Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Ο ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ κ.ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ 1 & 2.4.2017 (ΚΥΤΗΕΡΑ ΕΥΕ) - ΠΛΕΟΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ


Στη διάθεση των οφθαλμολογικών ασθενών σύγχρονη τεχνολογία από τη μονάδα «Kythera Eye» στον Ποταμό Κυθήρων.

Αναβάθμιση στις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες, αποτελεί η εγκατάσταση τομογράφου οπτικής συνοχής ( O.C.T. Optical Coherence Tomography) στη νέα οφθαλμολογική μονάδα, στον Ποταμό Κυθήρων. Η οπτική τομογραφία συνοχής αποτελεί την πιο εξελιγμένη και σύγχρονη μορφή απεικόνισης της ωχράς κηλίδας, του οπτικού νεύρου αλλά και των δομών του προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού (γωνία πρόσθιου θαλάμου, ίριδα και κερατοειδής). Η εξέταση αυτή παρέχει υψηλής ευκρίνειας εικόνες της ωχράς κηλίδας και του οπτικού νεύρου και συνεπώς είναι εξαιρετικά σημαντική για ασθενείς με ωχροπάθειες (γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, διαβητική ωχροπάθεια κλπ.) αλλά και σε ασθενείς με γλαύκωμα (δηλαδή ασθενείς με αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση). 

Το σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρει στον οφθαλμίατρο είναι ότι σε λίγα δευτερόλεπτα, έχει στη διάθεση του εικόνες που απεικονίζουν την ωχρά κηλίδα και το οπτικό νεύρο, με τέτοια ανάλυση που δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με την απλή οφθαλμολογική εξέταση, και καθ’ αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε διαταραχή στις δομές αυτές είναι ανιχνεύσιμη. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία για να παρακολουθούνται και να αντιμετωπίζονται οι ασθενείς με γεροντικού τύπου εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, με διαβητική ωχροπάθεια, με απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς, με μυωπική ωχροπάθεια, με μετεγχειρητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, με γλαύκωμα αλλά και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις. Μέγιστης σημασίας είναι το αποτέλεσμα της οπτικής τομογραφίας σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ενέσεις (αντι-αγγειογενετικούς παράγοντες) για την αντιμετώπιση των παθήσεων της ωχράς κηλίδας. Η εξέταση για τον ασθενή απαιτεί λίγα δευτερόλεπτα για το κάθε μάτι (δεν εμπεριέχει ακτινοβολία) και είναι πολύ καλά ανεκτή καθώς δεν χρησιμοποιείτε έντονο φως. Τα αποτελέσματα της εξέτασης αναλύονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της και εξηγούνται στον ασθενή έτσι ώστε να ληφθεί μια ασφαλής θεραπευτική απόφαση.
Τέλος, ο τομογράφος στην οφθαλμολογική μονάδα του Ποταμού, πραγματοποιεί και έγχρωμες ψηφιακές εικόνες του βυθού, που είναι εξαιρετικά σημαντικές σε ασθενείς με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται από το χειρουργό οφθαλμίατρο κ. Αναστασάκη , που έχει εκπαιδευτεί στις παθήσεις της ωχράς κηλίδας και του αμφιβληστροειδούς στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αμερική.




Πηγή: Kythera Eye (facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου