Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29.6.2018

Την Πέμπτη 28/6/2018 ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, συνοδευόμενος από τον Τεχνικό Σύμβουλο του Δήμου κ. Δημήτρη Μπογιατζή, συναντήθηκε με στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης από το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Αλέξη Χαρίτση.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η χρηματοδότηση από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων των μελετών για δύο μεγάλης σημασίας αναπτυξιακά έργα, το Δημοτικό Σφαγείο (για το οποίο ο Δήμος μας έχει ολοκληρώσει την Μελέτη Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας) και το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών - Μαρίνα. Οι δύο αυτές μεγάλες αναπτυξιακές υποδομές δεν απασχόλησαν ουσιαστικά το Δήμο τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο ήδη από το 2015 η σημερινή Δημοτική Αρχή επέδειξε ιδιαίτερη κινητικότητα. Σε ό,τι αφορά τα Σφαγεία, ο Δήμος εκπόνησε την προμελέτη που κατέδειξε την αναγκαιότητα και την βιωσιμότητα του έργου. Για το θέμα της Μαρίνας, υπήρξαν διαρκείς επαφές και διαβουλεύσεις με το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού και επιβεβαιώθηκε ότι οι μελέτες που προϋπήρχαν για τον Πίσω Γυαλό Καψαλίου (για τον οποίο υπάρχει χωροθέτηση με ΦΕΚ από το 2005) δεν μπορούν πλέον να εφαρμοστούν και πρέπει να εκπονηθούν εκ του μηδενός, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλο κόστος και διαδικασίες λόγω και της αλλαγής της νομοθεσίας προς το δυσχερέστερο.
Το απόγευμα τις ίδιας ημέρας ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη με θέμα συνάντησης το αίτημα του Δημάρχου για την εκπόνηση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού των μελετών που απαιτούνται για την κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου επί οικοπέδου που έχει παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό από την Εγχώριο Περιουσία στην περιοχή των Φρατσίων. Ο Υπουργός δεσμεύθηκε να παραδώσει στο Δήμο προτυποποιημένα σχέδια μελετών μικρού κλειστού γυμναστηρίου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να προσαρμοστούν κατάλληλα.
Δυστυχώς, μέσα στις εποχές των αδρών χρηματοδοτήσεων προς την Αυτοδιοίκηση, σε εποχές απείρως λιγότερων γραφειοκρατικών απαιτήσεων και ελέγχων και μεγάλων δυνατοτήτων όπως η δυνατότητα ανάθεσης εκπόνησης μελετών με τις διατάξεις του Ν.3316/2005 που πλέον δεν ισχύει, οι τρεις αυτές μεγάλες αναπτυξιακές υποδομές για το νησί μας (Σφαγείο, Μαρίνα και Κλειστό Γυμναστήριο) δεν τέθηκαν ως προτεραιότητα, με αποτέλεσμα σήμερα η υλοποίησή τους να απαιτεί πολύ πιο δυσχερείς διαδικασίες ωρίμανσης και προετοιμασίας, τις οποίες ωστόσο η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να προωθήσει - όσο χρονικό διάστημα και αν απαιτηθεί - όπως εξάλλου έκανε και κάνει και με τα υπόλοιπα έργα που εκτελούνται στο νησί μας και τα οποία επί πολλά χρόνια δεν είχαν υλοποιηθεί.

Πηγή: Στράτος Χαρχαλάκης
(facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου