 επισκ. (ανάλογα με το χρόνο παραμονής τους) και μία κλίνη διανυκτέρευσης αντιστοιχεί με 1-2 ισοδ. κατ., και με πρόβλεψη εικοσαετίας, ενδεικτικά, έχουμε:
Χειμώνας 40-80 ισοδ. κατ, άνοιξη – φθινόπωρο 100 – 200 ισοδ. κατ. και καλοκαίρι 300 – 400 ισοδ. κατ.
Με αυτά τα δεδομένα επιλέγουμε μία μικρή μονάδα επεξεργασίας που θα λειτουργεί οικονομικά, απλά, αποδοτικά, χωρίς πολύπλοκα μηχανήματα που απαιτούν συστηματική συντήρηση, με ελάχιστη εποπτεία, ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και κυρίως ελαστικότητα στις φορτίσεις και στις εποχιακές διακυμάνσεις.
Τέτοιες μονάδες είναι σχεδιασμένες με πολύ απλούς αυτοματισμούς, ώστε να μην υπάρχουν βλάβες και εκτρέπεται η λειτουργία τους και το κυριότερο οι απαιτήσεις τους για επί τόπου έλεγχο και συντήρηση (δεδομένου ότι υπάρχει τηλεμετρία) είναι μία φορά ανά 4 έως 8 εβδομάδες.
ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ:
Μία τέτοια μονάδα καλής τεχνολογίας που η προμηθεύτρια εταιρεία θα αναλάβει για μία πενταετία τη συντήρηση αλλά και το κόστος λειτουργίας της, (και υπάρχουν τέτοιες σοβαρές εταιρείες) στοιχίζει 250.000 – 280.000 ευρώ συν ΦΠΑ.
ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟ ΤΟ ΕΤΟΣ:
Η κοστολογημένη, βάσει των τεχνικών χαρακτηριστικών της μονάδας, οικονομική επιβάρυνση σε ετήσια βάση ανά κάτοικο, που κατά το κ. Χαρχαλάκη «θα είναι τεράστια» θα φθάνει το ποσό των 7-10 ευρώ. Δοθείσης δε της πρώτης πενταετίας που το λειτουργικό κόστος θα βαρύνει τον προμηθευτή, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα δέκα χρόνια η μέση ετήσια οικονομική επιβάρυνση κάθε Μυλοποταμίτη θα είναι το πολύ 5 ευρώ, δηλαδή υποπολλαπλάσια από μία εκκένωση βόθρου.
Για τα απαιτούμενα δίκτυα αποχέτευσης, τη διάθεση των επεξεργασμένων και το σταθμό βοθρολυμάτων, υπάρχουν στη διάθεσή μας τα οικονομικοτεχνικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει η δυνατότητα υλοποίησης του έργου.
Επειδή λοιπόν, εμείς έχουμε σωστό οραματισμό και στοχευμένο προγραμματισμό για το μέλλον, θεωρούμε ότι η εγκατάσταση τέτοιων μικρών μονάδων, είναι απολύτως εφικτή για τα δεδομένα του Δήμου. Δεν είναι θέμα κάλυψης τυπικών υποχρεώσεων, αλλά ουσιαστικών εργαλείων για τη βιώσιμη ανάπτυξη κάθε γωνιάς των νησιών μας.
Εάν στις επερχόμενες εκλογές, οι πολίτες μας τιμήσουν με τη ψήφο τους, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε παραγωγικά και καινοτόμα για τη βελτίωση των υποδομών και της καθημερινότητας, προς όφελος όλων των κατοίκων.

Πηγή: Ιωάννης Καλλίγερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου