Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΈΡΓΩΝ

Την Παρασκευή 13/03/2020, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης υπέγραψε τις συμβάσεις κατασκευής δύο σημαντικών έργων που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Αττικής και δημοπρατήθηκαν από το Δήμο Κυθήρων.
Η υπογραφή των συμβάσεων έγινε στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Νήσων στον Πειραιά με την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχου κας. Βασιλικής Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, του Προϊσταμένου του ΤΤΥΝΔ κ. Σταύρου Βεϊόγλου και του Προϊσταμένου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κυθήρων κ. Κώστα Στάθη. Οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν αφορούν στα εξής έργα:
«Κατασκευή Αναπλάσεων και Συμπληρωματικών Εργασιών Οδικού Δικτύου Δήμου Κυθήρων (Τοιχίο Αγ. Πελαγίας)» με προϋπολογισμό μελέτης 100.000€ και ποσό συμβάσεως μετά την επιτευχθείσα έκπτωση 77.595,42€ με το Φ.Π.Α. Ανάδοχος είναι ο κ. Χρήστος Μαρασιώνης, Πολ. Μηχανικός/ΕΔΕ και η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου είναι 5 μήνες. Με το έργο αυτό θα γίνει συνολική αρχιτεκτονική ανάπλαση του ημιτελούς τοιχίου κάτω από το παλαιό Τελωνείο της Αγ. Πελαγίας το οποίο επί σχεδόν 20 χρόνια είναι ανολοκλήρωτο προκαλώντας αφενός αισθητική υποβάθμιση της περιοχής, εγκυμονώντας αφετέρου και κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών. Πρόκειται για μια ακόμα δέσμευση της Δημοτικής Αρχής προς τους κατοίκους της Αγ. Πελαγίας, που στόχο έχει τη συνολική αναβάθμιση του οικισμού με έργα ουσίας. Υπενθυμίζεται ότι σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται ο παραλιακός φωτισμός προς Νέο Κόσμο, ενώ προγραμματίζεται η δημοπράτηση του νέου δικτύου ύδρευσης και των 2 μονάδων αφαλάτωσης που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης του οικισμού. Επίσης προχωρούν εντός χρονοδιαγράμματος οι προκαταρκτικές μελέτες του Βιολογικού Καθαρισμού του οικισμού. Πρόκειται για σημαντικά έργα που σχετίζονται άμεσα και με το τουριστικό προϊόν καθώς η ευρύτερη περιοχή δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών λόγω των πολλών ξενοδοχειακών υποδομών που διαθέτει.
«Βελτίωση Βατότητας και Τσιμεντόστρωση Περιφερειακού Δρόμου Ποταμού της Δ.Κ. Αντικυθήρων» με προϋπολογισμό μελέτης 285.000€ και ποσό συμβάσεως μετά την επιτευχθείσα έκπτωση 216.426,96€ με το Φ.Π.Α. Ανάδοχος είναι ο κ. Δημήτριος Μάρκος, Πολ. Μηχανικός/ΕΔΕ και η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου είναι 8 μήνες. Το έργο αυτό είναι ίσως το πιο «πολύπαθο» από το σύνολο των έργων της Δημοτικής Αρχής τα τελευταία χρόνια. Το έργο εντάχθηκε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής το Μάρτιο του 2014 μετά από αίτημα (στις 07-06-2013) του τότε Προέδρου της Εγχωρίου Περιουσίας και νυν Δημάρχου κ. Στράτου Χαρχαλάκη προς τον τότε Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Δημ. Κατσικάρη, αίτημα που υποστηρίχθηκε στη συνέχεια και από την τότε Δημοτική Αρχή καθώς και από την τοπική κοινωνία των Αντικυθήρων. Έκτοτε απαιτήθηκαν σχεδόν 5,5 χρόνια για την πλήρη ωρίμανση και αδειοδότηση του έργου, που ανέλαβε εξολοκλήρου ο Δήμος Κυθήρων. Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση – που υπερβαίνει τα όρια του παραλόγου – οφείλεται στην υπαγωγή των Αντικυθήρων στο δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας Natura 2000. Ο δρόμος που θα διαπλατυνθεί και θα τσιμεντοστρωθεί υφίσταται ως αγροτική οδός επί σχεδόν 25 χρόνια και έχει συνολικό μήκος 1100 μέτρα. Συνολικά απαιτήθηκαν εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις 17 δημοσίων υπηρεσιών και αρχών, γεγονός που καταδεικνύει τις χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης και την τεράστια ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας και ριζικής αλλαγής του τρόπου αδειοδότησης των δημοτικών έργων. Με το έργο αυτό, ο κεντρικός οικισμός του Ποταμού θα αποκτήσει έναν σύγχρονο περιφερειακό δρόμο, θα αποσυμφορηθεί το κέντρο του κατά τους θερινούς μήνες, ενώ θα αποκτήσουν προοπτικές αξιοποίησης και όλες οι παρόδιες ιδιοκτησίες.

Πηγή: kythira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου