Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΗΣΩΝ - Η ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος συμμετείχε στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής για θέματα εδαφικής συνοχής και ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Αττικής.
Κατά την παρέμβαση του ο κ. Χατζηπέρος μετέφερε τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχου κ. Ρένας Δούρου και υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι προς την σωστή κατεύθυνση, όπως επίσης και οι εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού από την Σύμη και την Τήλο. Συμφώνησε απόλυτα με την ανάγλυφη περιγραφή των προβλημάτων όπως αυτά αναφέρθηκαν από τους Περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και Ιονίων Νήσων και πρότεινε οι μικτές περιοχές με παρόμοιες ιδιαιτερότητες (όπως είναι η Αττική, η Μαγνησία, η Θράκη κλπ) να συμπεριληφθούν στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο των Νησιωτικών Περιφερειών. Η συνεργασία μας με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν νησιωτικότητα, πρέπει να είναι άμεση και να δράξουμε την ευκαιρία της Προεδρίας της Ε.Ε από την Μάλτα που αποτελεί νησιωτική χώρα.
Επιπλέον των κοινών προβλημάτων, η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο σοβαρά προβλήματα, το μεταναστευτικό και το μνημονιακό, τα οποία μας δίνουν το δικαίωμα να βάλουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη νησιωτικότητα με ιδιαίτερη έμφαση.
Όσον αφορά στα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιών, ο κ. Χατζηπέρος πρότεινε να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία πράσινων σημείων για την διαχείριση των απορριμμάτων, να γίνουν παρεμβάσεις στις επισκευές και κατασκευές των λιμανιών μας, τα οποία είναι όλα παράνομα κι αυθαίρετα. Για την μεταφορά των μαθητών πρέπει να δοθεί ένα ποσοστό 5% πάνω από τον υπάρχοντα μαθηματικό τύπο έτσι ώστε να καλύπτονται οι επιπλέον δαπάνες που προκύπτουν από την αυξημένη τιμή των καυσίμων, ανταλλακτικών κλπ στα νησιά. Επίσης πρέπει να αναθεωρηθεί η υπαγωγή των Περιφερειών Υγείας επί το ορθολογικότερο χωροταξικά και ανέφερε σαν παράδειγμα ότι το νησί των Σπετσών ανήκει στην 6η ΔΥΠΕ με έδρα την Πάτρα. Τέλος, το θέμα των θαλάσσιων συγκοινωνιών πρέπει να εξορθολογιστεί γιατί δεν υπάρχει ενδοεπικοινωνία μετακινήσεων μεταξύ των νησιών εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας και ανέφερε το παράδειγμα ότι ο Υδραίος για να πάει στην Αίγινα, πρέπει πρώτα να πάει στον Πειραιά και μετά στην Αίγινα.

Κλείνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι η σημερινή σύσκεψη είναι μία πολύ καλή αρχή και πρέπει να γίνεται πιο συχνά με ομαδοποιημένα και κωδικοποιημένα τα προβλήματα των Νησιών μας.

Πηγή: Αντιπεριφέρεια Νήσων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου