Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

Τον προηγούμενο μήνα άρχισαν οι εργασίες στα Κουλέντια για την εγκατάσταση έξι ανεμογεννητριών και αντίστοιχα στη Σκλαβούνα για την εγκατάσταση του υποσταθμού ο οποίος υποσταθμός μαζί με τους πυλώνες και το δίκτυο υψηλής τάσης θα συγκεντρώνει και θα μεταφέρει το ρεύμα από όλα τα αιολικά πάρκα που προβλέπονται να εγκατασταθούν στη χερσόνησο του Μαλέα. Το δίκτυο υψηλής τάσης είναι κομβικής σημασίας διότι χωρίς αυτό δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν όλα αυτά τα αιολικά πάρκα, τα οποία θα εγκατασταθούν σύντομα, σε έναν ορίζοντα δύο χρόνων. Ανεμογεννήτριες και δίκτυο αλληλοσυνδέονται, το ένα φέρνει το άλλο. Γι’ αυτό δεν θέλουμε τίποτα από τα δύο.
Με λίγα λόγια: η επέμβαση θα είναι τεράστια για έναν τόσο μικρό τόπο. Εκατοντάδες ανεμογεννήτριες έως 120 μέτρα ύψος η καθεμία, δεκάδες δρόμοι πλάτους 7 μέτρων και πάνω για να μεταφέρουν τα φορτηγά τα εξαρτήματα των ανεμογγενητριών, χιλιάδες τόνοι τσιμέντου, στις βάσεις που θα στηρίξουν τις ανεμογεννήτριες. Όσον αφορά τους πυλώνες, από 30 έως 50 μέτρα ύψος, που θα δέχονται μεγάλα φορτία από την ένταση του αέρα και ο κίνδυνος μιας πυρκαγιάς θα αυξηθεί επικίνδυνα, σε περίπτωση που ένα από τα πολλά καλώδια που θα φέρουν σκιστεί και πέσει, όπως έγινε πρόσφατα στη φωτιά του 2015. Επίσης η ακτινοβολία σε μια ακτίνα μέχρι 500 600 μέτρα θα είναι απαγορευτική για τα ζώα και τους ανθρώπους. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις όλης αυτής της επέμβασης στα οικοσυστήματα των βουνών, στη χλωρία και στην πανίδα, θα είναι επιζήμιες έως ολέθριες. Οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, ο τουρισμός θα εξαφανιστεί ουσιαστικά ακόμα κα σαν προοπτική για το μέλλον, και μακροπρόθεσμα προβλήματα και με την αγροτική παραγωγή, γιατί θα μειωθεί η διαθεσιμότητα του νερού, διότι οι πηγές δεν θα τροδοδοτούνται πλέον όπως πριν. Οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και ιδίως όσων μένουν στα χωριά, θα είναι σημαντικές, από όλες τις απόψεις, από άποψη υγείας αλλά και αισθητικής. Φανταστείτε κάτι ακραίο αλλά που πρόκειται να συμβεί αν δε το αποτρέψουμε όπως φαίνεται και στον χάρτη της ΡΑΕ ΈΧΟΥΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΘΕΙ 46 ανεμογεννήτριες εκατό μέτρα ύψος η μία στην άκρη του Κάβο Μαλέα - φανταστείτε πόσο η εικόνα αυτή του μυθικού τοπίου, εξυμνημένου από την αρχαιότητα θα χαλάσει, ανεπανόρθωτα. Είναι τρελό πως αποφάσισαν να κάνουν μια τέτοια επέμβαση ακόμα και κεί, δίπλα σε δύο από τα πιο σημαντικά μνημεία του τόπου, το Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης και το Φάρο. Αποφάσισαν για μια τέτοια επέμβαση χωρίς να μας ρωτήσουν, εμάς που μένουμε σε αυτό τον τόπο.
Τα μεγάλα συμφέροντα μας προορίζουν για βιομηχανική ζώνη (και μάλιστα άμεσης προτεραιότητας) και για ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου σε συνδυασμό και τον αγωγό φυσικού αερίου που θα έρθει από το Ισραήλ και το εργοστάσιο που θα ανεγερθεί στα Ασπρούδια. Δυστυχώς το νομικό πλαίσιο έχει μεταβληθεί προς όφελος των εταιριών αυτών, και εις βάρος των τοπικών κοινωνιών, για παράδειγμα με νέο νόμο επιτρέπεται πλέον η εγκατάσταση αιολικών πάρκων ακόμη και σε περιοχές natura. Από τη στιγμή που πλέον δεν έχουμε τη βοήθεια του νόμου, η δράση μας θα πρέπει να είναι πολιτική - αλλά, για να έχει μια πολιτική δράση αποτέλεσμα, θα πρέπει να υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του τόπου. Γι’ αυτό θα πρέπει να κινητοποιηθούμε αν όχι όλοι, οι περισσότεροι, αν θέλουμε να σώσουμε την κατάσταση.
Ας μην ξεχνάμε πως σαν πολίτες, έχουμε καθήκον να κρίνουμε την πολιτική που εφαρμόζεται στον τόπο και τις επεμβάσεις που γίνονται στο περιβάλλον αυτού. Όλοι έχουμε ευθύνη και όχι μόνο οι αντιπρόσωποι που έχουμε εκλέξει. Αν μείνουμε άπραγοι θα είμαστε υπόλογοι απέναντι στις επόμενες γενιές.
Υπάρχουν άλλες λύσεις για την ενέργεια, πιο δίκαιες, πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Όμως οι εταιρίες, είτε εγχώριες, είτε ξένες, δεν νοιάζονται ούτε για μας, ούτε φυσικά για το περιβάλλον. Το μόνο που τους νοιάζει είναι το χρήμα (να κερδοσκοπήσουν εις βάρος μας και εις βάρος του περιβάλλοντος), και μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα περισσότερα είναι δικά μας λεφτά, μέσα από τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ε λοιπόν αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα, προς όφελος του περιβάλλοντος και φυσικά προς όφελος του λαού. Και υπάρχουν λύσεις, επαναλαμβάνω. Δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, έχει υποταχθεί σε αυτά τα συμφέροντα.
Οι εξελίξεις στην ενέργεια τρέχουν ταχύτατα. Υπάρχουν πολλές άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιο αποδοτικές από την αιολική και φυσικά πιο φθηνές. Όλο αυτό το θέμα με τις ανεμογεννήτριες δεν είναι παρά μια επιχειρηματική μπίζνα, όπως εύστοχα λέει σε ένα άρθρο η εφημερίδα τα κυνηγετικά νέα, μια υψηλά επιδοτούμενη καταστροφή των βουνών και του τοπίου.
Αυτοί έχουν το νόμο με το μέρος τους. Αλλά εμείς έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας.
Καμία ανεμογεννήτρια πουθενά, χωρίς τη δική μας έγκριση.
Δεν πρέπει να γίνει η αρχή, γιατί αν γίνει, η συνέχεια θα είναι τρομακτική, για όλο τον τόπο.
Σύντομα θα υπάρξουν κινητοποιήσεις στον τόπο του εγκλήματος

Κείμενο: Χάρης Μπιλλίνης (facebook)
Πηγή: Καλλιόπη Λιβανού (facebook)

2 σχόλια:

  1. Με όλο το σεβασμό, μία ερώτηση:
    Το κείμενο αυτό το αναρτάτε για να πληροφορηθούμε την ύπαρξη του, ή επιπλέον, το υιοθετείτε σαν σοβαρό, επιστημονικά τεκμηριωμένο, αξιόπιστο και, άρα σαν βάση για συζήτηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας, το κάθε κείμενο εκφράζει το άτομο που το γράφει και αναγράφεται αυτό πάντα στην πηγή. Εμείς σαν σταθμός παρουσιάζουμε τις απόψεις που υπάρχουν, ούτε υιοθετούμε ούτε απορρίπτουμε, εκτός αν πρόκειται για κάτι ψευδές, προσβλητικό ή υβριστικό.

      Διαγραφή