Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΕΠΙ ΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΩ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ


Κυθήριες-Κυθήριοι, Αντικυθήριες-Αντικυθήριοι, Αγαπητοί μου συμπολίτες,
Η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 δεν μοιάζει με καμία άλλη. Είναι μια επέτειος βουβή, γεμάτη φόβο και ερωτηματικά για τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας στη χώρα μας και στον κόσμο. Μια επέτειος χωρίς τον Δοξολογικό Ύμνο προς τον Ύψιστο, χωρίς την κατάθεση στεφάνων και την παρέλαση στη μνήμη των χιλιάδων ηρώων, χωρίς τα ποιήματα και τις εκδηλώσεις των παιδιών μας. Είναι περισσότερο μια ευκαιρία περισυλλογής για όλους μας, έναν μόλις χρόνο πριν τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη του εθνικού απελευθερωτικού μας αγώνα.
Σήμερα, έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε την εθνική περισυλλογή. Και ο ιδιότυπος αποκλεισμός στον οποίον ζούμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας, είναι μια μοναδική ίσως ευκαιρία για σκέψη και αναστοχασμό. Αλήθεια, έχουμε σκεφτεί ποτέ το μέγεθος της θυσίας των ηρώων και αγωνιστών του 21; Έχουμε αναλογιστεί το δικό μας χρέος απέναντι στη δική τους θυσία; Έχουμε διδάξει στα παιδιά μας τα βαθύτερα νοήματα του 21, πέρα και έξω από σχολικές νόρμες και αποστηθίσεις; Έχουμε κατανοήσει το αληθινό νόημα των παρελάσεων και των τιμητικών εκδηλώσεων, μακριά από την τυπική ετήσια επανάληψη και την ευκαιρία της αργίας;
Και ακόμη, πώς εμείς σήμερα τιμούμε την παρακαταθήκη του 21 και των ηρώων του; Πώς τιμούμε την ιερή μνήμη του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια που παρέλαβε χάος και προσπάθησε να φτιάξει σύγχρονο κράτος; Οι ευκαιρίες είναι πολλές αρκεί να τις αδράξουμε: να θεωρούμε εθνικό ό,τι είναι αληθές κατά την επιταγή του Διονυσίου Σολωμού, να στιγματίζουμε κάθε μορφή διαφθοράς και αδιαφάνειας, να μάθουμε να ερευνούμε πριν υιοθετήσουμε μια άποψη, να ενισχύσουμε την κριτική σκέψη και τις συγκριτικές γνώσεις στα παιδιά μας, να στηρίξουμε ουσιαστικά και όχι πρόσκαιρα τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που αυτήν την περίοδο μας κάνουν υπερήφανους, να συνδράμουμε όσοι μπορούμε στην ανακούφιση των πασχόντων και εμπερίστατων συμπολιτών μας.
Αγαπητοί μου συμπολίτες,
Σε ένα χρόνο από σήμερα η πατρίδα μας θα εορτάζει λαμπρά τα 200 χρόνια από το 1821. Σήμερα, όμως, οι περιστάσεις που ζούμε απαιτούν από όλους μας υπευθυνότητα και πιστή τήρηση των κρατικών αποφάσεων προκειμένου η χώρα μας να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν ηπιότερα αυτή την παγκόσμια πρόκληση και να οδεύσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στο εμβληματικό 2021. Η οικονομία υφίσταται ήδη βαρύτατο πλήγμα, το ίδιο και η κοινωνική ζωή. Όμως, αυτά τα προβλήματα θα ξεπεραστούν μόνο εάν ο Ελληνικός Λαός δράσει ενωμένος και συντεταγμένος, τηρώντας τους Νόμους και τους κανόνες από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πολίτη, από την κεφαλή του Κράτους μέχρι τον συμπολίτη μας στο πιο απομονωμένο χωριό.
Φέτος, ας υψώσουμε όλοι την Ελληνική Σημαία στο σπίτι μας, αλλά και στην καρδιά μας. Η Σημαία μας είναι ιερή και αιματοβαμμένη. Και θα αποτελεί πάντα το ισχυρότερο ενοποιητικό στοιχείο του Έθνους μας και των πολιτών του, πέρα και έξω από ιδεολογικές ή άλλες διαφορές.
Τιμήστε τους ήρωες του 21 με αληθινό εθνικό φρόνημα, που δεν θα βασίζεται στην ρητορική της κατωτερότητας άλλων λαών, αλλά θα αναδεικνύει τα δικά μας αυθεντικά εθνικά στοιχεία, ως προτάγματα μιας νέας εθνικής συνείδησης που χρειαζόμαστε εισερχόμενοι σταδιακά στον τρίτο αιώνα από το εμβληματικό 1821.
Ζήτω το Έθνος!
Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!
Ζήτωσαν ο Εθνικοί Ήρωές μας!

Πηγή: Δήμος Κυθήρων
Φωτογραφία αρχείου: PhotoCerigo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου