Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

H ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ TOY ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ 19.2.2020

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων το μεσημέρι της Τετάρτης 19/2 υπό την προεδρία του κ. Μανώλη Στάθη και με την παρουσία του Δημάρχου κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη.
Ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει για να μην υπάρξει κενό στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια μετά την 29η Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η παράταση σύμβασης του πλοίου ΙΟΝΙΣ και μετέφερε στο Δ.Σ. τη δέσμευση του Διευθυντή Θαλασσίων Συγκοινωνιών σχετικά με την απευθείας ανάθεση εκτέλεσης δρομολογίων στη νέα ανάδοχο εταιρεία μέχρι την υπογραφή της τελικής σύμβασης. Ο Δήμος αναμένει την άμεση δημοσιοποίηση των δρομολογίων του νέου περιφερειακού πλοίου και σε κάθε περίπτωση θα επανακαθορίσει τις περαιτέρω ενέργειές του ανάλογα με τις εξελίξεις.
Σε ό,τι αφορά στον διαγωνισμό των αγόνων αεροπορικών γραμμών και με βάση το γεγονός ότι δεν έχουν επαναπροκηρυχθεί τα δρομολόγια 16 γραμμών εκ του συνόλου των 28 (ανάμεσα στα οποία και των Κυθήρων) για την περίοδο Νοεμβρίου 2020-Οκτωβρίου 2024, ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε το Δ.Σ. ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστούν α) η ύπαρξη ανώτατης τιμής ναύλου και β) τα ελάχιστα χειμερινά δρομολόγια καθώς όπως είναι γνωστό οι αεροπορικές εταιρείες εκτελούν τα δρομολόγια των Κυθήρων με μηδενικό μίσθωμα (δηλαδή χωρίς επιδότηση) ήδη από το 2016. Και στο θέμα αυτό υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση και συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και για κάθε εξέλιξη θα υπάρξει ενημέρωση.
Επίσης ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε ότι ο Δήμος θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση, το 2021, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τον Κων/νο Κανάρη που το 1821 μετέφερε τους Κύπριους του Καραβά στα Κύθηρα (σε συνεργασία με τον Δήμο Καραβά), για τους αδελφούς Κουντουριώτη που προεπαναστατικά έζησαν στο Καψάλι (σε συνεργασία με το Δήμο Ύδρας) και για τον πραγματικό ρόλο του Θ. Κολοκοτρώνη στο νησί μας μετά από πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Νίκου Μαγουλά.
Το Δ.Σ. αποφάσισε να παραχωρηθεί στο Νοσοκομείο Κυθήρων το κτίριο που στέγαζε την ΑΝΚΥ, στην είσοδο της Χώρας (Οδοστρωτήρας) προκειμένου να μεταφερθεί εκεί το Περιφερειακό Ιατρείο Χώρας κατόπιν σχετικής αλληλογραφίας Δήμου – Νοσοκομείου. Τις δαπάνες διαμόρφωσης του κτιρίου θα αναλάβει εξολοκλήρου η 2η ΔΥΠΕ, ενώ με την μετεγκατάσταση θα αναβαθμιστούν σημαντικά οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους της Χώρας και το Ιατρείο θα είναι προσβάσιμο και σε άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, καθώς όπως είναι γνωστό το σημερινό κτίριο στο οποίο στεγάζεται δεν διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για πρόσβαση των ΑμΕΑ.
Επίσης, το ΔΣ αποδέχθηκε την μελέτη για τις 3 μονάδες αφαλάτωσης (2 για την Αγία Πελαγία και 1 για το Διακόφτι), ενός έργου καίριας σημασίας για το νησί που σχετίζεται όχι μόνο με την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων, αλλά και με τον τουρισμό. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.720.000€ και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής. Είναι ένα από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που η Δημοτική Αρχή κατόρθωσε να ενταχθούν στον προγραμματισμό και προϋπολογισμό της Περιφέρειας ήδη από το 2016 και σήμερα είναι πλέον έτοιμο για προγραμματική σύμβαση και δημοπράτηση. Προβλέπεται, πέραν της προμήθειας των τριών μονάδων αφαλάτωσης δυναμικότητας παραγωγής 300 κυβικών μέτρων νερού ημερησίως εκάστη, και όλα τα συνοδευτικά τεχνικά έργα, οι συνδέσεις με τα υφιστάμενα δίκτυα και δεξαμενές καθώς και η δενδροφύτευση περιμετρικά των μονάδων προκειμένου να μην προκαλείται η παραμικρή αισθητική όχληση.
Το ζήτημα της ποιότητας και της επάρκειας του νερού ύδρευσης αποτελεί κορωνίδα της αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου από το 2014 και μετά. Και αυτό γιατί η ύδρευση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που καθορίζουν την ανάπτυξη ενός τόπου και σχετίζεται άμεσα με τον τουρισμό. Μέχρι σήμερα, στον τομέα της ύδρευσης έχουν χρηματοδοτηθεί, εκτελέστηκαν, εκτελούνται και δημοπρατούνται σημαντικά έργα όπως οι μονάδες αφαλάτωσης, τα δίκτυα τηλεχειρισμών, τα νέα ψηφιακά υδρόμετρα, τα νέα δίκτυα ύδρευσης, οι νέες γεωτρήσεις, η ανακαίνιση των δεξαμενών και αντλιοστασίων, έργα πολλών εκατομμυρίων Ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το ΠΕΠ Αττικής αλλά και ίδιους πόρους. Σε αυτά προστέθηκε τελευταία το εμβληματικό έργο του Φράγματος των Οχελών, που η Δημοτική Αρχή ωρίμαζε επί 4 χρόνια και το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια με 1.800.000€. Στους επόμενους μήνες θα γίνει και η δημόσια παρουσίαση του Master Plan που εκπονεί ο Δήμος μας για την διαχείριση των υδατικών πόρων του νησιού, από το οποίο θα προκύψουν οι ανάγκες για τα έργα και τις δράσεις που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν στα επόμενα χρόνια. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός (Master Plan) αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για κάθε δημόσιο φορέα που θέλει να επιλύει τα προβλήματα που παρέλαβε με τρόπο μόνιμο και οριστικό. Αυτό πράττει η σημερινή Δημοτική Αρχή με συγκεκριμένο σχέδιο και όραμα και με την εκπόνηση τριών κομβικής σημασίας επιχειρησιακών σχεδίων για την ύδρευση, τη διαχείριση λυμάτων και την τουριστική προβολή, προκειμένου κάθε ενέργειά της να βασίζεται σε αντικειμενικά τεχνικά δεδομένα και να συμβάλει στην πραγματική ανάπτυξη της περιοχής μας, που δεν θα εξαντλεί όμως τους φυσικούς πόρους.
















και το video της συνεδρίασης:


Πηγή Δελτίου Τύπου: kythira.gr
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαχτής
Κάμερα - video: Παναγιώτης Μπαχτής - TSIRIGO TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου